用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教小一小朋友適合的中文書?
go

請教小一小朋友適合的中文書? [複製鏈接]

我囡囡好喜歡看英文書,rainbow fairy, Winnie the witch etc, 中文書就一般。我想多點伴讀,不過唔知有邊D 有趣又不太長的故事。因為我希望每天10分鐘左右完成一個故事或一個chapter .

請問大家有咩高見呀?

21    0    0    0

HappiMom 發表於 14-12-1 08:59
我囡囡好喜歡看英文書,rainbow fairy, Winnie the witch etc, 中文書就一般。我想多點伴讀,不過唔知有邊D ...
伴讀, 即係請小朋友自己讀, 你負責聽。咁你小朋友中文程度去到邊呢? 平時佢可以睇咩中文書? 因為佢無睇開中文書, 可能唔一定可以一次看一個chapter。可以去圖書館先借幾本唔同深淺既書, 俾佢試讀, 讀唔掂就再搵本淺啲, 搵啱程度就可以方便一啲做伴讀了。

初時可以先試繪本, 圖好大, 字好少果啲。

回覆:請教小一小朋友適合的中文書?

個人覺得“晨讀10分鐘,不可思議科學故事集”唔錯

Olympian  幾得意喎﹗  發表於 14-12-1 10:25

以下幾本是近期在圖書館借的,小朋友好喜歡。
一本書 / 常然出版社編
圖書館獅子 / 蜜雪兒.努森文  (Knudsen, Michelle.)
善意的謊言 / 安納斯文.圖 ; 殷麗君譯. 沃熱拉德 (Vaugelade, Anais. )

引用:我囡囡好喜歡看英文書,rainbow+fairy,+Win

原帖由 HappiMom 於 14-12-01 發表
我囡囡好喜歡看英文書,rainbow fairy, Winnie the witch etc, 中文書就一般。我想多點伴讀,不過唔知有邊D ...
學校有閱讀計劃嗎?如果有,可參考計劃書單。另中文課本單元指引都有一些延伸閱讀的書。除此以外,青田有一系列按年級分,小一多數講校園生活,如果接受到有注音,台灣出版的橋樑書都好有趣

marcuscyrus 發表於 14-12-1 10:45
學校有閱讀計劃嗎?如果有,可參考計劃書單。另中文課本單元指引都有一些延伸閱讀的書。除此以外,青田有一 ...
但係, 無睇開中文書, 可能台灣橋樑書會深咗啲。但台灣中文橋樑書真係一級棒!小一唔睇小二都應該睇。

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-1+10:45+

原帖由 little_yolky 於 14-12-01 發表
但係, 無睇開中文書, 可能台灣橋樑書會深咗啲。但台灣中文橋樑書真係一級棒!小一唔睇小二都應該睇。:ilove ...
媽媽先讀都可行,最重要提起閱讀興趣

marcuscyrus 發表於 14-12-1 11:43
媽媽先讀都可行,最重要提起閱讀興趣
如果媽媽先讀就唔係伴讀了, 係媽媽講故仔了。不過, 如果小朋友無習慣睇某一種語文既書, 媽媽先讀一定係不二法門。不過, 去到小一(為咗閱讀理解, 無法都要谷下 ), 最好媽媽讀之餘, 都要搵啲小朋友睇睇既, 淺啲既佢小朋友讀, 然後問佢一條內容問題 (again, 又係幫助閱讀理解 ), 或有明顯佢唔識既詞語/成語, 指出解俾佢哋聽, 一兩個咁, 唔好多 (今次就係為作文 ), 佢如果成功讀到, 就讚下佢叻仔/女, 佢哋有滿足感又見到媽媽笑咪咪, 就自然會再讀了。積下積下, 自己讀橋樑書就指日可待

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-1+11:43+

原帖由 little_yolky 於 14-12-01 發表
如果媽媽先讀就唔係伴讀了, 係媽媽講故仔了。不過, 如果小朋友無習慣睇某一種語文既書, 媽媽先讀一定係不二 ...
我大的小三啦,我都仲有讀
但佢都有自己睇書的時候。細那個小一,現在喜歡跟我和哥哥玩讀書接龍(佢地自己改的名,意即一人一頁)。佢兩個臨考試前做下閱讀理解練習,暫時效果理想

以下是一些電子圖書︰http://edu.ocac.gov.tw/culture/biweekly/collection/index.html
http://edu.ocac.gov.tw/interact/ebook/fables/index.htm
http://106.107.128.122.static.pacdns.com/b5/ru_01a.asp

最理想還是自行到公共圖書館,按孩子的興趣去找書。我不認為伴讀一定要孩子讀、家長聽。只有找對孩子的喜好,稍為深一點也沒關係,家長讀便可。最重要是讓孩子不抗拒閱讀中文書。

繪本是一個好選擇。 即使不是繪本,但有彩色圖書確能吸引孩子。

引用:以下是一些電子圖書︰+http://edu.ocac.gov

原帖由 cstchan 於 14-12-01 發表
以下是一些電子圖書︰http://edu.ocac.gov.tw/culture/biweekly/collection/index.html
http://edu.ocac.go ...
我嗰小一,仲好喜歡我讀比佢聽,平時佢會自己睇書。
每晚我會讀比佢聽,亦要佢每晚讀1、2個chapter, 要佢讀晒成本,佢會覺得好無癮。

S-Kwok 發表於 14-12-1 12:04
我嗰小一,仲好喜歡我讀比佢聽,平時佢會自己睇書。
每晚我會讀比佢聽,亦要佢每晚讀1、2個chapter, 要佢讀 ...
呢啲就叫雙管齊下 媽媽有讀, 小朋友都要讀。

marcuscyrus 發表於 14-12-1 11:54
我大的小三啦,我都仲有讀
但佢都有自己睇書的時候。細那個小一,現在喜歡跟我和哥哥玩讀書接龍(佢 ...
可能我哋啲講古能力好強, 所以小朋友都喜歡聽。

係呀, 可能到反叛期以前, 我哋都仲要講故仔/讀書佢哋聽的, 但你有無注意, 你兩個小朋友除咗「聽」你講, 都仲有自己「讀」, 所以先可以效果理想。你唔叫小朋友讀, 佢哋就永遠只想聽。

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-1+11:54+

可能我哋啲講古能力好強, 所以小朋友都喜歡聽。
我啲仔由聽到讀都唔算好辛苦,好像兩個都是自己就話不如我讀,我冇規定佢地每天一定要讀,不過佢地會帶書回校睇

回覆:請教小一小朋友適合的中文書?

我想佢將哩個閱讀興趣extend 去中文書。中文方面,我地有台灣橋樑書,例如「獅子這樣說」,係bookset, 每句可能有一個字唔識。其實認字都不錯。但係佢就係唔會主動拿來讀。我地的伴讀是一人一段,我會扮聲扮語氣,所以佢好鍾意。

引用:我想佢將哩個閱讀興趣extend+去中文書。中

原帖由 HappiMom 於 14-12-01 發表
我想佢將哩個閱讀興趣extend 去中文書。中文方面,我地有台灣橋樑書,例如「獅子這樣說」,係bookset, 每句 ...
既然已開始左就繼續落去,種子播了不會立刻收成,加油

little_yolky 發表於 14-12-1 12:05
呢啲就叫雙管齊下 媽媽有讀, 小朋友都要讀。
家長讀慢d,小朋友頂唔順你個速度就會自己讀
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

睇佢喜歡乜卡通?
由喜歡嘅開始

舊年,電視放喜羊羊,我仔喜歡睇,我就帶佢去圖書館借喜羊羊,睇埋網上普通話及廣東話版 (不過最好有家長指引,喜羊羊有時都幾暴力)
之後TVB放西遊記,又借漫畫版返來睇,冇嘢睇後,就自己揾到白貓黑貓,成語故事,多拉A夢.............經過半年時間,我仔自己睇中文書,中文也有明顯進步。

借題一問,邊道有英文版多拉A夢(漫畫)?我見商務有,但有中文解譯的

引用:+本帖最後由+babywoman+於+14-12-1+17:54+

原帖由 babywoman 於 14-12-01 發表

睇佢喜歡乜卡通?
以前我係抵記$7.8店買咗成套叮噹英文版。唔知而家仲有冇呢間舖頭!

回覆 茄子 的帖子

二手書店?

‹ 上一主題|下一主題