用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校揀學生的標準.
樓主: achieverone
go

學校揀學生的標準. [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+14-11-28+發表

原帖由 Julybabe 於 14-11-28 發表
米係!希望明慧冇B6...
北角明慧都我有認識內地媽媽,佢地素質好好的

回覆:明慧歧視小朋友.

就算真係因為你係大陸人而唔收,有咩問題,如果真係,我反而後悔無報明慧,
呢度係香港,好學校嘅學位都唔夠比香港人,點解要分埋比你地大陸人,而家九龍塘d名幼,幾多大陸人唻in,
你地無交過稅,無為香港社會供獻過,就一味落唻搶床位,奶粉,學位,
就係部份大陸人始住自己有錢大晒,d名幼又buy班大陸土豪,Victoria呀耀中等收幾多大陸學生,而家如果有間幼稚園有骨氣講明香港人優先唔收大陸人,我第一個報,至少我小朋友唔洗學到大陸小朋友d惡習!

引用:有理性同有智慧嘅家長(無論係香港定內地家

原帖由 fillaHK 於 14-11-28 發表
有理性同有智慧嘅家長(無論係香港定內地家長)都會認為係樓主選擇性透露佢想透露嘅資料及情緒,你知否說了 ...
Agree! I wonder why this post isn't being shut down!

pppwong 發表於 14-11-28 23:07
Agree! I wonder why this post isn't being shut down!
Why it needs to be shut? Parents are reflecting the real and current education problem in hk ... Why it needs to be shut... Parents are pinpointing the fact, not on person

引用:Quote:原帖由+fillaHK+於+14-11-28+發表有

原帖由 ozduckie 於 14-11-28 發表
非常同意,在公開地方討論就是要有理據,你覺得學校有歧視想投訴是沒有問題的,但請完整說明事情始末,讓大 ...
十分同意!樓主係公開forum講到不明不白,仲要開幼稚園嘅全名,對幼稚園嘅老師好不公平呀!不知所謂,越睇越嬲。

本人為明慧家長,學校和班裏也有B6, 完全沒有任何歧視校長,主任,老師甚至姨姨對小朋友們很好,小朋友很愛返學,學以致用

樓主,你這麼一句,知不知會影響多少人選校決定?
你覺得被歧視,可以到教育局投訴,但請你先想想怎樣為止歧視!你歧視學校定學校歧視你?
其實學校考的內容是很standard的, 做到完美100分大有人在,好多時都係講眼緣,小朋友及家長有無禮貎
呢的先係最重要,佢地最怕麻煩學長

現在有waiting 就話學校歧視,收咗你未有排煩?!

樓主知道惹公憤
捲著尾巴逃
這種強國人,我討厭到不得了,快滾回偉大的祖國,自作自受
活該~~~~~

利申:我仔去年申請北角明慧,waiting too

引用:樓主知道惹公憤捲著尾巴逃這種強國人,我討

原帖由 legolas625 於 14-11-29 發表
樓主知道惹公憤
捲著尾巴逃
這種強國人,我討厭到不得了,快滾回偉大的祖國,自作自受
How do you know is from Mainland?

Wondering how many seats are available in Primary? It seems there are lots of waiting list!

引用:Quote:原帖由+legolas625+於+14-11-29+發表

原帖由 gamee11 於 14-11-29 發表
How do you know is from Mainland?
從佢用字及所寫要國語讀才讀出意思

引用:Quote:原帖由+legolas625+於+14-11-29+發表

原帖由 gamee11 於 14-11-29 發表
又一新國民,用佢啲大6式廣東話被發現出處後而家學人用英文.....

引用:Quote:原帖由+gamee11+於+14-11-29+發表How

原帖由 sissysze 於 14-11-29 發表
又一新國民,用佢啲大6式廣東話被發現出處後而家學人用英文.....
Hahaha you are so smart!

引用:Quote:原帖由+gamee11+於+14-11-29+發表How

原帖由 sissysze 於 14-11-29 發表
Hahaha! That was funny! Anyway guys, just keep arguing! Don't judge a book by it's cover! I'm not related!

K1就話人歧視,第時點考p1?

引用:我覺得一定要保障香港土生土長嘅小朋友有學

原帖由 yanlaw0824 於 14-11-27 發表
我覺得一定要保障香港土生土長嘅小朋友有學位讀書囉
位一定有,沙頭角你去唔去?
本地人都未講資源被搶,反過來有人說不公。有些連個遊戲點玩都未知就大叫,唉。可憐的香港和香港人。

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+14-11-27+發表

原帖由 天山雪蓮 於 14-11-29 發表
位一定有,沙頭角你去唔去?
本地人都未講資源被搶,反過來有人說不公。有些連個遊戲點玩都未知就大叫,唉 ...
沙頭角我唔去,不過今年用學卷留位,到二月就知邊d學校仲有位,起碼唔洗等到開學先知有冇書讀,呢種心情真係好難受

公平d講句~樓主只拋下一句明慧歧視小朋友而不作解釋對明慧係唔fair~但佢一直都無承認自己係內地人,都有機會係台灣/新加坡/馬來西亞嘅~

引用:公平d講句~樓主只拋下一句明慧歧視小朋友而

原帖由 sheepyland 於 14-11-29 發表
公平d講句~樓主只拋下一句明慧歧視小朋友而不作解釋對明慧係唔fair~但佢一直都無承認自己係內地人,都有機 ...
公平啲講句 樓主成日詞不達意 可能填form填表校方吾知佢想點 校方有其他更佳選擇 純屬推測 不喜勿插 不過就樓主以上言論 我會支持校方decision

引用:Quote:原帖由+天山雪蓮+於+14-11-29+發表位

原帖由 yanlaw0824 於 14-11-29 發表
沙頭角我唔去,不過今年用學卷留位,到二月就知邊d學校仲有位,起碼唔洗等到開學先知有冇書讀,呢種心情真 ...
係丫。

引用:Quote:原帖由+sheepyland+於+14-11-29+發表

原帖由 Julybabe 於 14-11-29 發表
公平啲講句 樓主成日詞不達意 可能填form填表校方吾知佢想點 校方有其他更佳選擇 純屬推測 不喜勿插 不過就 ...
無錯 都唔知想講乜 表達能力有問題又九唔搭八 我都廢事覆佢

‹ 上一主題|下一主題