用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學師前途(左丁山)
樓主: elbar
go

學師前途(左丁山) [複製鏈接]

eviepa 發表於 14-12-3 19:39
唔係嗎? 大家會信水喉匠、鋁窗師傅、電工揾錢及得上一個普通屋邨醫生?
為了提升專業地位,水喉匠應改做水喉醫生,鋁窗師傅叫鋁窗醫生,電工叫電力醫生。他們的專業唔應該用錢來衡量,最緊要醫唔醫得返好,做得好就有口碑,搵滿足感比一些庸醫還大!

我同意作者個結論: 如果專長唔係讀書,不如揾種技術去學師。但係舉証時唔好講到水喉醫生好揾過屋邨醫生咁白痴。

KoWY72  這點就正確  發表於 14-12-3 21:36

KoWY72,

識得認同我嘅觀點,畀個like你。

Jane1983    發表於 14-12-3 22:31

父母和小朋友想法吾同,除非當時人自己想得通,否則叫人仔女讀吾上,不如學門師,多數人都吾鍾意聽。

聽過有個故事,中學會考吾掂,repeat再考,吾掂,走去讀毅進,之後吾知係副學士,定駁到學位課程,讀咗一太輪,畢業去咗銀行做teller,旁人覺得簁時間,但父母竟然覺得欣慰,覺得個仔有份文職,斯文乾淨,吾使日曬雨淋,所以難講...

回覆 Jane1983 的帖子

唔少家長同仔女咁樣諗法,我理解。不過我覺得咁做唔係最佳處理方法。我嚮個女細細個就教導佢,大個咗唔一定要讀大學。如果無興趣無能力讀大學,學門手藝都係一個唔錯嘅選擇。做人最緊要係活得幸福,幸福唔一定由大學、高薪厚職嚟決定,最緊要係唔好太過勉強自己。要努力讀書搏入大學完全係阿女嘅意願,同老豆點諗関係唔大。

Jane1983  同意的  發表於 14-12-4 16:06

KoWY72 發表於 14-12-3 20:43
係都應該叫做水喉工程師,鈻窗工程師,電力工程師啦,乜乜醫生嘅對像一定係生物,才可稱做「醫生」。 ...
就是因為水喉是工程項目,而自己又不是工程師,勉強說是水喉工程師好像有點誤導!亦就是因為醫生是醫人,沒有醫生牌照給水喉匠的,在沒有誤導的情況下才拿來作賣點!

識整水喉,移民都易D。

回覆 lamyeelok 的帖子

生意唔會從天而降,水喉佬必定要同五金鋪掛單先會有持續嘅生意,收得人哋嘅order,自然要同人拆數,條數可能好大。

引用:回覆+lamyeelok+的帖子 生意唔會從天而降

原帖由 eviepa 於 14-12-05 發表
回覆 lamyeelok 的帖子

生意唔會從天而降,水喉佬必定要同五金鋪掛單先會有持續嘅生意,收得人哋嘅order, ...
黃頁得唔得?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我唔係呢個行業,唔肯定詳情係點,不過憑常識判斷:

1.  黄頁效果唔會好,水喉出問題,通常會揾屋企附近相熟嘅鋪頭搞,有乜事都有得追。

2.  黄頁都要畀費用,做一門專業技術唔高嘅生意,一定有唔細嘅marketing cost。唔畀五金鋪賺都要畀第二D机構賺。

我幫襯開嗰D水喉、電工、鎖匙佬,全部都係舖頭為主嘅經營模式,即係話我同舖頭有合約關係,舖頭安排師傅上門做嘢,師傅只係幫舖頭收埋尾數。咁樣嘅經營模式,我估舖頭所得,比例唔細。

‹ 上一主題|下一主題