用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教小一小朋友適合的中文書?
go

請教小一小朋友適合的中文書? [複製鏈接]

引用:我囡囡好喜歡看英文書,rainbow+fairy,+Win

原帖由 HappiMom 於 14-12-01 發表
我囡囡好喜歡看英文書,rainbow fairy, Winnie the witch etc, 中文書就一般。我想多點伴讀,不過唔知有邊D ...
學校有閱讀計劃嗎?如果有,可參考計劃書單。另中文課本單元指引都有一些延伸閱讀的書。除此以外,青田有一系列按年級分,小一多數講校園生活,如果接受到有注音,台灣出版的橋樑書都好有趣

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-1+10:45+

原帖由 little_yolky 於 14-12-01 發表
但係, 無睇開中文書, 可能台灣橋樑書會深咗啲。但台灣中文橋樑書真係一級棒!小一唔睇小二都應該睇。:ilove ...
媽媽先讀都可行,最重要提起閱讀興趣

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-1+11:43+

原帖由 little_yolky 於 14-12-01 發表
如果媽媽先讀就唔係伴讀了, 係媽媽講故仔了。不過, 如果小朋友無習慣睇某一種語文既書, 媽媽先讀一定係不二 ...
我大的小三啦,我都仲有讀
但佢都有自己睇書的時候。細那個小一,現在喜歡跟我和哥哥玩讀書接龍(佢地自己改的名,意即一人一頁)。佢兩個臨考試前做下閱讀理解練習,暫時效果理想

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-1+11:54+

可能我哋啲講古能力好強, 所以小朋友都喜歡聽。
我啲仔由聽到讀都唔算好辛苦,好像兩個都是自己就話不如我讀,我冇規定佢地每天一定要讀,不過佢地會帶書回校睇

引用:我想佢將哩個閱讀興趣extend+去中文書。中

原帖由 HappiMom 於 14-12-01 發表
我想佢將哩個閱讀興趣extend 去中文書。中文方面,我地有台灣橋樑書,例如「獅子這樣說」,係bookset, 每句 ...
既然已開始左就繼續落去,種子播了不會立刻收成,加油

‹ 上一主題|下一主題