用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Maryknoll小學家長請分享
go

Maryknoll小學家長請分享 [複製鏈接]

本人雖然係Maryknoll舊生, 但這已經係 20多年前嘅事.  
我想知道依家喺Maryknoll讀書,係咪如一般傳統的名校,功課好多,壓力好大, 同學之间的競爭好激烈?

我有朋友話Maryknoll喺傳統的名校裡面,算係唔多功課, 冇咁填鴨, 係咪真呢?

請問有冇依家喺Maryknoll小學讀緊嘅家長可以分享一吓?你嘅小朋友, 中唔中意返學? 功課以外有冇時間做佢有興趣活動呢?
   2    0    0    0

Sandy929 發表於 14-11-29 23:35
本人雖然係Maryknoll舊生, 但這已經係 20多年前嘅事.  
我想知道依家喺Maryknoll讀書,係咪如一般傳統的名校 ...
你可以入"小學一覽">瑪利諾修院學校小學部,看看家長們的討論

我女兒分別在中學部及小學部,沒有就讀其他學校的經驗作比較,但整體滿意學校的教學

小五小六因呈分試,升中壓力必然存在,初小階段算輕鬆

傳統教學,默書、測考免不了,規矩也多,但可應付得來;整體來說,功課不算多,也不重抄寫

成績頂尖的同學,一向鬥心強,的確緊張分數,但我覺得大部分,如我女之流,普通孩子心態,不算競爭好激烈。反而,我覺得爭的心態在家長,多於來自學生本身。家長放輕鬆些,孩子不會太大壓力,自然鐘意返學,亦有時間做有興趣的活動。

我不是舊生,但也聽過舊生家長說自己當年很輕鬆的,現在郤要與孩子糾纏功課與溫習。近廿年,香港的教育改變了不少,瑪利諾修院學校堅持不轉直資,在此環境下,要保持教學質素,要有好的公開試成績,亦要保留固有辦學精神,不是易事。

回覆:Maryknoll小學家長請分享

改变是家長心態,不是教育!

MC1128 發表於 14-11-30 15:59
你可以入"小學一覽">瑪利諾修院學校小學部,看看家長們的討論

我女兒分別在中學部及小學部,沒有就讀其他學 ...
Thank you for your information.  I have checked the sharing in 小學一覽">瑪利諾修院學校小學部, very useful

相較其他學校,MCS係超級輕鬆,無須補習,小一至小六都能一小時內完成功課,全賴學校及老師有效的教育方法,注重課外閲讀而不重抄寫, 學習事半功倍,絕大部分學生都好醒目。課外活動方面,學校只提供學習機會,不注重比賽成績,所以機械式訓練欠奉。

相對其他直資/私校名校根本不能相比!她們是揀精英的……while MCS 是抽/計分入……冇得揀學生!

引用:+本帖最後由+MYGOODNESS+於+14-12-7+21:56+

原帖由 MYGOODNESS 於 14-12-06 發表

相較其他學校,MCS係超級輕鬆,無須補習,小一至小六都能 ...
想問mcs 真的現在咁輕鬆學習?想問有無小二插班位?

引用:Quote:原帖由+MYGOODNESS+於+14-12-06+發表

原帖由 rainrain613 於 14-12-09 發表
想問mcs 真的現在咁輕鬆學習?想問有無小二插班位?
年年小二都聽聞收成10個插小二

引用:Quote:原帖由+rainrain613+於+14-12-09+發

原帖由 sissysze 於 14-12-12 發表
年年小二都聽聞收成10個插小二
想問幾時收插小二學生?

今年係30/4 前寄信

‹ 上一主題|下一主題