用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mabelyy
go

2015 K1 [複製鏈接]

靈糧用音樂教學多,好難比較

哥哥天性害羞怕事,由於浸幼多個人發表presentation,所以到現在不怕個人朗誦及表達意見。多發問或答問。

回覆:becky2914 的帖子

對於一個K1的小朋友,怎樣做個人presentation? 我有點懷疑,而做present之前亦要搜集很多資料圖片,其實……最終都是要由家長spare很多時間協助小朋友完成,哪對於在職父母來說,是否有點吃力?我期望孩子每天都愉快上學,不知不覺地從校園裡學會很多知識及自理,我本身是在職媽媽,我很認同浸幼的教學理念,但恐怕自己沒有太多時間follow孩子的作業,想請教曾經是浸幼用家的家長,可否提供意見?

咁父母要成日幫手預備presentation?

浸幼功課量不多,每級全年做一份幾版紙project,到低班k2才學寫字,平時每星期一兩張工作紙做,小報告都是一張A4。

到高班時,反而家長需要買額外補充練習做,我覺得壓力甚少,缺乏競爭力,練習做幾多,由家長彈性決定.

茶點自帶初時,我也覺得麻煩,但升上小學,就覺得熟能生巧,知pack什麼健康食物才好。

謝謝分享。要買練習做下至得

回覆:2015 K1

好期待遊戲日!

引用:茶點自帶初時,我也覺得麻煩,但升上小學,

原帖由 becky2914 於 14-12-04 發表
茶點自帶初時,我也覺得麻煩,但升上小學,就覺得熟能生巧,知pack什麼健康食物才好。 ...
謝謝你既分享,因為我囝發燒無去到講坐,所以想知道多些資料,我囝剛收到電話收左k1 pm ,請問這校語境怎樣?英文有net嗎?係咪每日有

引用:Quote:原帖由+becky2914+於+14-12-04+發表

原帖由 立青BB 於 15-01-16 發表
謝謝你既分享,因為我囝發燒無去到講坐,所以想知道多些資料,我囝剛收到電話收左k1 pm ,請問這校語境怎樣 ...
我唔知net係唔係一定指外國人,浸幼英文老公係中國人樣,不過任何時候都係英文既

每星期兩堂半小時英文,一星期一堂普通話
其中中文

引用:Quote:原帖由+立青BB+於+15-01-16+發表謝謝

原帖由 songsongyeah 於 15-01-18 發表
我唔知net係唔係一定指外國人,浸幼英文老公係中國人樣,不過任何時候都係英文既

每星期兩堂半小時英文, ...
依你咁講即係吾係日日有英文堂上?因我都見到網上寫話一星期兩堂英文,一堂普通話。但我以爲係每日有英文堂,而一星期有兩日由外籍老師任教。

引用:我仔最後入讀嶺南大學香港同學會小學,升上

原帖由 becky2914 於 14-12-03 發表
我仔最後入讀嶺南大學香港同學會小學,升上小學後要追中英程度,但是他比其他人喜歡上學和閱讀,有自律,他 ...
請問係吾係因為一星期得兩堂英文,吾係每日有英文堂上,所以要外面自己上英文班?咁你囝囝一星期在外面上幾多堂英文?

立青BB 發表於 15-1-18 10:06
依你咁講即係吾係日日有英文堂上?因我都見到網上寫話一星期兩堂英文,一堂普通話。但我以爲係每日有英文堂 ...

唔係

英文一星期兩堂,每堂半小時
普通話一星期一堂,每堂半小時

不過平時返學放學都會撞到英文老師,佢地一定係同小朋友講英文既

引用:Quote:立青BB+發表於+15-1-18+10:06+依你咁

原帖由 songsongyeah 於 15-01-23 發表
唔係

英文一星期兩堂,每堂半小時
謝謝你的解答

回覆:2015 K1

我仔仔係am offer,但我想轉pm, 老公想轉全日,請問大家知唔知仲有冇位可以轉呀?

回覆:siutreasure 的帖子

Am咁好,點解𨍭pm?

引用:Am咁好,點解𨍭pm? +

原帖由 Fatherbobobo 於 15-02-05 發表
Am咁好,點解𨍭pm?
我細b就出世,我覺得pm時間好用d😝佢返左學,我湊細b約人去下lunch或tea都得,如返am,我覺得早餐冇咩好食,同埋放學對住兩隻野到夜晚老公放工先有得抖!返pm我有四個鐘時間活動,放學後食埋dinner老公就放工,有人幫手!

回覆:siutreasure 的帖子

轉到嗎?

Sleepy@_@? 發表於 14-12-3 23:49
對於一個K1的小朋友,怎樣做個人presentation? 我有點懷疑,而做present之前亦要搜集很多資料圖片,其實… ...

我是用家。今天看到別的幼稚園的家長分享的作業我都驚倒。浸幼確實比較輕鬆。功課我都從來沒有幫助小朋友準備,從來都是她自己惦記著做,或者要求媽媽做什麼我就做什麼。我覺得應該放手讓孩子自己來體驗,就算不好,至少知道下次怎麼可以做更好。有時候我讓她自己畫出來。有的家長準備非常充分,這個確實是看家長了。但是老師都ok。

英文全部是Native Speaker。還有幾個auntie,幫助K1的小朋友的時候比較多,人都好好,小朋友提起auntie 都好開心。

想轉全日班,可排隊,都是有機會的,名額多少很難確定。另外,K1全日只能收17人,到K2可以收20人。所以至少多了3個名額。不知道半日班,感覺全日班的小朋友關係好密切,可能是因為整天在一起吧。

每班有2個老師,主次不太分明,基本上有問題和那個老師甚至auntie講都會被留意到。不像有的幼稚園,一個main teacher,帶1個assistant teacher。如果和assistant teacher講之後還要和main teacher跟進。

升小確實麻煩些,王錦輝並不傾向浸幼學生,第一輪收生很少,上年的經驗是6月後,開始call in,大量收浸幼學生,但是很多學生已有心儀offer,所以選與不選,就在家長手上了。我其實非常不理解王錦輝為甚麼這麼做,確實很讓浸幼家長傷心。大多浸幼家長都心儀王錦輝,小朋友都願意一起去王錦輝繼續上學做同學的。

‹ 上一主題|下一主題