用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校揀學生的標準.
樓主: achieverone
go

學校揀學生的標準. [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+achieverone+於+14-11-28+發

原帖由 feimahoba 於 14-11-28 發表
句野正確應該係"知人口面不知心",點會"知人知心不知面"架,塊"面"就擺係你面前,同埋你點知人個"心"諗乜? ...
係! 打錯了. 謝謝提醒!

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-11-28+發表面

原帖由 yanlaw0824 於 14-11-28 發表
我睇完佢呢個post我嬲到爆炸,好彩佢唔係同我同區
你怎麼知? 可能我們見過面! 你為什麼對B6有很大的反應? 恨B6?

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+14-11-28+發表

原帖由 achieverone 於 14-11-28 發表
你怎麼知? 可能我們見過面! 你為什麼對B6有很大的反應? 恨B6?
我唔係恨B6,我只係不滿你嘅表達方式 你又要話學校歧視你小朋友,但你又偏偏唔講咩原因,你宜家都話唔讀呢間學校,咁點解唔講個原因呢?你一直唔講會令其他家長誤會你,同誤會學校,點解唔可以解釋清楚先

janicy  totally agree!  發表於 14-11-28 15:31

睇完呢個 post後真係鄧有呢間學校收嘅jm高興,你哋揀到間好學校,同時希望所有香港嘅幼稚園都係咁明白同有智慧!

每位家長,都會為小朋友著想
學校收生,除左有自行標準外,亦要睇彩數
當然,唔知樓主發生咩事(唔會迫佢講),令佢覺得被歧視

但既然果件事發生係公佈收生結果前既,跟本唔需要著重個結果(waiting)上。
因為,面試時已經認為係被歧視,根本行出門口一刻就唔會比小朋友係哩種環境下學習的。
如果因為waiting,而認為學校有歧視成份的,難道,收了後件事就唔會認為係歧視?咁睇來係樓主或其朋友對歧視解釋與大眾有所不同。

可能大家成長文化不同,也無謂在爭議下去了 ...

回覆:明慧歧視小朋友.

無望一段時間,大家仲鬧緊。其實樓主你唔好再成日伸個頭出黎啦,伸伸吓又縮龜,縮縮吓又走去撩人。面係人地比,架係自己攞來丢的

引用:每位家長,都會為小朋友著想學校收生,除左

原帖由 idkuromi 於 14-11-28 發表
每位家長,都會為小朋友著想
學校收生,除左有自行標準外,亦要睇彩數
當然,唔知樓主發生咩事(唔會迫佢講) ...
其實我都唔想迫佢講,但佢一味話學校歧視,但又唔講清楚邊方面,我覺得對呢間學校唔公平

我覺得你歧視緊間學校,

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+14-11-27+發表

原帖由 sheepyland 於 14-11-27 發表
Like爆你
支持

真心覺得明慧既老師獨具慧眼, 真係替收佢個間學校擔心!!

有理性同有智慧嘅家長(無論係香港定內地家長)都會認為係樓主選擇性透露佢想透露嘅資料及情緒,你知否說了就算,最不公平被對待及被歧視嘅係學校!你有否考慮學校及教育王國所有用家嘅感受?!私底下説什麼大家管不了你,但公眾forum亦有其版規,要有責任地說話,要有承擔,你單方面說一句statement,又唔解釋,我地眼睛及腦袋很受罪,完全不理人感受,而且亦構成誹謗之疑!就算你的理由正當,你要鬆氣,大把方法可宣泄!我可否持正當理由加為了鬆氣走去插人一刀(插明慧一刀),之後就say sorry及話有不能説出的理由去自辯!如你能説出苦處,大家反可以為你評評理!Come on,做個為自己言行負責任嘅高質素家長,thank you!

bipbay    發表於 14-11-28 17:12
lulumokmok    發表於 14-11-28 17:10

學校唔收就開post 咬定人地歧視,個個唔撐佢就話有不能說的秘密,土生土長香港人一定識既都講到。。。。。。
我真係唔知呢位家長有咩質素可言。

引用:有理性同有智慧嘅家長(無論係香港定內地家

原帖由 fillaHK 於 14-11-28 發表
有理性同有智慧嘅家長(無論係香港定內地家長)都會認為係樓主選擇性透露佢想透露嘅資料及情緒,你知否說了 ...
非常同意,在公開地方討論就是要有理據,你覺得學校有歧視想投訴是沒有問題的,但請完整說明事情始末,讓大家去評評理。你沒頭沒尾地投訴一句,無錯,能發洩你心頭之恨,但你沒覺得會對明慧所有老師們不公平嗎?香港媽媽都是講理據的,如果你真的受了歧視,我們亦會支持安慰你的

回覆:fillaHK 的帖子

支持!

引用:有理性同有智慧嘅家長(無論係香港定內地家

原帖由 fillaHK 於 14-11-28 發表
有理性同有智慧嘅家長(無論係香港定內地家長)都會認為係樓主選擇性透露佢想透露嘅資料及情緒,你知否說了 ...
完全認同

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+14-11-28+發表

係啊,好憎你啲無禮貌同老憑既大陸人啊,得未?

你自己都唔識得尊重間學校仲旨意人地收你?間學校無改錯名,精(明)有知(慧),無收你個小朋友。

先唔好歧視自己,就唔會覺得人視你架喇~

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+juju207+於+14-11-27+發表太

原帖由 achieverone 於 14-11-27 發表
北角K1面試.
咁如果多人考,位係得咁多,一定有人得有人唔得。你點肯定其他小朋友做唔到指令呢?

醒目開學勳章

引用:各位家長,+對不起!+我真係有其他原因說不出

各位家長, 對不起! 我真係有其他原因說不出口, 不需要説那麼難聽的話! 如果你們真知道我原因, 你們就不會這 ...
咁你講啲唔講啲,人地點俾意見你啫?

引用:Quote:原帖由+Susu922+於+14-11-28+發表言

原帖由 yanlaw0824 於 14-11-28 發表
我覺得佢更加要解釋清楚囉,如果真係有歧視存在就應該向學校或者有關部門反應事件,同比係該校就讀嘅家長有 ...
咪係!明慧絕對係一間好好學校。
因為我家小姐在某方面既進度很慢,跟其他同學拋離得太遠,班主任不知幾有心,keep住留意亦特別跟進並主動聯絡我佢既進展。

利申:我小朋友讀緊明慧

‹ 上一主題|下一主題