用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優和認字
go

資優和認字

想問有冇小朋友係資優但唔係好早認字 ? e.g. 3歲後只能認讀簡單字, 如 人口手門爸爸媽媽.
又有冇小朋友唔係資優但好早認好多字 ? e.g. 2歲多已能自已閱讀.

其實認字同資優有冇大關係呢?!

回覆:資優和認字

回覆:mandytanghk 的帖子

我仔歲幾認到英文字,兩歲幾讀到英文書。我唔知佢係唔係資優,因為佢只愛觀察,不愛問問題,又唔答老師問題。學校覺得佢無創意,無求知欲。我覺得係topic 唔對,佢無興趣

回覆:mandytanghk 的帖子

i wanna know the relationship too!
At 2 year 1 month old, i discovered my qal can recognise both english (over hundred words ) and following chinese words without any pictures.  by 2.5 years old, she can read aloud a whole english book (new book to her) by herself without much difficulties, even though when she encountered new words, she tried to pronounce it logically.

一、二、三、四、五、六、八、手、紅、黄、橙、紫、白、黑、搖鼓、鼻、頭、眉、腳、耳、眼、弟弟、哥哥、爸爸、姊姊、姐妹妹、跑、走、蹲、踢、狗、圓形、獅子、馬、蛇、猴子、老鼠、大象、廚房、浴室、星形、心形、碟、杯子、車、搖搖馬、積木、窗、枕頭、洋娃娃、牀

she loves asking questions, creative, learn new words after i read to her 1 ~ 3 times, good memory, active, i started to observe her after her playgroup teacher told me that she might be gifted

Anniemun  Good  發表於 14-12-3 23:25

引用:i+wanna+know+the+relationship+too!+ At+2

原帖由 hahajen210 於 14-12-03 發表
i wanna know the relationship too!
At 2 year 1 month old, i discovered my qal can recognise both en ...
Wow

mandytanghk 發表於 14-12-3 14:37
想問有冇小朋友係資優但唔係好早認字 ? e.g. 3歲後只能認讀簡單字, 如 人口手門爸爸媽媽.
又有冇小朋友唔係 ...
我相信如果是言語資優的孩子,好早就懂認字和閱讀。若是其它類別,例如數學資優,就未必。
我囝囝8歲前認字好普通,甚至有少少落後。經過我努力伴讀後,出現「爆炸性」進步。

不論孩子目前的表現如何,盡力教吧。你肯教,他肯學,一定會有進步的。

另外,我相信智商和能力是會隨着孩子所付出的努力和經歷改變的。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 lillymarie 的帖子

Thanks,
我有2個囝,
大囝很早認字, 2歲多已能自已看中文書 ,3歲識重組句子, 記性等別好, 但除左中文,其他唔係特別特出.  但敏感性格令人頭痛. 其實言語資優是否可評估出來 ?!

細囝認字只是普通, 但數學好似幾好,  現3歲多砌60塊puzzle, 懂得看時鐘,計簡單加數. 暫時情緒ok..易攪好多.

你講得對, 希望教好佢地, 特別係可以同其他人好好相處 ..

.

回覆 mandytanghk 的帖子

是否資優,會影响你的教養方法嗎?小朋友有這方面的能力又有興趣的話,不做評估都會顯現他的才能。
資優是潛能,若不經過適當的訓練,表現出來的結果可能和資質普通但有濃厚興趣和勤力的人一樣,甚至不及。

我仔仔二年級時,老師對我說:「不知點解他數學那麼好。」但他對數學的興趣不大,現在六年級只是比同齡超前一年,測驗時因有一數學概念未學得透徹,答錯了竟然得C。講真,他若不認真學習,好快就會被同學追上。

反觀英文,起初盲字都唔識,又無寫作技巧。四年班時老師話佢有好多寫作主意,但唔識編排,結果寫到一舊舊,唔知佢講乜。我於是請補習老師教他寫作教了幾個月,他就突然好似開咗竅咁,六年班時再遇上同一位班主任,老師話佢進步咗好多好多。真是「唔學唔識」。

BTW,個人意見,言語資優可以有好多方面,但一般學校會看小朋友的寫作能力。認字和閱讀理解可以操,但寫作就難些。

人生是長跑。我覺得最緊要小朋友心靈健壯,待人接物態度良好。做媽媽的,只盼望他長大後能好好地生活。
for every one criticism, three positives must be given.

多謝你的意見. 好認同"心靈健壯,待人接物態度"最重要.

小兒呢方面雖比之前有明顯進步, 但仍有很長的路走, 做媽媽既, 只希望佢能繼續進步, 可以結織自己的朋友並能對其他人暢所欲言.

我個女1歲11個月, 已經成日問人你做緊乜你睇緊乜? 問好簡單既問題....有次佢問婆婆:你睇乜呀?   婆婆:股票?  我囡: 股票係乜?....

我吾知呢D係咪資優, 但我吾覺得佢特別聰明, 但記性很好同理解力比我想像中强, 中文字我地隨意見到就教, 個掛曆有個福字, 教左幾次佢去到边只要見到呢個字都會指住講"福"。

砌LEGO無教過佢, 佢自己砌左車車出黎再放個人仔上去坐...1歲9個月已好有羅緝咁用LEGO砌左BLOCK野出黎再係上面加D花花...我就覺得似個蛋糕....呢D我都無教過佢...

我好AMAZIING做乜佢會砌到同我有D吾相信, 但我吾知我可以點發展佢長處....

但佢A-Z都未識得晒, 26個字母只認到1/3, 1-10間中會數錯...但我問佢有幾多個MINI公仔, 佢又UP到話佢有兩個...

引用:我個女1歲11個月,+已經成日問人你做緊乜你

原帖由 sibylyau 於 14-12-08 發表
我個女1歲11個月, 已經成日問人你做緊乜你睇緊乜? 問好簡單既問題....有次佢問婆婆:你睇乜呀?   婆婆:股票? ...
又唔需要執著資優呢D名稱,尤其小朋友咁細,有無限可能,你見到佢有幾聰明就係幾聰明!資優唔一定每方面都優勝,正如每個人都有唔同強項,全才資優少之有少,我接觸過的資優小朋友,都唔明顯係成日講嗰D,一兩歲識睇書,兩三歲識寫作嘅小朋友!
但理解力,記憶力,專注力(可能只對有興趣的事物) 都比較好!有D空間感好好,自己畫迷官!
只要理解力,記憶力好,將來學語文都已有幫助!

wan_sosin 發表於 14-12-9 07:37
又唔需要執著資優呢D名稱,尤其小朋友咁細,有無限可能,你見到佢有幾聰明就係幾聰明!資優唔一定每方面都 ...
你講得岩....所以我乜玩意都比我個女試下, 睇下佢對乜有興趣再加以栽培....同而家真係中細, 我都吾想太早迫佢認字之類, 返學先學都未遲...但就希望發揮到佢長處...同第一個小朋友, 有好多時我都覺得自己吾太識教...

sibylyau 發表於 14-12-9 11:03
你講得岩....所以我乜玩意都比我個女試下, 睇下佢對乜有興趣再加以栽培....同而家真係中細, 我都吾想太早迫 ...

你已做得好好!兩歲未夠,仲係BB,最好就係乜都玩一餐!

好明白你有D唔知點算好,我都兜兜轉轉幾年,而家先叫清楚多D方向,我都係係EK向D好有經驗嘅JM學習,佢哋都教咗我好多嘢.

其實一個道理,你願意教,他便會吸收到,愈多教,認讀能力當然提升,
約歲半發現阿囝玩一個英文玩具兩天內自動分到大與細階A~Z.
自始我開始加入生字比佢認讀,兩歲中英都認到了好多,我沒刻意去記,
因為我一般以60~ 100字為一terms.然後我整批字轉另一批。
只記得26個月開始每天都可講故事我聽,先是英文後是中文,
到目前我倒不覺得是什麼資優,只覺他因為愛閱讀及對文字線
條很敏感。他已能自行閱讀ORT stage 8,他現在還未到5歲。
當然當中有些少見或特別名詞也須我去註解,一般在他讀完理解後我再問個故事內容,然後我會再伴讀與解釋故事,
現在世代很多真假資優不足為奇,
但資優其實都會有很多行為問題須要解決糾正,
慢慢認識及摸索孩子吧,現在年紀還少

Anniemun  agree   發表於 14-12-11 13:21

回覆:manmanchubb 的帖子

幫佢發掘自己興趣,揾到後再培養和發掘該興趣嘅相關知識。勿强迫。

回覆:manmanchubb 的帖子

Agree

有小聰明温書態度唔認真有乜用。我女2.5歲已砌100塊砌圖,3歲多發現佢不是文盲識睇書。現在差不多8歲,人生目標是看書,乜都唔做!學校成績中上,一定不是top.  資優只是數字,就算係學校都無乜support.

scyauchris 發表於 14-12-27 17:15
有小聰明温書態度唔認真有乜用。我女2.5歲已砌100塊砌圖,3歲多發現佢不是文盲識睇書。現在差不多8歲,人生 ...
我覺得中上已夠好了。最近我朋友分享她兒子由細到大都考第一,直到中四那年突然對她說他對拿第一感到好厭倦,說不想再那麼努力讀書,要追尋他的人生。結果成績一落千丈,僅僅合格,到畢業前一年才夢醒要考大學,追進度追得好辛苦,勉強夠分讀他想讀的科。一額汗!
只要不是落後,開開心心返學,到緊要關頭才發力。做父母的會無咁驚。

我都無乜要求,只是希望佢留心上課和認真温習。小二有幾多書要温,認真温好快温完。我不期望佢第一科科滿分,只希望佢生活有平衡,可以玩做自己想做的事情。今個聖誕假因為自己問題,帶唔到佢每天出去玩真係對佢有些抱歉。

我都想知點為知語言資優呀?  我囝啱啱1歲四個月, 已經讀到好多英文字咭係冇圖畫既, 有圖畫既就更加多,
每次番playgroup 遇過好多唔同既老師都讚佢smart, 我唔想埋沒左阿囝既天份, 係咪要等佢大左先知架? thx