用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一考試唔派番試卷!
go

小一考試唔派番試卷! [複製鏈接]

宜家讀書真奇怪,今午英文老師打電話比我,講番亞囡剛剛英作測驗的成績,因為唔會派番試卷!講佢呢度錯咗乜、果度又錯乜、呢度扣咗幾分、果度又扣咗幾分、測驗係佔幾多百分比…………一輪機關槍式的解釋後,我收線後呆咗成分鐘,盡量諗番佢講d嘢!請問宜家唔派卷改為電話溝通嘅模式,其實有冇特別原因呢?咁樣做究竟係對老師好、家長好、或是學生好?

0    0    0    0

回覆:galaxytab 的帖子

佢主動打比你 同你講 你執到啦!仲可以改善下

nekoneko79  yes! 老師俾主動打俾你咪好囉   發表於 14-12-3 10:39

引用:宜家讀書真奇怪,今午英文老師打電話比我,

原帖由 galaxytab 於 14-12-02 發表
宜家讀書真奇怪,今午英文老師打電話比我,講番亞囡剛剛英作測驗的成績,因為唔會派番試卷!講佢呢度錯咗乜 ...
我哋都唔會派番試卷,只會安排家長可回校閱卷,期間不准拍攝。

回覆:jswailam928 的帖子

我以為佢每個學生都要致電咋,因為唔派卷嘛!但我都係唔明點解唔派番份卷比我睇吓,等我跟進吓佢錯乜嘢,老師又慳時間。

galaxytab 發表於 14-12-2 17:53
宜家讀書真奇怪,今午英文老師打電話比我,講番亞囡剛剛英作測驗的成績,因為唔會派番試卷!講佢呢度錯咗乜 ...
You are so lucky!

引用:宜家讀書真奇怪,今午英文老師打電話比我,

原帖由 galaxytab 於 14-12-02 發表
我校唔派回家,我叫阿仔自己記住錯咩而已

回覆:galaxytab 的帖子

因為作文是很主觀 所以不派作文卷 老師肯打比你已十分十分好 講比你聽改善 你仲咁話老師 我都想老師打比我講我女錯乜呀

請問樓主是測卷定考卷不派?

考卷不派係好多學校都咁做, 可能唔想溜出去補習社或街外.但可申請閱卷, 一樣係唔准影相.

測卷不派就好以比較小聽D啦

我都想老師打比我!

引用:請問樓主是測卷定考卷不派?考卷不派係好多

原帖由 大件仔 於 14-12-02 發表
請問樓主是測卷定考卷不派?

考卷不派係好多學校都咁做, 可能唔想溜出去補習社或街外.但可申請閱卷, 一樣係 ...
一月才有第一次考試。我提及嘅係剛完結的統測-英作測驗!其實小一才開學幾個月,英作點會真係作文,應該都係比圖跟住問題答,串連當係文章,最後都係改你文法和串字,所以應該唔係關主觀嘅因素……可能我表達得唔好,我唔係投訴老師,我覺得佢改卷後重要打比每一位家長解釋其實好慘,我只係覺得學校咁嘅安排真係好咩?Besides,老師係電話度都講幾多英文,如果父母嘅英文程度唔好,更加難以跟進。

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁我個仔嗰間好好多,測驗會派卷架!
之前讀私校,測驗會派返屋企,考試就會派返俾學生對卷,睇完收返
恐龍家

galaxytab 發表於 14-12-2 23:32
一月才有第一次考試。我提及嘅係剛完結的統測-英作測驗!其實小一才開學幾個月,英作點會真係作文,應該都 ...
I cannot believe parents not understading primary school English right?

我女學校測驗考試都會派, 唯一係普通話簽完名交返學校就唔會再比返學生架喇.

依家好多學校都唔會派測驗考試卷..............
唉...............
其實係因為以前太多怪獸家長睇完卷會投訴............
問點解依度扣分? 點解個度會錯? 明明我個仔我個女好叻, 係你老師唔識教, 唔識改卷, 只准標準答案................
又怕會影低份卷分俾其他人, 又怕如果份卷同上幾年有重複, 又會俾人鬧.....
我都贊成派券, 起碼家長知道小朋友錯處, 可以重點改善..........
靠佢講?? 死得啦.............

引用:依家好多學校都唔會派測驗考試卷..........

原帖由 nekoneko79 於 14-12-03 發表
依家好多學校都唔會派測驗考試卷..............
唉...............
其實係因為以前太多怪獸家長睇完卷會投 ...
Thanks for your reply!終於有人明白我嘅問題雖然所有分析都係估計,但家長嘅因素可能係其中一個重點,你睇番有d答我問題嘅家長,佢地嘅思維都幾有趣我只覺得,每件事情模式無論運作咗幾耐都好,我地係咪只應該默默接受,連批評或分析都唔啱!我真心覺得係電話上講番測驗成績唔係一個好方法囉!尤其係我食緊lunch果陣!

打來說overall 要注意咩就話, 剩說作文就好怪, 其實派卷的野, 作文卷要流出去都不要緊啦, 靠作的

...你間津定私 ? 老師都好辛苦下.

galaxytab 發表於 14-12-3 13:11
Thanks for your reply!終於有人明白我嘅問題雖然所有分析都係估計,但家長嘅因素可能係其中一個 ...
如果因為唔派卷, 要老師逐個打電話俾家長講, 真係辛苦了老師又辛苦了家長......

nekoneko79  說得好  發表於 14-12-3 17:20

What is the reason for not returning test papers?

回覆 galaxytab 的帖子

因為lunch大機會聽電話, 返工期間難接電話, 老師都要上堂

nekoneko79 發表於 14-12-3 17:21
回覆 galaxytab 的帖子

因為lunch大機會聽電話, 返工期間難接電話, 老師都要上堂
所以老師都好辛苦, 一班咁多人。
‹ 上一主題|下一主題