用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學師前途(左丁山)
go

學師前途(左丁山) [複製鏈接]

早排本欄引述美國億萬大富豪彭博之言,佢勸美國年輕人與其借到一身債去讀普通大學,攞普通非專業學位,畢業出到嚟又搵唔到工嘅話,不如索性做學師仔,做水喉匠好過。

當然彭博之言有其美國社會背景:(一)美國大學多得很,中學畢業生要入大學,並非好困難;(二)美國大學起碼可分一級、二級、三級,入一級大學如哈佛、耶魯當然好難,但入三級大學如甚麼州立大學之類,就容易好多,如果在呢啲大學讀文學士,新聞學學士等學位,在今天的美國,確實好難搵工;(三)CNN早有報導,美國的士司機中持有大學學位的,比例不斷增加;(四)美國入大學嘅學生,大部份不能倚賴家庭支持,要靠半工讀,借學生貸款(student loan),讀書時辛苦,畢業後孭周身債。正因如此,彭博先至叫一啲年輕人腳踏實地,老早就學習一技之長,做水喉匠當然只係一個例子。

呢日午飯時碰到一位職業培訓專家,佢話香港有一位工業家曾有類似彭博先生嘅言論,呢位工業家又講得幾貼近現實噃,佢留意到在一個公屋屋邨,一位屋邨醫生,讀大學醫學院(尖子先至入得到),做實習醫生,考專科(家庭醫學)資格,加加埋成十三四年,在屋邨睇病,大概收費二百幾至三百蚊,包埋藥。但在同一屋邨,是但叫一個水喉匠、鋁窗師傅、電工上門睇一睇,做一啲簡單修理,已要收費三至五百,而且並非一叫就到,往往要預約㖭。故此呢位工業家對一啲讀書成績好麻麻,DSE成績入唔到大學嘅學生講:「你地不如去學師做工匠啦,呢啲工唔會outsource(外判)咗去印度、菲律賓、中國大陸㗎!」

學師做工匠係德國工業界傳統,至今仍然係社會結構一部份,做到內閣部長嘅,有博士,有從學徒成為技師嘅專才,美國奧巴馬話要向德國制度學習。香港社會素來重文輕武(即以前做寫字樓嘅叫做先生,在工廠嘅就係勞工),家長普遍希望子女他日坐在冷氣間內打工,不要揸住工具擔擔抬抬。聽聞職業訓練局(VTC)會推出一個Learn & Earn嘅計畫,學生既上堂又去店舖實習攞人工,邊學邊做,邊做邊學,希望有學生肯制啦。食完飯返到公司,電鎖竟然失靈入唔到門,急call外出同事趕回來用鎖匙開門。秘書搵咗一個電鎖師傅上門修理,師傅唔夠十分鐘就上到嚟,睇一睇,就話:「係跳fuse啫,我唔識整,你應該搵電工。係咁意收番上門費一百蚊。」唯有照俾啦!

左丁山                                                                                                                                                                           
   1    0    0    0

都係事实~

引用:都係事实~

原帖由 Yanamami 於 14-11-30 發表
都係事实~
講係冇人聽㗎,個個都要入大學,跟住揸兜,入息貧窮又是另一回事。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-11-30 09:52
講係冇人聽㗎,個個都要入大學,跟住揸兜,入息貧窮又是另一回事。
禁事實有喺HK人要有頭有面,連新娘都要借豪宅出嫁就知。我覺得如果F3已經無心向學既,真喺學門手藝仲好,再浪費3年喺班房發夢仲嘥時間,將來有一技之長去謀生吖~~

Yanamami 發表於 14-11-30 10:05
禁事實有喺HK人要有頭有面,連新娘都要借豪宅出嫁就知。我覺得如果F3已經無心向學既,真喺學門手藝仲好,再 ...
應該已發生緊, 之前有報道話大專生走去做托鉄. 不過hk真好現實, 早幾年fd話做it都比人其視.

我都勸過我外甥考唔到大學, 不如去VTC學一技之長, 不過佢寧願讀副學士, 話第時可以駁番入大學喎.

後生仔女只會把這些技能視為低下層"勞工". 真的很無奈

回覆 Yanamami 的帖子

我都係咁話, 與其坐係學校發多3年夢, 不如去捱下先仲好.
.

我問過佢不如讀完中三搵嘢做啦,
竟然答我:  阿媽我想讀到中六喎...

回覆:學師前途(左丁山)

年輕人不要活在別人的期望下。長輩意見可作參考,但年輕人要了解自己,多聽不同意見。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

師徒制並不是甚麼新鮮的事,但為何好像突然消失,然後又好想重新標榜師徒概念。可能有人會覺得是時代改變了,經濟起飛時,大學生也嫌不足,那還有人會理師徒制。不過我比較小人,若用小人之心去諗,攪咁多師徒制,咪即係冇藉口輸入外勞。一般維修水電的工匠,數目不太多,影響不大,一但牽涉上有一定數量人口的工種,例如地盤的各類不同工種,那就肯定對富貴的發展商不利。最好笑的還是那些似驢非馬的甚麼建造業訓練中心、甚麼廚藝中心都只是一些掩人耳目的工具。

家中換門鎖、裝水喉這些工作,都係留返比我們這一代被社會淘汰之後,經再培訓而重出江湖的一族來擔當好了,別說我們跟中學生搶飯食。中學生..................,還是做大事的!

如果未能繼續學業, 向藍領方面發展, 也是一條好路, 社會人士應給予正面的肯定, 反之, 狀元揸巴士亦然.

傳媒應正面d, 不要一味譁眾取寵.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-12-3 13:00
曹 Sir D仔女去晒整水喉?
當然唔會啦!
佢唔記得話比你聽,收你兩千整洗手盤,但洗手盤的成本是千多元。

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-12-3 18:11
以他成日在文章中晒業績,晒富貴,他只用個千多元的收手盤,都算慳家了。
而家唔叫慳家,改叫環保了!不要畫棟雕樑,平平地,用得過就算。

唔係嗎? 大家會信水喉匠、鋁窗師傅、電工揾錢及得上一個普通屋邨醫生?

‹ 上一主題|下一主題