用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上中學後,還會否幫小朋友檢查功課? ...
樓主: PaPa
go

升上中學後,還會否幫小朋友檢查功課?   [複製鏈接]

我無check啦,想佢自己多d責任感,要自己負責自己嘅成績

mercy0010 發表於 15-3-23 12:52
去到中學唔好再check功課啦! 反而留意佢o地 ge 成長, 多o的同佢o地傾下
重點係,要佢仲願意同你傾。

Yanamami 發表於 14-11-28 08:14
小二三都唔理啦,只簽手册,你唔好嚇我啦~

同意 ! 我女都好似小二小三已經冇睇功課, 我只係簽手冊。

王家爸爸 發表於 15-3-26 15:33
重點係,要佢仲願意同你傾。

係呀!! 好似要冧樹上隻雀仔咁, 要佢講吓嘢.  否則, 佢地愈大愈對父母封咀, 但WHATSAPPS和同學/FD傾, 又會講唔停.

mercy0010 發表於 15-3-26 17:53
咁你試吓同佢 whatsapp, 同佢哋同一個角度出發, 有時什麼方都要試, 唔可以唔溝通 ga, try your best la :fu ...

講開溝通:-
自問都是一位現代型媽咪, 有時都有用WHATSAPP, WECHAT與仔對話.  但完全代入唔到長時間"捽捽捽", 眼又矇, 手又軟, 錄音又異相.  就算自己同朋友傾計, WHATSAPP打多兩句, 大家都話不如用拿起聽筒傾電話好過.  
只想說 : 科技愈先進, 眼前睇是遠近好像相連。  但其實是骨子裡少了很多眼神及情感上的感覺交流。。。。 唔通唔開心對住部手機打字話俾朋友知, 自己在"喊", 對方會幫你抺眼淚, 拍膊頭

如上只是個人謬論, 不喜勿插。

connielam  有同感  發表於 15-5-14 13:51

醒目開學勳章

回覆:PaPa 的帖子

初初開學時睇下佢執功課,見ok就放手

大個啦,自己做

回覆:gloria2347 的帖子

scotia.nova 發表於 15-4-20 19:35
功課不是明天交?又不想她追deadline 來做功課。應該怎樣?
沒有手册寫功課表,是自制嗎?

...

大個啦~可用手机月曆加个大大既枱头冃曆,自己mark低所有功課測默project既deadline, 同番工無分别吖~老板唔会提你催你做吖!BTW,其实学校內联網会upload哂要做乜,有心机上去check唔会miss.除非無心向学,根本唔care交唔交得齐功課啦。

小四時已放手唔CHECK功課, 但其他都會跟得緊, 會知道佢教緊邊課, 進度.
每逢簽名時會由頭睇到尾, 亦從旁提醒溫習測驗等.  

但上到中一, 中學模式同小學完全唔同, 好多野佢唔講我係唔知架, 學校亦唔會好似小學咁湊仔法.  我亦覺得大個啦, 要放手等佢自己管理好自己, 點知中一上學期完結家長日, 俾個班主任話: "點解咁多家長都以為上左中學就可以放手比佢自己攪掂, 咁係唔得架!"

攪到我真係好疑惑.  因為老師話我女既然小學時係全級10名內, 中一就跌至全級二十幾(B1A學校), 原因會唔會係我太早放手?

其實家長放唔放手,是一個很複雜的問題。人家小孩可以,唔代表自己個個可以。 如接力賽一樣,你交捧比下個跑手,都要他接得穩才行。 所以放手前,一定要逐步來,同小孩先溝通會好些。

不會了

回覆:PaPa 的帖子

有睇吓,幫到就幫,教到就教,讚到即讚,但不是全陪,只招呼少爺要求的科目或功課。自己從而温顧知新,今天我又學到5個英文生字了。

What made u to check kid's homeworks??

回覆 PaPa 的帖子

要睇孩子本身是否自律,  老師已不會查功課册, 冇交只要補做第日交, 老師唔會通知家長.  除非太過份先會通知家長,  我就發現佢成個月都冇放學都好得閒, 問老師先知佢原來一直唔交功課所有, 備課, 默書, 測驗都唔會出現家課册先發現.  好似我咁既孩子想放手都未得住, 佢跟本仲未明自己既責任.......

黃巴士  會留堂嗎??  發表於 15-6-15 20:31
家曦仔Nelson

回覆:升上中學後,還會否幫小朋友檢查功課?

其實小五六已經要學習放手了, 因為上到中學真係好難跟,要靠佢地自律完成老師比的功課同project.

scotia.nova 發表於 15-4-20 19:35
功課不是明天交?又不想她追deadline 來做功課。應該怎樣?
沒有手册寫功課表,是自制嗎?

...
囝囝學校有手册, 但形式似organizer, 功課及測驗等是用mark diary形式做, 是將來出來做嘢的預習, 不妨買本給孩子試下, 這樣亦可訓練他們時間管理呢!
‹ 上一主題|下一主題