用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校揀學生的標準.
樓主: achieverone
go

學校揀學生的標準. [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+14-11-28+發表

原帖由 achieverone 於 14-11-28 發表
不可以説, 因為可能有學校的人在看.
咁你pm話我知咁學校嘅人米睇唔到囉

引用:Quote:CMMM+發表於+14-11-28+10:22+樓主未

原帖由 sunnymama2 於 14-11-28 發表
樓主咁講應該係呢。唔好介意,如果係真,間學樣唔會係好學校
就算我小朋友考到明慧, 我都不會報. 因為我小朋友已有其他學校Offer. 天無絕人之路! 明天會更好! 我不會怪家長說我, 因為他們不知原因, 但我真的說不出口. 祝大家小朋友可以有Offer!!

achieverone 發表於 14-11-28 10:33
就算我小朋友考到明慧, 我都不會報. 因為我小朋友已有其他學校Offer. 天無絕人之路! 明天會更好! 我不會怪 ...
又要驚人知, 又"懶"係有苦衷, 咁你一早就唔好 post, 收聲啦.

引用:Quote:achieverone+發表於+14-11-28+10:33+

原帖由 wawawa70 於 14-11-28 發表
又要驚人知, 又"懶"係有苦衷, 咁你一早就唔好 post, 收聲啦.
鬆氣!

開post話人歧視,但又唔肯講原因

又話驚學校知,轉頭又話有其他offer,唔會讀明慧。

真係唔明你想點,你都決定唔讀,驚咩講人地點歧視你,除非你諗落理虧啦。

引用:開post話人歧視,但又唔肯講原因又話驚學校

原帖由 legolas625 於 14-11-28 發表
開post話人歧視,但又唔肯講原因

又話驚學校知,轉頭又話有其他offer,唔會讀明慧。
都是那一句 "鬆氣"!  現在沒有那麼生氣了!

回覆 achieverone 的帖子

鬆咩氣呀,好明顯是強國人。

回覆:明慧歧視小朋友.

真攪笑。如果真有咩難言之隱嘅苦衷,香港媽媽們咁明白事理一定唔會因為你係內地媽媽而是非不分囉。又要嘈又要唔講原因,咁樣對學校好唔公平囉。唔讀又報?不過我係校長都會覺得鬆一口氣,好采無收你小朋友咋。唔係少少事就話人岐視學校都好唔得閒!

引用:真攪笑。如果真有咩難言之隱嘅苦衷,香港媽

原帖由 Vickyblah 於 14-11-28 發表
真攪笑。如果真有咩難言之隱嘅苦衷,香港媽媽們咁明白事理一定唔會因為你係內地媽媽而是非不分囉。又要嘈又 ...
老實講, 你小朋友被人歧視, 你知道什麼原因都不會讀了, 係嗎?! 你們到時候都會像我這樣鬆氣, 或者其他方法啦! 難道不可以在這理説?! 我喜歡用forum説不行嗎?!

引用:回覆+achieverone+的帖子 鬆咩氣呀,好明

原帖由 legolas625 於 14-11-28 發表
回覆 achieverone 的帖子

鬆咩氣呀,好明顯是強國人。
老實講, 你小朋友被人歧視, 你知道什麼原因都不會讀了, 係嗎?! 你們到時候都會像我這樣鬆氣, 或者其他方法啦! 難道不可以在這理説?! 我喜歡用forum説不行嗎?!

回覆:h2dog1 的帖子

明慧&民生

引用:Quote:原帖由+legolas625+於+14-11-28+發表

言论自由。

我们都是妈妈,大家就不要互相攻击了。

相信楼主是有苦衷的,事情的发生一定有特定性,所以楼主不希望在这里详细描述,以免学校的相关人士对号入座。

不过建议楼主注意表达方式(特别是帖子标题,让不了解内情的人觉得有些武断-----如果是个别老师的行为,也不代表整个学校是不是?)如果真是个别老师的行为,既然你的孩子决定不读明慧,建议楼主考虑写信投诉相关的人士,如果真有歧视事件,起码争取给相关人士一个警钟。

留名睇歧視原因~~~ 唔好掛住鬆氣,快爆料啦,你開post不是想爆料嗎~

如果明慧真係歧視,可以去香港的平等機會委員會投訴

引用:言论自由。我们都是妈妈,大家就不要互相攻

原帖由 Susu922 於 14-11-28 發表
言论自由。

我们都是妈妈,大家就不要互相攻击了。
多謝你明白事理! 好多家長逼我說出原因, 但都不理我的感受! 怪不得, 很多香港人有苦腦中, 都會選擇自盡! 但我不會這樣做, 我要活的更堅強!

唔識睇簡體字

lcyfrankie 發表於 14-11-28 09:02
Don't worry, I may give up our place AM local stream. We are considering with other schools.

你已經通知了學校? 因為我囡都係 waiting, 希望有機會 call 我囡補上啦, 呢間係心儀學校來的,  thanks!~

RML 發表於 14-11-28 09:39
回覆 yanlaw0824 的帖子

大家不要灰心! 明天會更好的!

你已經通知了學校? 因為我囡都係 waiting, 希望有機會 call 我囡補上啦, 呢間係心儀學校來的,  thanks!~

如果只為抖抖氣,不應該開名,會影響學校聲譽
就算唔講原因,學校已經可出律師信告誹謗

利申︰明慧與我完全無關

引用:Quote:原帖由+Susu922+於+14-11-28+發表言

原帖由 achieverone 於 14-11-28 發表
多謝你明白事理! 好多家長逼我說出原因, 但都不理我的感受! 怪不得, 很多香港人有苦腦中, 都會選擇自盡! 但 ...
香港媽媽有這麼多苦惱也是拜你們所暢,真難得你還可以那麼理直氣壯地說香港人不好!

‹ 上一主題|下一主題