用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學(Kwun Tong) vs 聖公會聖彼德小學(中西 ...
go

聖若瑟英文小學(Kwun Tong) vs 聖公會聖彼德小學(中西區) [複製鏈接]

地區不是考慮之列因為可以搬屋。

2    0    0    0

推,i want to know too thx

引用:地區不是考慮之列因為可以搬屋。 +

原帖由 HappyMommy138 於 14-11-30 發表
地區不是考慮之列因為可以搬屋。
中西區同觀塘區中學可以比到指引你嗎?

引用:Quote:原帖由+HappyMommy138+於+14-11-30+

原帖由 evacalbee 於 14-12-01 發表
中西區同觀塘區中學可以比到指引你嗎?
那中西區band 1中學一定比觀塘多。但兩所小學的資源,校風,功課量是否相約?

HappyMommy138 發表於 14-12-1 08:54
那中西區band 1中學一定比觀塘多。但兩所小學的資源,校風,功課量是否相約?

...
錯, 中西區一線官津中學係比觀塘區少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:HappyMommy138+發表於+14-12-1+08:54

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表
錯, 中西區一線官津中學係比觀塘區少
唔明

HappyMommy138 發表於 14-12-1 11:15
唔明
中西區一線中學, 共7間:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額
英皇書院HK1

高主教書院小學部HK1男女

聖嘉勒女書院HK1

聖若瑟英文書院HK1

聖類斯中學(小學部)HK1

聖士提反女子中學HK1

英華女學校HK1

觀塘區一線中學, 共9間:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額
聖傑靈女子中學
KL591
藍田聖保祿中學
KL594
聖言中學
KL598
觀塘瑪利諾書院KL575
順利天主教中學
KL5男女78
觀塘官立中學KL5男女56
梁式芝書院
KL578
中華基督教會蒙民偉書院
KL5男女76
新生命教育協會呂郭碧鳳中學KL5男女76

咁你話邊區多D?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:聖若瑟英文小學(Kwun Tong) vs 聖公會聖彼德小學(中西區)

so 4:7.....觀塘勝
我一直以為中西區好好添

hkpapa852  應該係4:6  發表於 14-12-1 13:22

supericy 發表於 14-12-1 11:58
so 4:7.....觀塘勝
我一直以為中西區好好添
以"量"嚟計, 中西區, 灣仔區都唔係好
呢2區所謂升中好既原因, 係Band 1學生入到一線學校學位機會較其它區高, 唔係因為選擇多.

要揀一個Band 1學生獲得一線學校學位機會較高, 而升中選擇又多既區, 只有呢幾個:

東區: 本區有10間一線中學, 間間都有50個位以上俾人抽
九龍城區: 本區有11間一線中學, 其中6間都有70個位以上俾人抽
沙田區: 本區有14間一線中學, 其中有13間都有50個位以上俾人抽

有興趣可以睇下呢度:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758&page=1&extra=#pid39911903

hkpapa852 發表於 14-12-1 11:32

咁你話邊區多D?

在樓主呢個vs帖子,似乎要減去女校個比較至有意思。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-12-1 12:11
在樓主呢個vs帖子,似乎要減去女校個比較至有意思。
男你可選既一線官津中學, 中西區得4間, 觀塘區有6間

以量計, 觀塘區勝!

引用:Quote:奥脫福+發表於+14-12-1+12:11+在樓主

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表
男你可選既一線官津中學, 中西區得4間, 觀塘區有6間

以量計, 觀塘區勝!
明白。但傳統一線(eg: Kings,英華女校) 是否比觀塘一線有優勢?無意冒犯只求了解多D!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-1 11:32

觀塘區一線中學, 共9間:

蒙民偉都算係band 1中? 佢好似係band 2, 我朋友係基督教團體教學, 佢話蒙民偉係band 2

HappyMommy138 發表於 14-12-1 17:11
明白。但傳統一線(eg: Kings,英華女校) 是否比觀塘一線有優勢?無意冒犯只求了解多D!

...
以質計, 梗係中西區, 灣仔個幾間好D.

我只係想講, 好的區份, 唔代表選擇多.

但6年後人多選校時, 無乜選擇去分散風險, 又會唔會係你考慮因素之一呢?

主任

kk80400 發表於 14-12-1 17:21

蒙民偉都算係band 1中? 佢好似係band 2, 我朋友係基督教團體教學, 佢話蒙民偉係band 2 ...

蒙民偉係區內老牌英中,應1b至1c度,否則某女高級學校發展主任都唔駛「出手」喇!

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 14-12-1 17:26
蒙民偉係區內老牌英中,應1b至1c度,否則某女教育主任都唔駛「出手」喇!

佢上年已經跌咗band, 只係band 2頭, 同埋觀塘官中, 係大部份只收佢屬下觀塘官立小學既學生

kk80400 發表於 14-12-1 17:21
蒙民偉都算係band 1中? 佢好似係band 2, 我朋友係基督教團體教學, 佢話蒙民偉係band 2 ...
基本上我只係"抄考"升中版khmama之前整落既中學Banding分類

中西區聖類斯, 灣仔區聖公會鄧肇堅, 觀塘區呂郭等都有人話佢地唔係一線; 有人話係英中就應當一線, 好似聖母, 陳瑞琪(喇沙), 德雅等都係一線喎. 因沒有官方分類, 每人心中Banding考量都會唔同; 呢D只係參考資料, 自己衡量.

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-1 17:32
基本上我只係"抄考"升中版khmama之前整落既中學Banding分類

中西區聖類斯, 灣仔區聖公會鄧肇堅, 觀塘區呂 ...

呂郭我又聽過有人話好, 至於蒙民偉我甘講佢已經跌band, 係因為有朋友係入面做, 所以佢甘講我先甘講
不過你地講話係英中話係當一線, 甘就係band 1

kk80400 發表於 14-12-1 17:29

佢上年已經跌咗band, 只係band 2頭, 同埋觀塘官中, 係大部份只收佢屬下觀塘官立小學既學生 ...

在未有新一輪語言微調之前,佢仍然係全開英文班,我會認為佢仍然係B1校。

kk80400 發表於 14-12-1 17:29
佢上年已經跌咗band, 只係band 2頭, 同埋觀塘官中, 係大部份只收佢屬下觀塘官立小學既學生 ...
其實, 改咗學生得3個Banding之後, 學校已經再沒有官方Banding, 所以永遠只有口同鼻拗
‹ 上一主題|下一主題