用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs MCS
go

SFA vs MCS   [複製鏈接]

大女兒有幸考到SFA,知道SFA升中競爭力很強。同時首輪被選中入讀MCS.

以往只有留意直資私小之間的比較同取捨,在有細妹跟尾情況下,理應選擇津小,免卻細女兒幾年後要再考小學。

但實際上MCS升中是不是會有差不多的競爭力?因為升回MCS中學也是60-70%。不像天神,St.Mary般一條龍。同時太少找到MCS的資料。可有家長分享一下?

Thanks!

5    0    0    0

回覆:SFA vs MCS

係喎

引用:Quote:longlokma+發表於+14-12-9+10:48+\楼

原帖由 奥脫福 於 14-12-12 發表
唔係無出現,係無再出聲者。。。

一注冊就開文,但咁耐亦只係一個帖子而己,唔係「分身」你信唔 ...
心水清,一言驚醒!

咁又唔好話人地玩弄大家,樓主只係問左一個問題啫。

如果個問題唔值得討論,又點會引起大家咁多意見發表呢?

如果個問題值得討論,又點算係玩弄大家呢?

以和為貴。

引用:Quote:longlokma+發表於+14-12-9+10:48+\楼

原帖由 奥脫福 於 14-12-12 發表

一注冊就開文,但咁耐亦只係一個帖子而己,唔係「分身」你信唔 ...
係喎!有見地!比佢玩弄埋添

奥脫福 發表於 14-12-12 11:36

唔知點解, 自行結果公佈結果前後, 多咗好多 SFA vs XXX 既帖
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

longlokma 發表於 14-12-9 10:48 \

楼主拋下問題之後就冇再出現,大家無謂再嘥气研究討論落去啦

一注冊就開文,但咁耐亦只係一個帖子而己,唔係「分身」你信唔信?短短幾十字就
換來幾十人係度圍毆,呢包花生真係抵食夾大件!

MrBeast    發表於 14-12-12 12:53
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:大女兒有幸考到SFA,知道SFA升中競爭力很強

Tintin926 發表於 14-12-10 22:40
回覆 siden 的帖子

對,太直接但代表了所有正常人的即時想法

一個校友問一條問題,竟然可以影響你對一間學校嘅睇法?!

況且,你連佢係未校友都唔肯定 。。。。

(今年 20分都有人入到 MCS , 未必要係校友架)

回覆 siden 的帖子

對,太直接但代表了所有正常人的即時想法
但看完這主題,我對MSC開始有不同睇法
樓主大女能首輪自行入MCS,好明顯是25分的天主教+舊生,但原來MCS的舊生居然可問出如此問題,我開始對此校的畢業生質素有懷疑了。
請原諒我的坦白!

hkpapa852  今年有人20分入到  發表於 14-12-12 09:11

hkpapa852 發表於 14-12-9 17:51
其實點比都無意義, 係任何學校名列前予, 不一定是學校功勞.

何必一定要用橙同蘋果嚟比較?
又可以咁講.......任何學校名列前予.....功勞一定有學校份.....單靠補習社不可能吧 ~~

回覆:SFA vs MCS

無意義的比較,難得有人樂此不疲

YuYuMother    發表於 14-12-12 08:29

熊牛不兩立 發表於 14-12-9 15:59
其實咁比都無意思...真係要比, 就要睇下sfa的學生插入LaSalle, MCS, St Mary之後成績是否依然名列前矛....: ...
其實點比都無意義, 係任何學校名列前予, 不一定是學校功勞.

何必一定要用橙同蘋果嚟比較?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

熊牛不兩立 發表於 14-12-9 15:59
其實咁比都無意思...真係要比, 就要睇下sfa的學生插入LaSalle, MCS, St Mary之後成績是否依然名列前矛....: ...
Usually only top students from SFA can get admitted to LS, MCS, St. Mary.    If they are top students in SFA, it is not difficult for them to be top students in LS, MCS, St. Mary, because the competition should be higher in SFA.

Char_Mom 發表於 14-12-9 13:59
Say, If your boy got LaSalle offer/ your girl got MCS/MPS/ St Mary,  u still opt for SFA? Are u sure ...
其實咁比都無意思...真係要比, 就要睇下sfa的學生插入LaSalle, MCS, St Mary之後成績是否依然名列前矛....

sissysze 發表於 14-12-9 15:08
因為好多SFA 家長只當學校係名津嘅踏腳石

根據我呢位用家的觀察,讀到畢業的學生遠比中途離開的多,《好多SFA 家長只當該校係名津嘅踏腳石》的講法不知有何理據?

MrBeast  學位供應   發表於 14-12-9 17:56

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+14-12-9+09:29+編輯

原帖由 yuenkw 於 14-12-09 發表

我有小朋友讀緊 SFA ,不過以你個 case 都建議你個女去讀 MCS ...
因為好多SFA 家長只當學校係名津嘅踏腳石

longlokma 發表於 14-12-9 10:48
楼主拋下問題之後就冇再出現,大家無謂再嘥气研究討論落去啦
相信樓主已經找到答案,只是這個問題竟然引起那麼多討論,是始料不及吧?
無論如何,大家除了為樓主提供意見之外,也藉此帖討論了私校與津校的特色,我也有不少得著哩!

引用:直資/私校一定比津校好!有得揀好過冇得揀

原帖由 Andymammy 於 14-12-09 發表
直資/私校一定比津校好!有得揀好過冇得揀!買生果時,你會唔㨂?全班學生進度相若,課程進度一定順暢!
一 ...
Say, If your boy got LaSalle offer/ your girl got MCS/MPS/ St Mary,  u still opt for SFA? Are u sure?

siden 發表於 14-12-8 20:45
哎呀,你早些出來現身說法,就唔使咁多討論,
我都係岩岩先見到呢個post咪入來八下.
其實2間都是好好的學校, 樓主要考慮既應該是小朋友的能力.
SFA: 一開始便是程度比較深; 入面好多同學真係好叻, 由其是男仔; 要交學費; 升中要再煩; 妹妹升小一無幫助; 基礎會打得好
MCS: 程度由淺入深; 免學費; 升中吾駛煩, 但當然要keep住的成績; 妹妹升小一有幫助

我知道今年MCS最低門檻20分都有少數人能入, 如果樓主是那少數人, 真係好好彩~
有得揀又煩, 無得揀既人仲煩!

‹ 上一主題|下一主題