用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 1學生, 可風/ 李兆基比較好?
樓主: fk101003
go

BAND 1學生, 可風/ 李兆基比較好? [複製鏈接]

引用:回覆+KT0603+的帖子 點解BAND1A生第二志願

原帖由 senkawa 於 14-12-03 發表
回覆 KT0603 的帖子

點解BAND1A生第二志願已經揀83及陳兆民???? 就係大家咁保守, 先搞到派位亂晒??咁果個 ...
我仔今年中三,朋友個仔都係,係葵青區,點解band 1A,會第二就揀八三,陳兆民,係因為學校同老師叫咁做,朋友話,老師話,要保險,如兩間band1做一,二,咁會好危險,係學校教咁做!!!

朋友個仔係band1 A, 第一係林護,第二就係八三,最後入林護!!!係區內龍頭小學!!!

另外,我d街坊,係其他葵青區小學,都有講類似說話!!!

我仔係他區既小學!!!

senkawa  學校當然係咁講..自保...   發表於 14-12-4 12:09

引用:Quote:原帖由+senkawa+於+14-12-03+發表回

原帖由 KT0603 於 14-12-03 發表
我都想知,因為他是荃灣區,誇區的話已經是選錯,他媽媽已經封口。
相同估計是,自選第一志願是林護,次選 ...
hi, KT, 好耐無傾,你好呀!!!

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-03+發表我都

引用:Quote:原帖由+senkawa+於+14-12-03+發表回

他媽媽封口,只知道他自行時選林護,荃官第二。大抽獎選校詳情我唔清楚,剩係知道可風是第三志願份入,所以 ...
荃湾區B1中學學額嚴重不足,基本上大抽奬派唔到首志願,第二志願好多已要選B2中學,話第三志願派到可風,我幾肯定係家長亂吹

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-03+發表他媽

原帖由 pcy307 於 14-12-03 發表
荃湾區B1中學學額嚴重不足,基本上大抽奬派唔到首志願,第二志願好多已要選B2中學,話第三志願派到可風,我 ...
我都聽過,係真事嚟架!不過,呢個case萬中冇一,真係好彩

引用:Quote:原帖由+k_wong7+於+14-12-03+發表hi,

Hi , k_wong7
我們都很好,多謝關心呀! 最緊要隻仔已經適應升上中學的生活。
星期五考試啦 ...
星期五考試加油,不過,要好好保重!!!祝早日康復💪💪💪

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+14-12-03+發表荃湾

原帖由 簡單快活人 於 14-12-03 發表
我都聽過,係真事嚟架!不過,呢個case萬中冇一,真係好彩
不可能涉及好唔好彩或甚麽隨機編號,在荃湾校網,可風百份百在第二志願(極大機會係第一志願)前派清學額,在垂直派位法之中,第三志願派可風肯定無可能。換言之一係家長填錯,一係記錯,又或者係自行選咗唔認,再唔係就係亂吹!

senkawa  聞說該家長封了口,真係有D奇怪..   發表於 14-12-4 12:10

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+14-12-03+發表荃湾

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-03+發表Hi+,

senkawa 發表於 14-12-3 16:27
回覆 chocolatebean 的帖子

善德, 李兆基? 葵青區上年學額有多, 善德第2志願入得到, 但1A生第二志願已揀83 ...
第2放善德, 李中還有位? 咁放第1咪必入?

真唔真?

senkawa  上年有人係第2志願入善德架!   發表於 14-12-4 14:02

chocolatebean 發表於 14-12-4 13:50
第2放善德, 李中還有位? 咁放第1咪必入?

真唔真?
唔好意思, 再問清楚.

你講係TW 區誇區選第2有位? OR 葵青區放第2仍有位?

回覆:KT0603 的帖子

荃葵青有君子協定不收本區生叩門
善用乙二 早幾年發生過某小學半數精英班派去乙二先前有人說過的學校
後來集體出去叩門

其實我都唔明點解D小學自私到這樣 升中可以影響一生 唔好盲目相信小學會幫你叩門 我見過全級十名內派去乙二
學校跟住同佢講派第二志願好喎
大佬  乙二究竟是邊個要求的呢
要為小學定自己   自己想一想

回覆:long0 的帖子

請問荃灣區普遍多唔多band 1尾2頭自行揀荃濟?我囝葵青區,想自行揀佢,校長話上年200+多份申請自行!Thanks!

senkawa  唔明你想揀邊間?  發表於 14-12-7 21:10

lng0 發表 14-1c3決band1c 荃葵青子協定不收本區生叩門
善用乙二 早幾年發生過某小學半先前有人說過的學校
後來第...

公道些說,區內精英班在全港排名可能只是band1bc,葵青區自行band1a生少外闖。如果band1a生,在自行“區內”band1b校大都收了。而自行a生博不到A校,在大抽獎再博第一band1a校時,好彩便派入。小学多數推斷區內大抽獎時的4所band1a及b校〈除了女校band1b) 不放大抽獎第1根本会無位,所要小学提議乙二放band1c校的區內熱門校,對於band1bc生來說,派到後是不致差。總較派入此熱門band1c後的“中学”或band2a校好。相對地如band1a生如入了乙二便嘗試叩門。因此,如band1a生自行穩陣,可揀區內band1b中最熱門的,及band1b次熱門,但往往band1a生都不甘心。個人覺得在揀校策略中,家長是決策者,小學是提供意見,家長應多方了解當中取決,策略方向是自己決定的。
而大抽獎區內最進取的往往是band1c生博band1ab校; 而最唔抵的是band1ab生入了band1c校,而少有大抽獎band1a生入了band1b校。
老師都希望皆大歡喜,不願見派位不合心意的小朋友淚灑當場。

其實最大問題係乙二果兩間野只係小學話係B1 係間中學裡面讀緊書同教緊書果d都唔覺自己間野係b1 唔好問係邊兩間 你懂的

黃巴士  I SEE!!  發表於 14-12-8 12:14

long0 發表於 14-12-8 09:46
其實最大問題係乙二果兩間野只係小學話係B1 係間中學裡面讀緊書同教緊書果d都唔覺自己間野係b1 唔好問係邊 ...
上星期聽校長講, 今年葵青區小六生係少過同區中學學位約1XX-2XX個, 荃灣則約50個...
咁即係話, 我地係咪可以揀校可以揀得進取D呢????

senkawa  係,應該進取  發表於 14-12-8 16:10

又未必 睇餸食飯 唔使乙二就簡Band 尾 進取至乙二Band中間  乙三先跟小學建議Band尾

引用:請問荃灣區普遍多唔多band+1尾2頭自行揀荃

‹ 上一主題|下一主題