用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教民生KG小朋友升小情況?
go

想請教民生KG小朋友升小情況?

知道是半龍校, 只有一半學生入民小. 那其餘一半如何? 民幼對升不上民小的學生有沒有支援? 他們報讀其他小學有沒有優勢? 謝謝.

個POST本來放在小學版, 依家移左黎幼稚園版, 大部份都係升K1家長, 點識答呀??

回覆:想請教民生KG小朋友升小情況?

想問民幼可以小學大抽獎嗎?

PrettyPC  NO  發表於 14-12-3 12:18

回覆:想請教民生KG小朋友升小情況

I want to know too

回覆 keep-calm 的帖子

之前睇過有POST話升民小就無得大抽獎....吾知真吾真

如果民小有OFFER俾你, 當然不會俾你抽獎, 好多龍校都一樣, 唔淨係民生.

laupig 發表於 14-12-3 10:28
知道是半龍校, 只有一半學生入民小. 那其餘一半如何? 民幼對升不上民小的學生有沒有支援? 他們報讀其他小學 ...
有朋友個女係今年民幼K3生, 開學時已收左佢下年升上民小,聽朋友講,其實每班因能力問題升唔到民小既數唔太多, 其餘唔上民小既同學仔大多係:
1. 有兄姊世襲讀官/津小
2. 考入直資/名小
3. 參加自行/大抽獎

引用:如果民小有OFFER俾你,+當然不會俾你抽獎,+

原帖由 conniew117 於 14-12-03 發表
如果民小有OFFER俾你, 當然不會俾你抽獎, 好多龍校都一樣, 唔淨係民生.
請問K3 9月先知有冇民小offer? 咁之前可以去考其他私直?

回覆 keep-calm 的帖子

K3 9月開學後約第3個星期就會知, 之前當然可以報任個直資/私小.

回覆 conniew117 的帖子

connie thx sharing

回覆:PrettyPC 的帖子

請問民幼唔上民小通常考到邊間直資私小?

回覆:LITTLEGIRLSNOW 的帖子

兩年前果屆有同學考到TSL, YW, SFA, 陸慶濤