用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lightingchung
go

聖心interview [複製鏈接]

回覆:聖心interview

之前有jm post過

from Sing Tao
...........
位於中環的嘉諾撒聖心學校私立部下月底截止報名,校長黃佩玲修女表示,已收到約三百份申請表,預計最終有逾千人報名。該校僅設一輪個人面試,黃佩玲認為,已經足夠讓學校發掘適合的學生,「面試不會包含太多考核知識的問題,主要觀察學生有沒有禮貌、能否清楚表達自己的想法。」由於要預留部分學位取錄幼稚園學生,對外只提供六十個名額............

回覆:sunnygirl 的帖子

謝謝,資訊很有用啊!

引用:Quote:原帖由+keio+於+14-12-01+發表2014-1

原帖由 lightingchung 於 14-12-01 發表
K3 240 人得180人畢業?哈係好明
上年K3有240個畢業生(8班), 今年得180人(6班)

引用:168個幼生收返97個,咁即係有23個位比外人

原帖由 lightingchung 於 14-12-01 發表
168個幼生收返97個,咁即係有23個位比外人。
但係佢地可唔可以參加大抽獎?如果可以,可能人數會再少D

分別有兩個聖幼的朋友(她們都是從聖心私校exclusive for聖幼的簡介會上私校校長口中得到的資料),私校會取錄約97名(or 96)聖幼生,其餘的就會收取校外生,即不夠20個!所以我連100蚊都費時比,因為“中獎”機會太低了。上個禮拜出了result,從另一群組知道聖幼大概有70位得到私校offer,而該媽媽話原先預留了的27個位會陸續面見其他求情的聖幼生wor(這個有待印證)。

收咁少人

回覆:lightingchung 的帖子

2014年7月SHCK 的畢業生為240人,2015年7月SHCK 的畢業生「將會」有180人。

咁即係收街外人是60位,20位還是27位?請指教

引用:咁即係收街外人是60位,20位還是27位?請指

原帖由 pingulolo 於 14-12-02 發表
咁即係收街外人是60位,20位還是27位?請指教
20個都冇

回覆:doggy2013 的帖子

女女話見不到老師打分喔,是不是老師都費事打分啊?

小小資訊
舊年240幼稚園生,97去了私小,60去了下午,其餘應有更好的offer.
今年私小小一有4班,每班有40人(我女兒那班有38人,可能開學有更好的offer)。所以街外人應收了160-97=63人。

回覆:chungws 的帖子

我都有就singtao的報導問朋友,但佢地話1x街外生條數係私校校長親口講的,因為私小今年3班,120個位,85%留比聖幼,即102,咁比街外生就得120-102=18囉(條數有少少出入,因為我都係大概咁記)。其實報有幼稚園聯繫的小學,都預咗少位,但可能出年得3班,所以特別少(注:有媽媽話因為轉campus,所以可以開4班,這個我就不清楚了)。
anyway,因為命中率太低,加上半日而地點又不是太適合我,所以最後我係無報的。

回覆 belle2009 的帖子

其實每年上私小的都是約60多70人(上下午班各3班計),今年唔知…
不要誤會所有幼稚園的都恨入私小…很多人都非常愛聖心津小的聖心幼稚園的多是香港人,不少人入會入軒小,marymount,st clare同SSG等。住九龍的又會有d去德望同抽到st mary,女拔小通常都有2-3個…
私小每班40人,如得3班都仲有50個位,如有4班就更多位!聖心要確保自己嘅成績,肯定要收一班叻外來生…說實話,好多時最叻的都是外來生而不是聖幼上去的自己學生
所以,是喜歡這學校的就即管考,不用利會有幾多位,就算得5個位,還是會有5位幸運兒!更何況現在不只是5個位!
interview呢家野真的冇人知道收生標準…in完就算,唔好猜度啦…如dgjs,校長見你幾分鐘,問你邊個帶黎,咁就收左!咁係咪其實已有一堆chosen的人,只是再見多次,感覺冇乜大差誤就ok呢!真係冇人知…傾得耐,老師想了解多點才決定收唔收又有可能!
亞囡們已做了她們可做的,防結果如何都要接受,relax等結果吧!
belle2009,希望聽到你報喜

回覆 stepyau 的帖子

私小好好,每年都留位給幼稚園的學生,但多數學生只用那個位做保險,有offer在手再抽同再考…我肯定幼稚沒試過真的有用盡了那85%的學位!再係咁落去,我都怕第時私小唔留位比幼稚園學生呢!

引用:回覆+belle2009+的帖子 其實每年上私小的

引用:回覆+stepyau+的帖子 私小好好,每年都留

原帖由 sheffield 於 14-12-02 發表
回覆 stepyau 的帖子

私小好好,每年都留位給幼稚園的學生,但多數學生只用那個位做保險,有offer在手再抽 ...
Agree!   
修女唔鍾意人地當佢係後備。聖心其實好有人情味。

引用:Quote:原帖由+pingulolo+於+14-12-02+發表

原帖由 doggy2013 於 14-12-02 發表
20個都冇
Thx for the information

引用:小小資訊舊年240幼稚園生,97去了私小,60

原帖由 chungws 於 14-12-02 發表
小小資訊
舊年240幼稚園生,97去了私小,60去了下午,其餘應有更好的offer.
今年私小小一有4班,每班有40人 ...
今年有聖幼生收 waiting, 知唔知佢地最後有無 offer r?

回覆 sheffield 的帖子

icic,我都沒有留意到幼稚園沒有盡用85%預留位tim。另外,已有私小offer應該不容許叩津小門,對嗎?我朋友直情話所有嘉諾撒會辦的學校是不會爭學生,所以如果你已經有嘉諾撒會學校的offer,不可叩其他wor。

回覆:chungws 的帖子

謝謝資訊。我估第一輪正選可能得2x 個位,不過waiting 就可能好有機會,待第二輪大抽獎時有機會。
ANYWAY, 現在女女已全部考完了,做阿媽除了晚上回家伴讀外,也只能在白天上上EK,同大家傾下了。

‹ 上一主題|下一主題