用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York k1 offer
go

York k1 offer [複製鏈接]

有無家長手持York k1 offer 又等緊其他機會架?其實york算好學校嗎?

5    0    0    0

回覆:York k1 offer

我相信有好多

係網上聽過好多唔同comment,但係認識兩个朋友既小朋友都係入面讀,都話好開心。但係又覺得空穴來風,未必無因。我相信都係大部分家長對york既猶豫。

回覆:meluvmeme 的帖子

你覺得好就係好,你覺得差就係差,用家講好好,非用家話好差,你會信邊個?

醒目開學勳章

引用:你覺得好就係好,你覺得差就係差,用家講好

原帖由 ctnt2012 於 14-12-01 發表
你覺得好就係好,你覺得差就係差,用家講好好,非用家話好差,你會信邊個?

...
我由初初將York 做正選變後備,而家䥅月變返正選啦

回覆:juemilia 的帖子

間間都有人講好與唔好的,所以要真正用家先知佢好唔好,又或者用家都覺得佢貴,但見到小朋友開心學到野,都會心咁情願比。

ctnt2012 發表於 14-12-1 19:01
間間都有人講好與唔好的,所以要真正用家先知佢好唔好,又或者用家都覺得佢貴,但見到小朋友開心學到野,都 ...
My son is currently studying K2 in York.  I think it's a very good school, though is quite expensive.  However, I always think if you are willing to pay, you will get some sort of return, York can do that.  There are lots of negative comments from many non users, constantly saying I heard this from this parent or I heard this from this friend.  I highly suggest people to ask those who have kids studying in York.  I do admit the headmistress acts more like a sales person, but she is not the person teach our kids, so no matter how much she loves money or wants to turn a school into a profit orientated business, as long as the school can provide a good education to my child and the teachers are kind hearted, what more can I ask for?  No private kindergartens don't want to make money....

引用:Quote:原帖由+ctnt2012+於+14-12-01+發表你

原帖由 LedTV 於 14-12-01 發表
我由初初將York 做正選變後備,而家䥅月變返正選啦
可否分享下點解變番正選

回覆:LedTV 的帖子

可以分享下點解變返正選?
In fact I like this school and so does my son, especially after interview, he kept saying "go to York to play". The teachers there are energetic and patient.. However, I also worry it's too commercial... I just wish my son can have higher chance to be admitted to some "slightly-better" primary school becoz it seems to me primary school determines your future in HK which is different from other countries....

回覆:cindy124 的帖子

我都係用家,囡囡而家pn, 我開頭都聽好多負面消息,信以為真,到而家我越黎越鍾意york,老師好好有愛心又學到野,但係始終呢到好多唔係用家,睇野好表面,成日人講就當真。

一路讀就一路俾人問係咪冇第二間收,真係無奈。人地話貴又話commercial,其實冇人迫你樣樣買,你認為有用先買先join。
總之我個小朋友讀得開心就得,佢都幾鍾意返學,又好鍾意0的老師同學仔。谷唔谷睇你自己,我個小朋友冇學野,放學就俾佢玩玩具、去公園、睇書、做學校功課。

其實講出黎話間學校唔好果位家長究竟有冇讀過york先?如果冇讀過,但又講「聽人講間學校好商業」呢句野真係好好笑!因為我小朋友讀左幾年都冇好商業呢個感覺囉:;pppp:我反而好鍾意呢間學校潻!

醒目開學勳章

引用:我都係用家,囡囡而家pn,+我開頭都聽好多負

原帖由 ctnt2012 於 14-12-01 發表
我都係用家,囡囡而家pn, 我開頭都聽好多負面消息,信以為真,到而家我越黎越鍾意york,老師好好有愛心又學 ...
其實我上pg 同interview 過之後,真心好鍾意間學校同老師,不過睇多左Ek,心真係有動搖過。

但我join 埋fb york 既用家專頁,睇埋2015-2016 小學 fb page...

就對York 好有信心。

佢商業都係收學費姐,有幾商業?學費,雜費, 車費得york收咩?

其他學校free?

醒目開學勳章

引用:都係個句,唔需要理人點講,我都係俾人話yo

原帖由 cherryird 於 14-12-01 發表
都係個句,唔需要理人點講,我都係俾人話york唔好講足4年,又如何?我小朋友今年好好彩考到幾個小學offer, ...
Fb 都好多家長報喜,考到好幾間小學恭喜你地

回覆:popcorn11202001 的帖子

其實好唔好就好睇個人感覺啦,我識好多生2個小朋友以上既家長,會俾細佬妹入返去讀,証明係度讀既家長真心覺得佢好先會交個小朋友俾學校!呢間學校所交既學費一定俾到你想要既野你,例如學術,有好多party擴闊小朋友視野,旅行都好豐富,每個景點都會派老師講解俾小朋友聽!我識得某名幼家長同元朗學劵幼稚園去旅行要3-400一個人,仲要車到你去就自由活動,但唔明點解又冇人話呢d好商業,牟利!其實真正讀約克既家長好少可會上BK解釋,不過我今次係睇唔過眼,覺得要公平點,因為約克班老師係好好,至少我眼見好多同學升小一無論私校,直資同叩門津校都好好成績,個小朋友又讀得好開心

我都唔明d人,覺得york商業就唔去報名啦,收你又話係人都收,覺得貴就去讀村校啦,同呢d人講就晒心機。

回覆 cherryird 的帖子

有冇LINK 或者EXACT NAME 可以提供睇睇?
我都ACCEPT 左K1 OFFER, 但係咁比人話,又COMMERCIAL 又盛

引用:係網上聽過好多唔同comment,但係認識兩个朋

原帖由 juemilia 於 14-12-01 發表
係網上聽過好多唔同comment,但係認識兩个朋友既小朋友都係入面讀,都話好開心。但係又覺得空穴來風,未必無 ...
yes, 我有朋友嘅小朋友讀緊都話好開心,不過聽咁多負面嘢,又真係驚驚地

‹ 上一主題|下一主題