用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有需要報讀小一面試班嗎?
樓主: Goodway
go

有需要報讀小一面試班嗎?   [複製鏈接]

引用:我試過同女女去一個INTERVIEW+MOCK+TEST,+

原帖由 PP145 於 15-10-27 發表
我試過同女女去一個INTERVIEW MOCK TEST, 話有個咩兒童心理學專家及咩咩導師, 結果考完, 佢地同我講個女有 ...
我又係去左太子一個mock interview,其實主要想睇小朋友對住陌生老師肯唔肯答問題咁
去到我小朋友唔係咁上入去 (之後任何一間interview都無出現過呢d情況)
我1個鐘之後返去接佢 老師就有小小懶pro咁講返小朋友問題 佢話我小朋友太靜 唔夠進取 面試入面會變隱形人 即係老師好易ignore佢 另一方面學術好 所以一定要上interview class,唔好哂左佢d學術!唔係好難相信佢入到好學校
之後即sell我上佢d interview class,$6xx 一堂 個半鐘 我話我星期六有野學開 佢話有咩重要得過interview
我話我傾下先 我問問我小朋友意見 佢就隨即見第二個家長 佢又話你小朋友學術嚴重落後 無論佢幾主動都無用 衰哂學術到 你唔上interview class只可以話比你聽都好危
之後我都堅持唔上interview class,唔好話小朋友interview結果如何 而家都係言之尚早 但我大部分都有2nd in (有兩間無)都唔係老師講得咁大件事姐!
有時d機構為左sell course講到d家長好驚就即刻enroll有時入到去未必係好事

wing.2bb  You are right  發表於 15-10-27 14:08

引用:Quote:原帖由+babychinglok+於+15-10-27+發

原帖由 bubuG 於 15-10-27 發表
咁差!
果度得兩個導師 一個Ms F,一個Ms A,Ms F
說話技巧好好 而Ms A 說話好粗氣 說話唔圓滑
。冇reception 所以d電話響 一定佢兩位聽的

引用:Quote:原帖由+babychinglok+於+15-10-27+發

原帖由 bubuG 於 15-10-27 發表
咁差!
我囡喊住話唔想上 ,我有d擔心 ,因為網上seach 番 ,原來間野有舊聞

引用:Quote:原帖由+PP145+於+15-10-27+發表我試

原帖由 breadbb 於 15-10-27 發表
我又係去左太子一個mock interview,其實主要想睇小朋友對住陌生老師肯唔肯答問題咁
去到我小朋友唔係咁上入 ...
你果間 唔知會唔會係我果間呢

回覆 hell_hell_ 的帖子

Hello, can you share the info of the centre which you mentioned? Many thanks.

回覆 Goodway 的帖子

無用! 不過你要夠意志堅定!

面試班絕對是有幫助的!但是成功有效與否,老師有非常大的影響!如果可能最好自己組班找「對」的同學,互相激勵下有意想不到的好影響⋯正所謂「近朱者赤」、「遇強則強」!! 我自組的面試班中,4個小朋友,3個有spcc 2nd-in,全部女仔有dgjs2nd-in。。。利申:「名幼」但不是C*KG

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

可否pm有關面試班資料,謝謝

請問這間是否太子"小X元"?
以前因體罰學生見過報紙了

面試班好睇老師經驗同質素. 我仔仔唔係差, 只係有好多嘢要 fine tune. 最近市場上充斥咗一D一味吹噓自己市場領導同爆班嘅老師. 好似嗰個 甚麼Lxx Sir 咁. 之前六月時問過佢地嘢. 但係find out 咗佢地全部都係一D補習社出身嘅細路. 兩個 centers 仲係一個 secret operation 咁. 俾咗錢先肯講地址. 完全唔OK. 之後去咗第二間. 師資同經驗都非常好. 仲有 1:1 personal consulting 及 complete portfolio review 去應付每一間學校. 而家有YW, TSL Round 2.

回覆:babychinglok 的帖子

我反而覺得佢兩個教學好認真,上年幫咗小女唔少,建議好有用,教我地點跟。小女幼稚園係happy school唔重discipline, 出奇地佢都樂意上堂。落堂後個別問題都好肯答,亦記得亞女d嘢。佢地係傳統老師,主攻名校,選校方針同我有d距離,佢都有話我屣咗亞女。但後期完晒恆常課小女有神校2nd in, 本諗住一對一加一堂,佢硬要兩堂,所以最後冇補堂,但亦沒有不愉快. 我鐘意佢舊地方好d, 有私人toilet. 搬咗新地方次次等電梯好耐

tianyingmama 發表於 15-10-27 15:39
面試班絕對是有幫助的!但是成功有效與否,老師有非常大的影響!如果可能最好自己組班找「對」的同學,互相 ...
我剛剛將參加過面試班的資訊pm給有需要的媽咪們⋯她們有講座好像在11月6、7日⋯不妨親自了解多一些!我們的老師是Ms Lo

在一年前,我也曾經非常努力的在BK上找尋適合的面試班資訊!希望能貢獻小小幫助大家!!! 一起加油呀^^

babychinglok 發表於 15-10-27 11:50
我9月份幫囡報讀了 太子出名果間小一面試班,現在很後悔
1) 間野銷售技巧有問題 ,我報時話只能夠一星期上 ...
唔係小+元掛?

回覆:有需要報讀小一面試班嗎

11月,又到新一屆k2小朋友四出找面試班的時候,還記得上年我同樣地在11月時讓囡囡上面試班,那時候準備上到明年10月的。

最後,我比了3個月錢,上了5堂就無再上了,因為我發現他們訓練manner方法好有問題,不單嚇怕小朋友,大部份manner都是用強硬的方法去教,我囡囡的centre在天后好出名的,導師是課程總監,她原意是好的,想我囡囡坐好,但她訓練的方式是坐得唔好要罰企,成堂無得坐,出黎再同媽咪講坐得唔好以後無得著裙,這些一切一切都在恐嚇小朋友,囡囡由第三堂開始喊了。。。

因為囡囡當時在happy school讀書,個性活潑,manner 上我都覺得要執一執佢,但絕對不同意用強硬的手法去教,她只會怕老師而去做,教出來的"好行為"亦不會長久。

幾個月後我找到專業的心理治療班比囡囡,只是2個月左右,已見她一步步去改善自己,再找另外單對單的心理治療,而各位心理治療師都不會用嚇,罰,惡的方法去教,現在囡囡性格變得活潑開朗更有自信比從前有禮貌,我好多謝佢地,囡囡已有數間私校offer, 現在等緊神校2nd in, 如果幸運地成功了,我真想開個topic詳細分享一下這幾年培育女兒的心路歷程,和面試班等等的問題。

glo000 發表於 15-10-28 11:18
11月,又到新一屆k2小朋友四出找面試班的時候,還記得上年我同樣地在11月時讓囡囡上面試班,那時候準備上到 ...

Another crazy one. Michelle from Infinixx Learning.

回覆:有需要報讀小一面試班嗎

我在這裡回覆大家比較好,可以上網 search "EQ訓練小組" 位置在油麻地果間就係。

ronwong 發表於 15-10-28 11:23
回覆 jenn0418 的帖子

Can you pm me the info? My kid is K2 now

似乎點點樣講都無用, D 媽媽們都唔會信.

只要個價位WITHIN 個MAGIC NUMBER, 基本上進取D 既家長都俾, 因為俾得起...

唔掛得呢個市場咁發!!!

某CENTER 仲攪左針對性既英華SECOND IN 班, 英華THIRD IN 家長培訓班...

好簡單, 進取既家長, 入到後面既ROUND, 會唔會果3, 5千唔願俾?!!

‹ 上一主題|下一主題