用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有需要報讀小一面試班嗎?
樓主: Goodway
go

有需要報讀小一面試班嗎?   [複製鏈接]

回覆:Bigtaoc123 的帖子

我自己會教,但都會讀面試班,因為我要求高,真心我識教,我做開補習,但係要小朋友習慣咩叫面試,搵人教係攞個經驗,加上有其他小朋友一齊學,同自己一人在家教唔同,重點係,我自己一樣會再教,再訓練學術,面試班等於學phonics,學左回家唔followup同睇書,無用,樓上有位家長講補習問題,我咁講,補習係教答題技巧,老師有心教,tailor made比學生,學生係會得益的,家長好專業好叻,但唔係教開小朋友,都無用,補習老師都可以好專業,除非你是但搵個大學生做補習老師,咁無辦法

回覆:sissysze 的帖子

學每一樣野都有佢用處,我嘅小朋友上team building course,學合作,分析,planning,好多人覺得使唔使咁細個學,但我想講對我文靜嘅仔好有用。我仔英文算幾好,但一樣有private net跟緊,佢以前係小學net teacher,英文我都識教,但private net一定有佢功用(唔使pm我問佢資料,佢都係我覺得好有緣先遇到的老人家,佢話明唔收新學生,但就肯教我仔),但我亦有比仔讀RWI phonics,有人覺得英文學嘅野duplicate左,但其實唔係,每樣都有不同效用,只要有用可打好個底就可以,上面試班有無用我唔知,試下囉,反正外人講嘅又唔影響我教仔,重點係我自己知自己小朋友的問題所在,想借外人把口幫我推一推佢再走前一步

leungsiupig    發表於 15-3-12 23:22

引用:學每一樣野都有佢用處,我嘅小朋友上team+b

原帖由 edpo 於 15-03-06 發表
學每一樣野都有佢用處,我嘅小朋友上team building course,學合作,分析,planning,好多人覺得使唔使咁細 ...
很認同。小孩好多時要靠面試班 所安排的 task 訓練他們。以我囡為例,在分組比賽中,導師同我分析,佢有能力完成指令,不過唔識同組員合作,攬哂d嘢來做...又或者佢只懂 附和其他小朋友,睇人答案,導師也會糾正她。這些是我在家好難覺察和教的部分。

回覆:tiramisui 的帖子

Pls PM information to me for refer.   Thx

回覆 Goodway 的帖子

no need

this is only the advertisement post.

經濟許可, 又怕唔JOIN會後悔, 咪JOIN嚟當興趣班玩下啦, 始終面試班即是rehearsal, 有準備又好過冇準備嘅. 但個個小朋友臨場表現同心理狀況唔一樣, 學校取錄與否, 都睇運氣...我小朋友有上面試班, 考小學成績都收到好幾個offer, 直私都有...神校就無緣啦

回覆:有需要報讀小一面試班嗎

can u pm the information?thanks

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

我冇讀面試班,但就報左好多小學(出名個d多數較後時間in)俾佢攞實戰經驗,最後有幾間offer

jm們, 請問可以給叩門面試班的資料我嗎?

我也想要叩門面試班的資料, 可pm我嗎 ?

我也想要叩門面試班的資料, 可pm我嗎 ?

引用:到細個個,間centre+有上課訓練,有每堂評

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-30 發表
到細個個,間centre 有上課訓練,有每堂評語同每周功課,亦有talk 比家長,提醒要注意地方,起初都覺得有些 ...
可否pn比我

‹ 上一主題|下一主題