用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦! ...
樓主: eesmile
go

有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦! [複製鏈接]

其實唔係咩咁辛苦, 只係無形壓力

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-12-03+發

原帖由 eesmile 於 14-12-03 發表
我冇特別因為龍年,只係製造過程需時,粒精子又唔早d爬上去,搞到妹妹做龍尾B,更糟糕!

...
笑左

回覆:hadwinboy 的帖子

原來有咁多同路人,大家加油呀!大細都唔好忽略,盡了力就得,讀邊間都唔緊要啦!

回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

上年大女考小一細女考pn,諗起想喊,家下大女讀直g,妹妹過幾年又考小一,諗起想嘔

阿仔考小一,個女考K1, 因校網搬左,仔報左十幾間私校直資,搬屋、報名交表、interview ,真喺無限loop 辛苦到爆!! 阿仔interview 麻麻地,好彩個女唔洗點擔心,已有好offer 希望阿仔大抽獎有運啦!!

引用:阿仔考小一,個女考K1,+因校網搬左,仔報左十

原帖由 TheaHong 於 14-12-04 發表
阿仔考小一,個女考K1, 因校網搬左,仔報左十幾間私校直資,搬屋、報名交表、interview ,真喺無限loop:unknown ...
大既考學校,港九新界要報好多間,細考 K1, 唔通又要港九新界咁報?D小學咁早上堂,如果中 offer, 要搬屋,咁細既點算?

我都係呀...大女IN小一, 細仔IN K1, 不過細仔已讀緊間幾好既KINDI, 所以冇咩壓力. 有OFFER就當BONUS.

Same here...哥哥升小一,弟弟升K1,
今年發覺自己多左白頭髮,唔知關唔關事....

但係相對來說,K係比較易搞,可能因為只選屋企附近的學校,
而哥哥呢,選校區域大了,competition亦更大,
如今直私只得一個好虛的waiting offer,灰呢!

好快又要諗大抽獎排位,又多幾條白髮了!

有細佬跟尾,其實點都係入津校好!

同路人... 家姐升小一, 細佬考K1。
不過我 target 係官津, 所以冇其他家長考直資/私校的壓力。
(因為我知我女衰梗, 所以唔去考 )

呢2年冇乜點理過個細, 冇乜時間教佢嘢,
working mum, 返到屋企已經好晏, 仲要睇大的功課,
幫沖涼等等又10點...
細佬報3間幼稚園, 幸好家姐讀緊嗰間肯收, 否則冇書讀
家姐又好好彩, 自行俾佢入到, 乜都安樂晒。

引用:大仔考小一,細女考K1,好辛苦……大仔自行

回覆 chiliwu 的帖子

我三件............
大囝官津自行得咗緊高興
依家開始擔心中間個女, 跟哥哥上小學怕追唔上..............
但係, 有得讀, 唔通唔讀咩.................
屋企人覺得牛尾點都好過雞頭,
試下先, 谷下個成績, 再搏一搏中學..............唉...................

引用:回覆+chiliwu+的帖子 我三件............

原帖由 nekoneko79 於 14-12-04 發表
回覆 chiliwu 的帖子

我三件............
牛尾、雞頭,要我揀,我情願做雞頭。

津小做牛尾,只會被忽略(或者排擠)、雞頭?全校老師校長都幫你。

更差既學校,都可以一年有兩三個band1, 但同樣,最好既至少有十個八個band3。

最重要係,做頭增加自信、做尾連尊嚴都被打擊。

umama 發表於 14-12-3 23:37
回覆 little_yolky 的帖子

plan龍年?如果連生仔話生就有,咁考學校就真係碎料 ...

........我哋屋企家族所有女人都係話生就生.........只係唔可以指定性別而已。我生兩個都係兩個月搞掂, 我覺得考學校難啲, 因為我plan咗3年。

醒目開學勳章

回覆:eesmile 的帖子

我都係係,過大女好好彩第一輪就入到津校,細嗰個就直上k1

mama加油啦,明天會更好!

回覆 nekoneko79 的帖子

三個, 真係"鄧"你辛苦 我兩個都已經好頭痕...

唔好諗咁多, 船到橋頭自然直, 到時阿女真係辛苦, 先同佢轉第二間學校。
由一線轉二線/二線轉三線, 應該易過三線轉二線/二線轉一線掛。

牛尾?雞頭? 都未曾開始, 點知係尾係頭?
可能最終係牛頭呢?
我覺得都好睇小朋友個讀書態度, 肯溫習, 理解個內容, 都應該唔差得去邊。
大家加油!

eesmile 發表於 14-12-2 11:08
大仔考小一,細女考K1,好辛苦……大仔自行20分衰左堅想喊!!!
  ...
我上年係大女考小一, 細女由 N 班 直升K1, 細女一間都唔使考.
輕輕鬆鬆又過關

少少out topic下,唔好意思,希望大家唔好介意。
我仔係蛇b, 大b, 已考到心儀既幼稚園,出年讀n.

睇你地寫既野,令我諗緊,如果生下胎,隔幾多年先係好?我知呢啲係好個人既抉擇,無話好定唔好,我只係想循住升學既問題去諗,乜野既安排先係自己最舒服,大仔同細b揀學校時都可以進可攻退可守。還望指教。

同是天涯,大的考中一,小的考小一(中學簡介會,小學開放曰)

nekoneko79  浄諗都暈  發表於 14-12-4 19:51

Hihi 同路人
大囡暫時有私校着落,
細佬只報了家姐的幼稚園,未知結果。

引用:Hihi+同路人 大囡暫時有私校着落, 細佬只

原帖由 rachel1224 於 14-12-04 發表
Hihi 同路人
大囡暫時有私校着落,
細佬只報了家姐的幼稚園,未知結果。
私家離屋企遠唔遠?

‹ 上一主題|下一主題