用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真主流班vs 禮賢,大家會點揀好
go

崇真主流班vs 禮賢,大家會點揀好 [複製鏈接]

崇真主流班vs禮賢唔知點揀,想快決定,不想hold位,請給意見及原因,謝謝!

1    0    0    0

崇真LA 有埋直屬中學  中學時唔使再擔心升中問題

回覆 walawawa 的帖子

請問有什麼直屬中學,校名是什麼,banding 如何? thx

回覆:崇真主流班vs 禮賢,大家會點揀好

我都有同樣的煩惱。崇真的所謂直屬中學,係只收70%崇小。而有人話崇中會考未見突出,但可能仲新。而禮賢band1位勁。我都想再研究下如返回沙田派中學,banding會如何改變?變好定變低?

doll_fish 發表於 14-12-3 07:23
我都有同樣的煩惱。崇真的所謂直屬中學,係只收70%崇小。而有人話崇中會考未見突出,但可能仲新。而禮賢ban ...
如果你升中想回流沙田, 咁一定揀禮賢, 禮小學生成績好啲。

如果你想考回學校網, 咁都建議你讀禮賢, 因為年年約有六成band 1, 成績比TT好。

如果你好like基崇, 咁你就讀TT啦。

kit418 發表於 14-12-3 00:12
回覆 walawawa 的帖子

請問有什麼直屬中學,校名是什麼,banding 如何? thx
基督教崇真, 係直資, 要俾學費, 即入咗你又無得退休住。

學校唔係最top果啲, 學校新, 辦學幾好, DSE都唔算好差, 但問題係剛轉咗校長。而且, 有禮賢offer, 禮賢學校又好, 老師有愛心, 同學仔smart有禮貌, 年年有約6成小朋友升band 1官津, 唔駛錢, 所以, 我會揀禮賢。

引用:我都有同樣的煩惱。崇真的所謂直屬中學,係

原帖由 doll_fish 於 14-12-03 發表
我都有同樣的煩惱。崇真的所謂直屬中學,係只收70%崇小。而有人話崇中會考未見突出,但可能仲新。而禮賢ban ...
自行報嗰兩間中學,除咗睇成績,最重要係睇interview。
同意樓上講禮小有六成幾band 1生,而且禮小都多住沙田區學生(open day 時同老師傾偈佢講),9月簡介會時睇到都有一定no. 學生入到沙田網英中。

回覆:崇真主流班vs 禮賢,大家會點揀好

我收到心儀offer之前,都有TT主流同禮賢offer,我傾向揀禮賢,禮賢升中成績(直資/官津中)真係睇落比較好,禮小都有學生上基崇,所以覺得禮小整體升中多選擇。

walawawa 發表於 14-12-2 23:26
崇真LA 有埋直屬中學  中學時唔使再擔心升中問題
崇真小學其實沒有直屬的官津中學, 個間基崇係直資, 同崇真小學係點聯繫係無正式說明, 亦唔一定要按照"正統"官津直屬/聯繫學校既方式去收生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

聽講頭85%名次,可以上基崇,不用面試!

‹ 上一主題|下一主題