用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位請幫我
go

[讀障] 各位請幫我 [複製鏈接]

囝囝現年六歲,就讀主流小一,他有自閉症及ADHD,已返了兩年E 位,由於他升上小一後很大問題,又聽不到書,間中又有出位,測驗又唔做,功課又唔多識,因此我除了緊密地輔助他功課外,還帶他看精神科醫生,已吃了藥RIT 10 mg 一個月了,初期老師表示上課時較能專心,效果不錯,但最近他上課又開始遊魂了,晚上做功課亦好難集中,我懷疑他除了以上兩個問題外,還有學習遲緩的問題,因無論我如何教他也很難入腦,而且小學的功課測驗又多,他又有很大的錯折,我需要到精神科醫生加藥定為他轉校呢?
   0    0    0    0
:-? :-?

回覆:熹熹媽 的帖子

專注力 都有不足

回覆 熹熹媽 的帖子

有無試過做感统訓練,可能會有幫助。

回覆 obedienceliu 的帖子

感統正在嘗試中,仲會試下聽樂治療,昨晚我叫囝囝默書,他發脾氣話唔想寫字,唔想默書,唔想讀小學,我都知佢好辛苦,所以由佢發脾氣,有時仲會話由個窗跳落去

回覆 熹熹媽 的帖子

我的兒子剛升小一,九月和十月是非常難過,他的行為出位,攪擾同學,社工要求做cac 評估,和懷疑他是自閉譜系,剛做了感统評估,好差,影響學習能力和專注力,最近開始做感统訓練,未有特別大起色,不過姑娘話半年左右會見到明顯的轉變。

希望有用啦

引用:回覆+obedienceliu+的帖子 感統正在嘗試中

原帖由 熹熹媽 於 14-11-30 發表

感統正在嘗試中,仲會試下聽樂治療,昨晚我叫囝囝默書,他發脾氣話唔想寫字,唔 ...
你仔似資優多d.......識講呢d野

回覆 熹熹媽 的帖子

我友人的仔有自閉, 專注問題, 高小時特然有自殘身體. 精神科醫生話, 自殘痛苦會悉放令大腦開心物質. 現在吃精神科葯,令他悉放開心物質. 你同醫生請較下,; 專注力弱亦應加份量. 幫他的.

回覆:各位請幫我

我覺得轉校未必適合,因囝囝又要再重新適應新環境!
我認為應見醫生,同醫生講囝囝情況,考慮是否要加藥!
我看了很多媽媽說,小朋友食了三個月利他能後,就開始冇乜效,要加藥!
我囝囝情況同你囝囝一模一樣,又係剛上小一,可能要食藥!所以哩排做咗好多research
若利他能冇效或囝囝有不適,可問醫生是否要轉藥!

‹ 上一主題|下一主題