用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已有offer 既家長可分享小朋友既面試表現嗎 ...
樓主: crossfinger
go

已有offer 既家長可分享小朋友既面試表現嗎 [複製鏈接]

回覆:fatfathippo 的帖子

一間完美演繹淑女姿態, 另一間完全對著幹. 攪破壞. 最后兩間都有OFFER.

真係唔明D 學校要求D 咩

我個女 5月B, 報4間K1 收到1間OFFER, 3間等通知, 面試答晒老師所有問題, 我覺得面試主要係個小朋友同老師要有交流,(交流吾係單只係對答, 只要做到眼神,動作反應等等就OK), 同留一個深刻既印象比老師!! 我諗就會OK~~

回覆:已有offer 既家長可分享小朋友既面試表現嗎

Task做到9成,A-Z,1-10顏色圖形識晒(中英文)
老師問阿仔邊個帶佢黎,佢答媽咪,然後自己講埋爸爸喺出面
In左6間,3間收AM,2間12月先知

anancaca 發表於 14-12-3 17:31
Task做到9成,A-Z,1-10顏色圖形識晒(中英文)
老師問阿仔邊個帶佢黎,佢答媽咪,然後自己講埋爸爸喺出面
...
你小朋友好叻啊~~

ArKeii 發表於 14-12-3 17:41
你小朋友好叻啊~~
n班同面試老師都話佢叻,佢仲要係11月細b
感恩

我囡9月B, 本身識A-Z (cap & small letter), 顏色數字中英文, 常見物件動物簡單vocab, 呢D我估大部份小朋友面試前2歲左右都識哂。

報左6間 (5間我臨急11月先報名), 全部面試D野都係好簡單對答, 砌下積木 (e.g.砌三角形塔), 做配對, 認物件, 答下名字, 邊個帶佢來面試...etc., 相信絕大部份小朋友都做到。

所以我覺得最重要都係要表現輕鬆開心, 同老師有交流。暫時6間有4個offer, 1間waiting, 1間等放榜。

回覆 Elenalan 的帖子

我小朋友仲未識晒

阿仔有問有答同守規矩,暫時5間全曰/1間PM/2間唔收同3未有結果。

in 5間, 3間am offer, 2間waiting

唔識A-Z, 唔識1-10, 唔識講顏色, 唔識睇任何中英文字, 唔主動講野

有笑容, 有童真, 有禮貌, 有安全感 (對環境)
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題