用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 子女什麼時候回來過聖誕節
go

子女什麼時候回來過聖誕節 [複製鏈接]

各位的千金太子聖誕節回香港嗎?小女兒在16號回香港,學校12/12放,因我們是用飛行里數換的機票,只能挑較後的機票,女兒已經開始清行李了。
回來兩天又去日本北海道玩幾天,接着看牙醫、眼科醫生(做了矯正牙齒,和矯視眼晴),然後幾天是朋友吃飯及她約了香港中學的同學見面。
豐盛的假期,豐盛的節目,然後帶着歡悅的心情回英國開學。
   0    0    0    0

回覆:andyng2014 的帖子

矯正牙科,是私家嗎?想在香港做,有詳細資料焉?

期待呀仔13/12返來, 我們一家會去大阪5天, 呀仔問我回來帶他食乜正嘢, 佢話係英國坐監無樣好食, 講到咁慘去坐監, 不如掉轉比我去坐吖, 激死

UK是下星期開始放假喇?

引用:各位的千金太子聖誕節回香港嗎?小女兒在16

原帖由 andyng2014 於 14-12-03 發表
各位的千金太子聖誕節回香港嗎?小女兒在16號回香港,學校12/12放,因我們是用飛行里數換的機票,只能挑較 ...
阿仔下星期五就返啦。 佢呢兩個星期好多tests 喎,好忙。 我要佢自己arrange返黎既活動 - 打羽毛球、補英文、約舊同學。。。
佢都幾乖,自己話會帶d 手信返黎比我地同親戚。

我仔都一樣, 佢12號機返香港, 1月6號早機返英國; 中間有一星期去日本滑雪, 聖誕就同朋友BBQ; 好充實的假期

女兒是在香港做,做隱形的,我女兒已經矯正完了,今年九月開始戴穩定套,這次回來檢查一下,如沒有多大問題,明天可以不用戴了,她由於不用剝牙,共戴72套可以了,每套戴兩星期。共$52000。

回覆:子女什麼時候回來過聖誕節

Thx,我的孩子要剝牙,但學校話冇人手帶出帶入,只好在香港矯正。

引用:Thx,我的孩子要剝牙,但學校話冇人手帶出

原帖由 brother4 於 14-12-03 發表
Thx,我的孩子要剝牙,但學校話冇人手帶出帶入,只好在香港矯正。
比阿仔激死又笑死,佢叫我幫佢買本書叫巴金春! 話係佢xmas bread 既reading project 喎

shmilu_kio  巴金係作者嚟~ "春" =>書名   發表於 14-12-4 22:15
梁媽媽  嘻,真係唔知 "乜春"!   發表於 14-12-4 13:38

我囡囡18/12晚機返, 6/1晚機返英國, 一早已安排好節目, 亞囡話要食自助餐, 泰國菜, 約舊同學, 去超市大掃貨零食返英國, 好期待接機果一刻

回覆 scso 的帖子

我囡都話D食物吾掂當, 返來食盡佢

我亞女13/12到香港,4/1晚上機,佢都係話英國D食物好難食,成日問住返到香港幾時做冬,婆婆幾時生日食飯……

英國D食物好難食孩子寧願出街食,不吃學校lunch吧

我女兒沒有什麼投訴學校食物,她回到香港說要去吃幾間米芝連星的餐廳,一間在尖沙咀的意大利餐;一間是洲際酒店的牛扒,再要去吃火鍋,灣仔金牌火鍋等,小女兒慢慢長大,不敢亂吃,怕肥胖。
她對零食不敢興趣,今年開學買的零食,還是原封不動的,有的被她德國同學拿去吃了。
她說回來主要是帶一些小說,歷史書過去看,她9月去時帶得不夠多,今次要帶多一去看,我同她買了一套《明朝那些些事兒?》,一套6本,簡體版。小女兒最愛看歷史書籍的。

回來主要是帶一些小說,歷史書過去看朋友孩子帶套金庸小說過去,自己個果很懶,看漫畫......

回覆:子女什麼時候回來過聖誕節

阿仔就13/12到港,明天考試,共四日,下星期五上機回港,8/1/2015夜機返英國,返到黎都係約親戚、佢個中學同學食飯。一家人食自助餐,食一些衫、褲返英國,食物就冇乜需要,佢自己會去TOWN 搵食

andyng2014 發表於 14-12-4 12:01
我女兒沒有什麼投訴學校食物,她回到香港說要去吃幾間米芝連星的餐廳,一間在尖沙咀的意大利餐;一間是洲際 ...
你囡囡好有品味呀!  我亞仔睇套"明朝" 翻睇又翻睇不下6/7 次 (佢死都話冇10次).  

其實我仔下年都會過 UK 讀書, 我都唔知佢點帶d 書過去....

回覆 subduckduck 的帖子

想問下各位, 若學校Term Dates 個list 寫:
1)  End of Term:  Friday 12 December 2014 (Pupils free to depart after the Carol Service at 3:45pm)
咁係咪即係 3:45pm 已可以離校

2)  End of Term:  Saturday 27 June 2015
咁係咪即係 27號一早就可以離校

引用:阿仔就13/12到港,明天考試,共四日,下星

原帖由 亮燈 於 14-12-04 發表
阿仔就13/12到港,明天考試,共四日,下星期五上機回港,8/1/2015夜機返英國,返到黎都係約親戚、佢個中學 ...
8/1 夜機,到 manchester 是否9/1?學校不是8號機場接?

小女兒太愛看書了,她從小就愛看,我們家有三千多本書,大部分是她的。小時候愛看中文,中學就看英文小說,我們去台北時,她一個人在誠品泡一天,我們都不用理她了。
這次我同她準備了很多小說、歷史、散文等,都是我到北京開會時去書店買的。她知道已經迫不及待地要看了。
她現在吃東西都挑很精東西的來吃,不像小時候那樣,一來怕肥胖,二來對吃要求高了。
女兒對自己的外表要求高好事。
‹ 上一主題|下一主題