用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學
go

加拿大留學 [複製鏈接]

想個仔去加拿大留學,請問有咩好提議?

邊個省好呢?溫哥華同多倫多好似太多中國人了。手續煩覆嗎?

Thank you.
   3    0    0    0

是的,我在那邊的親戚說基本上日常生活不需講英文,雖說想個女去住近點親戚,但又怕她學不好英文,不如留在香港讀?
我朋友個女去了Alberta省讀,她說那邊的華人相對比溫哥華要少,在學校裡也經常要講英文,在寄宿家庭也要講英文,她說那邊環境很好,放假時到附近的Calgary很方便,冬天沒想像中的冷,室內有暖氣,我覺得也不錯,
手續應該也很簡單,我朋友也是找Agent找學校的,不過我唔知邊間,要問問

回覆 AgnesVivo 的帖子

謝謝,請問那個區較好?有無邊間學校建議呢?我無去過,所以一點都沒有概念。

其他國家呢?英國?澳洲?

回覆 Cannes116 的帖子

咦, 你朋友用邊間agent?可否分享?Thanks.

請問買單程機票過去好,還是買一年期的國泰學票划算?

回覆:Cannes116 的帖子

我女係加拿大讀咗三年高中,比我會選擇係多倫多讀書,因為加東最多出名大學

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆:beaclem 的帖子

多倫多係較多中國人,但一樣學到英文,而家加拿大已經無咁多香港學生,返而台灣同大陸學生比較多,我女去到,英文同普通話進步神速

還使我的心靈得到舒暢。

引用:回覆+AgnesVivo+的帖子 謝謝,請問那個區

原帖由 Cannes116 於 14-12-02 發表
回覆 AgnesVivo 的帖子

謝謝,請問那個區較好?有無邊間學校建議呢?我無去過,所以一點都沒有概念。
如果係多倫多黎講,North York , Markharm 同 Richmonhill 都有好多好學校,但後兩個區就較多中國人住

還使我的心靈得到舒暢。

回覆:beaclem 的帖子

請問對Upper Canada College 有認識嗎?難入嗎

beaclem 發表於 15-1-2 00:36
如果係多倫多黎講,North York , Markharm 同 Richmonhill 都有好多好學校,但後兩個區就較多中國人住

Yes. A lot of high schools in Toronto that have lots of asian/chinese have exceptionally good university placements.  Many high schools are even considered "feeder schools" to some of the best university programs in Canada. It is not wise to have prejudice.

回覆 LC167 的帖子

It is a good  private boys school

引用:回覆+LC167+的帖子 It+is+a+good++private

原帖由 QuestionMa 於 15-01-04 發表
回覆 LC167 的帖子

It is a good  private boys school
Thanks ....擔心在HK local school 讀緊難考入

回覆:LC167 的帖子

差唔多係全多倫多最好嘅私立中學(男校),專出議員,出名政治人物 etc, 超難入 , 等於英國 Harrow school

還使我的心靈得到舒暢。

引用:差唔多係全多倫多最好嘅私立中學(男校),專

原帖由 beaclem 於 15-01-04 發表
差唔多係全多倫多最好嘅私立中學(男校),專出議員,出名政治人物 etc, 超難入 , 等於英國 Harrow school

...
Thanks.....咁我死心算,any other suggestion any other private boys school in Toronto?

一定要boy's school 嗎?加拿大多數co-ed, 同埋你個仔諗住讀grade 幾?其實加拿大public school 較private school 好 (有幾間除外), 你可參考以下網址

http://www.ourkids.net/school/school-search.php

還使我的心靈得到舒暢。

public school ranking 可參考以下網址
http://www.fraserinstitute.org/report-cards/school-performance/ontario.aspx

還使我的心靈得到舒暢。

My nephew goes to Upper Canada, very good school but tough to get in.  Actually the good private schools over there are all getting much more difficult to get in as I heard the quality of their public school system deteriorating

回覆:the_insieme 的帖子

winnipeg 超凍 六月都仲未溶雪!!

要揀不如去Edmonton, 起碼downtown D 建築物全部有天橋 or subway 連住,冬天唔洗係戶外! winnipeg 較為落後,我老公話似60年代香港!!

還使我的心靈得到舒暢。
‹ 上一主題|下一主題