用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有需要報讀小一面試班嗎?
樓主: Goodway
go

有需要報讀小一面試班嗎?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hell_hell_+於+14-11-30+發表

原帖由 WBB 於 15-01-23 發表
Could u pls pm me what school?
Pls pm me

引用:我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-30 發表
我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join 左不同centre 攪的小一面試班!大嘅join 了一間三年前新開的cen ...
可否pm 那間面試班?thx thx

fungcarmen  可否PM面試班資料給我, 謝謝  發表於 15-8-14 17:35

你好,
可否pm我面試班資料?
謝謝!

回覆 hell_hell_ 的帖子

您好a, 好認同你的講法, 亦help 仔仔搵緊面試班, 請問可以send 您細b  join 既面試班資料俾我嗎? 謝謝你.

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

請問有class的資料嗎?謝謝

引用:心大心細,諗緊報唔報好?+深明報咗唔一定得

原帖由 Goodway 於 14-11-29 發表
心大心細,諗緊報唔報好? 深明報咗唔一定得,但唔報有怕唔夠競爭力

...
報下都好的,就算將來真係唔得,都唔會後悔自己當時點解唔報吖!而且,面試班會教到你地要注意的野,對面試一定有幫助!

我有join ,不過係九龍灣。其實都唔知點先叫好,我只係希望佢表達能力清晰D,同大膽D

引用:我有join+,不過係九龍灣。其實都唔知點先

原帖由 kewpiewong 於 15-04-20 發表
我有join ,不過係九龍灣。其實都唔知點先叫好,我只係希望佢表達能力清晰D,同大膽D ...
請問九龍灣邊間?

回覆:有需要報讀小一面試班嗎

吾須要啦,有時候比小朋友真的一面去見學校比較自然,(個人認為)

回覆 Monchhichi_C 的帖子

淘大花園附近

我仔仔沒有報小一面試班,但有1個offer,我諗未必要報吧。

之前覺得冇需要。不過上左之後覺得小朋友的確係有D得着。

可否pm我面試班資料?

我兩個小朋友都冇上過面試班,一樣有直資offer。上面試班有冇實質作用見仁見智,個人覺得心理作用多啲。

hell_hell_ 發表於 14-11-30 09:25
我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join 左不同centre 攪的小一面試班!大嘅join 了一間三年前新開的cen ...
可pm share?感激

Back to topic. 如果你能力支持得到,why not,當買保險同之後唔會後悔。

加油! This is just the beginning!

可否PM我面試班資料,thx

試過幾間出名的面試班,報面試班最主要想幫小朋友提升自信,改善行為, 增加小朋友在小組活動時的經驗,試完後覺得好多係錢,一落堂就數女兒的不是,但沒有具體方法提供比家長如何去幫小朋友改善,好的面試班係會見到小朋友一堂比一堂進步,而這些進步係長久持續的。

最後,我搵左情緒管理eq班及兒童心理學家單對單幫我囡囡,全面改善女兒情緒和令她明白如何去關心別人需要,留意別人感受,效果好好。

ps.這2間學習中心針對面試的班已full,有幾個朋友想報名導師們都不再接了,向度講只想話比大家知唔好信出面無任何(幼教)背景的老師,多數會嚇怕他們,試題過深又不作背後跟進,上完後只留下一大堆超出小朋友能力的工作紙,有認讀文言文,唐詩絕句,有小三程度的英詩,二十幅超難找不同圖畫,沒有出口的迷宮。。。

面試班多數只向錢看,小心選擇, 留意自己小朋友情緒改變。

wing.2bb    發表於 15-10-27 14:08

其實每年都有好多家長去討論依個問題,我以過來人身份分享:我有兩個囡囡,大囡今年小一了。兩年前都好似各家長咁,猶豫是否報讀,k2那年上學期就報讀了一間,結果……每堂都數呀囡的不是,又冇方法比到家長,又擔心又心灰,最後放棄左再讀。過左幾個月,越近面試就越緊張,同先生商量後,決定再讀,讀了四五個月的課程。感恩既係遇到一個好老師,老師的用心教導同專業的面試意見令我少左好多擔心。例如呀囡坐唔定老師會教我點係日常生活中改善,什麼學校喜歡收什麼類型的學生,亦會給我意見於面試前做什麼準備。最後囡囡雖然入唔到最心儀既dg,不過都有gh收左,已經好感恩。
另外細囡就係細b ,今年考小一,老師就給我意見,我好記得老師話:好多學校都鐘意收大b ,大細b既說話能力始終會爭好遠,不妨多於學術方面落手,結果細囡而家都有音小收左,幫自己打左支強心針。所以我覺得面試班值得讀,不過真係要小心選擇。

wing.2bb  It's more important to have a good teacher!  發表於 15-10-27 14:10

adaandava 發表於 15-7-28 10:25
其實每年都有好多家長去討論依個問題,我以過來人身份分享:我有兩個囡囡,大囡今年小一了。兩年前都好似各 ...

其實我覺得導師如果能找出小朋友的不足, 等家長可以及早改善, 都未嘗唔係一件好事! 當然唔排除有D導師只為’ (sales一貫技倆) 個家長, 等佢地覺得自己個小朋友好唔掂. 從而繼續, 甚至加碼報讀更多的課程.

‹ 上一主題|下一主題