用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文字題可以點操?
go

文字題可以點操?

我見仔仔其實佢數學計算式題目都無咩大問題,但一去到文字題就好似好弱咁,其實文字題可以點操架?

grandview 發表於 14-12-1 13:24
講到尾都係玩文字遊戲,我有D練習係一大段文字,要個小朋友知道邊D資料有用,邊D搵笨,然後先問數學計算,如有興 ...
Exactly true!

Mainly to familiar those tricky ones!

Sure win!

引用:我見仔仔其實佢數學計算式題目都無咩大問題

原帖由 kakamamama 於 14-12-01 發表
我見仔仔其實佢數學計算式題目都無咩大問題,但一去到文字題就好似好弱咁,其實文字題可以點操架? ...
文字題好講理解能力.  你可買學林專攻文字題練習比佢做. 內有解題. 家長可以解釋番比小朋友. 令佢丌更易明白

原帖由 kakamamama 於 14-12-01 發表
我見仔仔其實佢數學計算式題目都無咩大問題,但一去到文字題就好似好弱咁,其實文字題可以點操架? ...
請問幾年班?

回覆:文字題可以點操

咁應該要加強佢語文科,訓練佢理解能力,有時小學D文字題都幾tricky,餘數同埋邊個比邊個多/少,小朋友好似混亂

回覆:文字題可以點操

我之前都發現小朋友有呢個問題,公文導師有叫小朋友試下上多科中文,加強佢閱讀能力,理解中文,到佢高年班都開始無大問題