用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂好唔好?
樓主: little12
go

聖保羅堂好唔好? [複製鏈接]

請問有人知中環跟北角校園班數,老師人手如何分配?

請問有人知中環跟北角校園班數,老師人手如何分配?

我女都in左,還未有消息,請問最快幾時先有結果?

引用:我女都in左,還未有消息,請問最快幾時先有

原帖由 Carol8828 於 14-12-01 發表
我女都in左,還未有消息,請問最快幾時先有結果?
12月底前。不過晤知會唔會提早有。

引用:學校每年都升小統計放係校網內。你可去睇下

原帖由 JKR 於 14-12-01 發表
學校每年都升小統計放係校網內。你可去睇下。
謝謝啊

回覆 JKR 的帖子

我小朋友都係同你一樣,妹妹都等緊結果

回覆 loklokhui 的帖子

同學仔

回覆:聖保羅堂好唔好?

我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望有機啦!當曰填北角分校做首選因為近屋企,希望明年多左位,機會多D就好啦!
大家選中環定北角呢?

引用:我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望

原帖由 mimi靚媽 於 14-12-01 發表
我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望有機啦!當曰填北角分校做首選因為近屋企,希望明年多左位,機會 ...
Can tell us more about this school? Thx a lot

引用:我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望

我細仔都等緊結果,但哥哥唔係讀呢間,希望有機啦!當曰填北角分校做首選因為近屋企,希望明年多左位,機會 ...
I choose central coz we lived in wan chai

I chose North Point too

引用:Quote:原帖由+mimi靚媽+於+14-12-01+發表我

原帖由 chenille_c 於 14-12-01 發表
Can tell us more about this school? Thx a lot
其實樓上都講左呢間係咩類型學校,唔谷、重德育、自理、老師有愛心、有學卷(都好多家長buy㗎!)今年中環開4班、北角開5班K1(資料from EK)

引用:Quote:原帖由+chenille_c+於+14-12-01+發表

其實樓上都講左呢間係咩類型學校,唔谷、重德育、自理、老師有愛心、有學卷(都好多家長buy㗎!)今年中環 ...
Sorry , 係出年K1 先啱

我仔讀緊K3. 坦白講, 此校的老師真的很有愛心, 小朋友一直讀得很開心. 直至最近搵小學, 才發現乎學校課程相比其他幼稚園太淺, 申請小學不競爭. 有可能我仔比較內向,又無參加interview class 等原因, 考左4間直資都失敗.

校長申請小學的推薦信只可出一封, 比指明的小學仲要唔係每個學生可以出, 要視符學生是否值得推薦. 我最後沒有申請. 只是覺得校長應該出信協助我們的小朋友去申請小學, 有其他幼稚園可出多過一封. 只是有些失望.  而家為接小學, 下學期開始要加些 training course

考小一係講求實力既一場扙

引用:我仔讀緊K3.+坦白講,+此校的老師真的很有愛

原帖由 miuchumama 於 14-12-02 發表
我仔讀緊K3. 坦白講, 此校的老師真的很有愛心, 小朋友一直讀得很開心. 直至最近搵小學, 才發現乎學校課程相 ...
這就是我最担心的。
很喜歡這間學校,但又考小學时好困難。
不過幼稚園收我先再諗

其實就算讀英普幼稚園都有好多學生係出面再補英文。幼稚園期間只要家長堅持在家陪讀中文英故事書,盡早培養小朋友既良好閱讀習慣,小朋友既學術程度差極都有限。

個人覺得品德真係要從小開始,仲有就係收唔收真係好講天時、地利、人和。
好似我小朋友都係,因為佢係細B有D學校都唔會太過考慮,所以都無辦法。不過現在仔仔讀的小學都係一間HAPPY SCHOOL同埋佢都叫做適應得到。加上學校的銜接做得唔錯。所以我小朋友一上小學佢都好好開心同適應得到!
‹ 上一主題|下一主題