用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦! ...
樓主: eesmile
go

有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦! [複製鏈接]

引用:Same+here...哥哥升小一,弟弟升K1,今年發

原帖由 summertown 於 14-12-04 發表
Same here...哥哥升小一,弟弟升K1,
今年發覺自己多左白頭髮,唔知關唔關事....
我同你一樣,大仔(用盡資源比佢)考小一衰曬得兩間waiting, 20分自行衰埋!仲想佢帶條好路比老細,反而老細乜都冇學只上過幾堂pg,讀緊OK既PN!玩玩吓去in神校都收,煩爆

引用:Quote:原帖由+rachel1224+於+14-12-04+發表

原帖由 DevilPig 於 14-12-04 發表
私家離屋企遠唔遠?
要搭校車架~
如果自己揸車,20分鐘車程。

回覆:erikobb823 的帖子

若果你target係官津,就5年內。世襲。

私校直資隔幾遠都冇相干,唔係必收。

隔得近佢地仲啱玩,隔得遠玩唔埋都幾煩。

我大細2個隔3年,因為想1個返學(K1)1個出世,好照顧D。但原來世事冇咁完美。大的超級醋呈,到細的半歲左右出現行為倒退,比我再揀……隔年就應該生第2個

引用:少少out+topic下,唔好意思,希望大家唔好

原帖由 erikobb823 於 14-12-04 發表
少少out topic下,唔好意思,希望大家唔好介意。
我仔係蛇b, 大b, 已考到心儀既幼稚園,出年讀n.
4年?!

回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

我舊年都係,不過大女自行20分攪掂咗,過幾日又到細女收信有offer. 我即刻買機票去台灣還神

回覆:有冇同路人?大B考小一,细B考K1,好辛苦!

今年競爭非常大

引用:今年競爭非常大 +

原帖由 rse 於 14-12-07 發表
今年競爭非常大
去年大女考小一,細佬考K1,公司唔比成日攞假!老公又反對大+小over10間,最後大女報5間,细仔報4間!果時我覺得超大壓力!

回覆:eesmile 的帖子

我係過來人

心同感受,仔仔考小一,妹妹考k1,前幾個星期真的很緊張,而且有把學校資料混亂的情怳發生,除了感嘆香港教育制度荒唐之外,只可以頂住上,各位苦上加苦的家長加油,亦同時祝各家長可以為仔仔囡囡搵到適合的學校!

引用:若果你target係官津,就5年內。世襲。 私

原帖由 chiliwu 於 14-12-07 發表
若果你target係官津,就5年內。世襲。

私校直資隔幾遠都冇相干,唔係必收。
隔年? 我無咁夠guts。
我target係隔3年,大仔升k, 就生細b.
不過香港區好既男仔津校唔多,如果我下一個係女,更加難諗。

下年就輪到我屋企D小朋友,大女升小一,細仔升K1,想想就頭痛

回覆 TheaHong 的帖子

我20分自行衰左,而家玩搬屋,家人唔支持,左俄右俄。。。慶幸老公支持!
細女新地區未有k1 offer, 暫時只有舊地址有offer, 家人日日問點返學,俄俄俄俄俄俄俄!
百般滋味在心頭

回覆 eesmile 的帖子

其實上年因我個囡超細女,所以都報左十幾間Kinder, 另一個原因就喺避免要因校網搬屋而令細嗰個無書讀!!好好彩有offer, 所以今年7月搬,主力搞哥哥p1 admission, 而阿囡只須考4間心水K.....不過這安排令我接連咁填form,排隊交表, interview .....無限loop@@
‹ 上一主題|下一主題