用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 「聖保羅書院小學」2nd Interview
樓主: 平凡是福
go

「聖保羅書院小學」2nd Interview   [複製鏈接]

引用:我地係8/1見校長,+仔仔見完深深愛上St+paul

原帖由 四隻貓 於 15-01-19 發表
我地係8/1見校長, 仔仔見完深深愛上St paul boy, 我地都好喜歡學校, 覺得校長同教職員都好好, interview 安 ...
same...

祝各位成功!SPB是一間很好的學校。

引用:祝各位成功!SPB是一間很好的學校。

Gerard 發表於 15-1-20 07:44
甘恩,仔仔讀成點呀?祝學校生活愉快
他讀得很開心,我亦滿意他的表現。只是半年時間,自理能力,獨立學習能力都進步了,真的感謝學校的教導。

引用:Quote:Gerard+發表於+15-1-20+07:44+甘恩,

甘恩 發表於 15-1-20 09:53
他讀得很開心,我亦滿意他的表現。只是半年時間,自理能力,獨立學習能力都進步了,真的感謝學校的教導。 ...
同埋學校俾好多機會啲學生,增加學生對學校嘅歸屬感,同時間亦可表現學生嘅長處。

引用:祝各位成功!SPB是一間很好的學校。

原帖由 甘恩 於 15-01-19 發表
祝各位成功!SPB是一間很好的學校。
很欣賞你的親子關係與言行身教,也感謝你的育兒經驗心得分享!很希望囝仔能有機會成為你兒子校友,能與你作為同校家長繼續學習探討、交流心得!

多謝豬妹妹的安慰, 亦多謝眾家長的祝福。和Fortop一祥, 拜讀甘恩的文章,獲益良多。希望曰後能與你作為同校家長繼續學習探討! 我仔當日表現十分緊張僵硬, 完全不是真正的他,我很擔心。

其實大家都唔需要太擔心小朋友係2nd interview表現,去年我仔仔直程認唔到陳校長,又答啲出人意表嘅答案,聽到我都目定口呆。到最後都有幸有offer。所以大家可以以平常心去等結果。

Thanks Ryan baba for your encouragement.

我上星期五見, 是校長. 不過小兒表現平平, 荒失失.

回覆:Diesel2014 的帖子

小兒面見時也十分緊張,我想到這階段,各位小朋友也知是什麽一回事,所以也懂得緊張,只是五歲人仔也這麽懂事也值得為他們鼓掌了

唔知幾時有結果呢?

回覆:豬妹妹 的帖子

讚成!
三月頭有信

引用:讚成! 三月頭有信 +

原帖由 雲牛 於 15-01-20 發表
讚成!
三月頭有信
都好耐喎

回覆:「聖保羅書院小學」2nd Interview

我仔又係答到好緊張

回覆:hippoling 的帖子

今日面見了, same here.  亞仔緊張到,我心諗平時你都唔係咁樣既。

Ryan_baba 發表於 15-1-20 10:56
其實大家都唔需要太擔心小朋友係2nd interview表現,去年我仔仔直程認唔到陳校長,又答啲出人意表嘅答案, ...
同我囝囝一樣,面試當日表現異常差。面試完後,問他表現為何失常,囝囝話好緊張,越想表現好,但越緊張。所以大家第二輪面試表現唔好唔緊要,希望在人間。

我兒子今早見,表現都好緊張,希望大家也有好消息

引用:Quote:Ryan_baba+發表於+15-1-20+10:56+其

原帖由 甘恩 於 15-01-20 發表
同我囝囝一樣,面試當日表現異常差。面試完後,問他表現為何失常,囝囝話好緊張,越想表現好,但越緊張。所 ...
見你們這樣説,讓我重燃一點點希望.......

豬妹妹 發表於 15-1-20 13:25
小兒面見時也十分緊張,我想到這階段,各位小朋友也知是什麽一回事,所以也懂得緊張,只是五歲人仔也這麽懂 ...

從大家的分享好似幾多小朋友都會有緊張而影響最佳表現,唔知大家的要求和對緊張的定義如何,我倒認為囝仔當日表現雖然不算出色(因為在探囊估物環節中認錯物件),但卻出奇的自然淡定,全程對答和表現也讓我滿意(當然關鍵還得看校長和副校長滿唔滿意);也可能他還沒懂得緊張吧。我的少許經驗分享是從不對他說不用緊張、放鬆啲之類的說話,衹喺稍提一下注意禮貌,就像平時一樣有問有答,隨意想像和發揮就OK;而且每次面試完也衹喺問他好玩好玩(通常佢都喺話好好玩)?也會間中問下考啲乜?而佢就從不認真話我知(唔知喺唔喺佢唔記得定故意戲弄),可能我平時都喺持盡情俾佢玩的心態有關,佢當面試都喺一個游戲了。
‹ 上一主題|下一主題