用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 忍唔住為明慧講幾句說話
樓主: Mother_Joyce
go

忍唔住為明慧講幾句說話 [複製鏈接]

龍校之友 發表於 14-12-2 00:02
其他學校旅行收費相若,但通常去荔x山莊,xx 渡假村,xx 渡假營,包入場費,相對較合理。黃金海岸公衆地方 ...

我同C6研究過,可能系永東D車貴D,不過坐落去幾舒服,然後每個小朋友都有一套玩具咧,玩具質量都OK,唔系大陸貨,加上老師真系同我哋玩遊戲玩到身水身汗(因為我本人非常怕曬),所以,整體都可以接受。

全日班嘅家長可以入去同小朋友揀書咁正?我見到北角呢邊每個月學費應該唔洗7000吖,好似系五六千左右。從8點直落到下晝6點,我覺得好抵吖,不過會唔會小朋友太辛苦?我C6系都唔比女女讀全日,本來我想申請轉嘅。

vcheng99 發表於 14-12-2 00:49
我女女讀太子明慧pn, 多謝樓主替我們媽媽說出心底話,亦為小朋友及媽媽還一個公道。從一開始爬文,就看到很 ...

我女女依家每日都要求自己“咩”書包,一返到學校門口,就會頭都唔回咁行入班房...

之前佢病咗一個禮拜,老師基本上check住打電話來問情況,而且會話,“好掛住佢,希望佢快D返來”,你聽完之後,個心真系好warm...

如果唔系因為明慧無直升小學,喺升學方面都係有D風險,因為我驚龍年競爭太大...我都唔需要再出去interview其它K1...我凈系揀咗3間龍校in...

正如呢位媽媽所講嘅,希望下年、下下年嘅家長喺報名前,要search明慧去做下功課嘅時候,可以睇到一D過往真正用家嘅經歷。呢個亦都係我連學費啊乜費啊面試啊家長會啊比較多嘅細節,儘量記得都寫曬出來嘅原因。對學校公平D,對老師公平D,因為D老師真系有heart嘅。

MiffyShe 發表於 14-12-2 00:30
回覆 龍校之友 的帖子

北角有國際全日制嗎? 我見WEBSITE寫K1-K3 $5860X12個月
我啱啱上咗去望咗下。
就K來講,

5860呢個系國際全日班嘅價錢。

國際半日K系3530。

k1-k2 有分上/下午班,K3就只有下午班,不過上課時間就多咗45分鐘左右,校長話,可以再安排多少少課程活動比學生去適應小學。

Julybabe 發表於 14-12-2 00:55
好想好想請教衣道的經驗家長 究竟北角明慧好定九龍塘好?我地本身係N無人仕 要讀心儀小一多數要叩門私小或D ...
明慧得北角同太子bor,無九龍塘...你系指九龍塘嘅學校?

回覆:Julybabe 的帖子

個人小小分享:

-九龍塘的學校類別眾多,有龍校,有課程較深,收費高低不同的等因素,難以直接比較,要按個人喜愛選擇

-北角明慧較太子明慧有名和有較好過往小一派位記錄。太子明慧近期有在門外貼出去年太子畢業生派位記錄作參考

-對比其它學校,個人喜愛明慧因校內設有小童軍及交通安全隊,可讓女兒在K班時體驗團體及紀律生活

回覆:忍唔住為明慧講幾句說話

所有家長都係comment國際班,有冇本地班用家講下呢

引用:Quote:龍校之友+發表於+14-12-2+00:02+其他

原帖由 Mother_Joyce 於 14-12-02 發表
我同C6研究過,可能系永東D車貴D,不過坐落去幾舒服,然後每個小朋友都有一套玩具咧,玩具質量都OK,唔系大 ...
唔通北角明慧收我七千?其他家長平d?我個小朋友讀全日國際班,你呢?明慧星期五旅行,家長要請假,老師唔使ot。我另外一個小朋友,傳統名校,學費一千。星座六旅行,家長免請假,老師要ot,去xx渡假營,免營費,但收費一樣。

引用:Quote:Julybabe+發表於+14-12-2+00:55+好想

原帖由 Mother_Joyce 於 14-12-02 發表
明慧得北角同太子bor,無九龍塘...你系指九龍塘嘅學校?
九龍塘YORK 約克(sorry 打漏左) 請大家提供意見 thanks very much

龍校之友 發表於 14-12-2 08:58
唔通北角明慧收我七千?其他家長平d?我個小朋友讀全日國際班,你呢?明慧星期五旅行,家長要請假,老師唔 ...

(1)
其實學費(無包雜費)同返學時間喺學校網站度列曬出來,你可以上去check返,再唔系,你打電話比老師問都OK gar…

(2)
我小朋友讀北角明慧上午國際班。北角同太子嘅學費本來就唔同gar…

(3)
有D名校,有學券,學費幾百蚊都有吖。我有offer個間,無學券,學費都唔洗2500,仲要交10期咋…明慧系獨立私立類型的學校,再加上佢嘅師生比例同D課程,我覺得可以接受。

(4)
如果學校願意禮拜六、日先來搞親子旅遊、開家長會,當然最好啦。但係其實好多學校,都係揀禮拜五,就好似上次我哋去黃金海岸咁,除咗我哋,仲有上水另一間幼稚園同九龍塘一間國際學校,據我所知,我其他媽媽朋友嘅幼稚園,基本上都係揀禮拜五。明慧唔算特殊,只可以反應出,你另一個小朋友讀緊嘅傳統名校,好好吖!

引用:個人小小分享: -九龍塘的學校類別眾多,

原帖由 Ronald@EK 於 14-12-02 發表
個人小小分享:

-九龍塘的學校類別眾多,有龍校,有課程較深,收費高低不同的等因素,難以直接比較,要按 ...
thanks a lot for sharing.. i also like the idea of junior honey bee and boys scout very much

引用:Quote:龍校之友+發表於+14-12-2+08:58+唔通

(1)
其實學費(無包雜費)同返學時間喺學校網站度列曬出來,你可以上去check返,再唔系,你打電話比老師問 ...
請問明慧N班收12個月學費話少D假期,咁即係幾月開學同幾月放暑假?
因為一般收十個月學費都係由9月至6月。

回覆 龍校之友 的帖子

http://www.mingwai.edu.hk/programs/pre-nursery/
http://www.mingwai.edu.hk/programs/nursery/

以上第1條link是PN班學費, 第2條link是K.1班學費, 我估計website不會列明所有費用

當然你正是北角分校PN用家, 你最清楚, 畢竟website可以錯

引用:回覆+龍校之友+的帖子 +http://www.mingwa

原帖由 mapp2009 於 14-12-02 發表
回覆 龍校之友 的帖子

http://www.mingwai.edu.hk/programs/pre-nursery/
其實我想講……3600 per month真係好抵囉……我吾明点解d人話佢commercial?!

引用:Quote:原帖由+mapp2009+於+14-12-02+發表回

原帖由 Julybabe 於 14-12-02 發表
其實我想講……3600 per month真係好抵囉……我吾明点解d人話佢commercial?!

...
貴同commercial系兩回事。我兩個小朋友讀明慧,預咗比萬幾銀一個月,你情我願,無話貴唔貴,最緊要學到嘢。但旅行去公衆海灘收百三銀,仲要weekday?百三蚊小數目,但唔值囉。星期六打開門口做生意,搞收費興趣班,仲唔commercial?另一間傳統名校,學費一千,星期六搞公教家庭聚會,家教會活動,修女,校長,老師返學校同同家長溝通,幫家長照顧學生,唔搞收費興趣班。旅行揀星期六,方便家長參與,同樣百三蚊,但包車去收費渡假營,根據家教會賬目表仲有大把錢賺,全年大部份開支靠佢。

回覆:龍校之友 的帖子

此外,間間學校講座都強調教學理念,家校溝通,品德教育。陳校長每年都講留位費永不退回,你搵律師追都無用,我會請律師同你打,真系直率得可愛。

回覆:龍校之友 的帖子

我去果個簡介會,校長唔係咁既語氣架喎。你係咪其中一個家長想退留位費,所以咁激動同不滿呀? 既然你已知學校不是你那杯茶,為何要入讀呢?

龍校之友 發表於 14-12-2 23:46
貴同commercial系兩回事。我兩個小朋友讀明慧,預咗比萬幾銀一個月,你情我願,無話貴唔貴,最緊要學到嘢。 ...

哦....原來係甘所以你有此睇法。不過我覺得hkd130搞活動,衣個價錢倘算合理,純粹個人意見不喜勿插

醒目開學勳章

點解你要捉住校長其中一句說話重複咁講呢?其實喺簡介會果度校長有講過其他嘢架,你唔會只聽到一句說話吧。可能佢覺得咁樣講風趣啲啫,何必咁認真呢?其實好多幼稚園都冇得退留位$架啦。

边间龍校offer?

回覆:Pinkmoon 的帖子

BK媽咪,relax,純粹分享,無踩自己小朋友學校嘅意思,揀得明慧,自然系覺得佢好,但唔代表佢收費唔貴,唔commercial,每個人都可以講自己感受,系咪? 其實好多媽媽上bk索料,想知用家感受,評語,但用家分享時稍作批評,其他家長就會解讀為踩自己小朋友學校,引來一大班圍攻。 上年系度講龍校,BK媽媽第一個反應系【收你個仔先算】,好喇,有幾間正取offer唔知點揀,bk媽媽又鬧你霸住學位,無同理心,叫你快快寫信比學校放棄學位。網上世界將人性赤裸裸展現出來,平常心去睇,其實好有趣。

‹ 上一主題|下一主題