用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校揀學生的標準.
樓主: achieverone
go

學校揀學生的標準. [複製鏈接]

樓主話人歧視又無提供實質說法,咁樣亂寫,人地可以告你誹謗架。

部分強國人有種奇怪特質,以為自己大哂,去到人地地方都要人地就佢,被人話就發癲或裝傻扮懵,郁D就話人歧視,都唔係自大定自卑,我自己就包容唔到。

覺得被歧視,返大陸啦,無人迫你去香港生或讀書,OK? 仲有,唔想睇殘體字。

引用:+本帖最後由+idkuromi+於+14-11-28+12:31+

原帖由 idkuromi 於 14-11-28 發表

如果只為抖抖氣,不應該開名,會影響學校聲譽
這個學校已經有其它事説了, 有好有壞, 各各都係照報了!  我當然有原因才這樣説啦.

回覆:明慧歧視小朋友.

如何
果只講學校歧視你既表現突出子女,沒取錄,點講都唔通既,因好學校真係千人以上面試,你如何肯定沒有應考生比你表現優秀呢?再者你又不能說出學校怎歧視,但又開post想大家討論,大家真係唔知俾咩反應你喎。不過歧視可大可小,是犯法的,勿輕言呀

achieverone 發表於 14-11-28 12:59
這個學校已經有其它事説了, 有好有壞, 各各都係照報了!  我當然有原因才這樣説啦.

...
唔該,你而家繼續講,只會越描越黑。自問真係無歧視過國内人,住我隔離都有一家,見面都有打招乎,有講兩句,都友善嘅。
所以我只係對事唔對人,如果你有個不能說的理由,又何必係到開個咁嘅 post 呢? 算吧啦,唔使再解釋你不能説的秘密了。

可能我中文程度低, 什麼叫鬆氣?

我仔 interview pn, 到而家都冇學校收.  但我又冇hard feeling 喎,  

不過話時話, 我覺得明慧都睇家長背景, 雖然我係名校出身, 但因為我間係女校, 我老公間學校又唔出名, i.e. 阿仔小一派位時只有15分, 我估這是不被取碌的原因.

純粹推測, 不喜勿插

其實學校唔收非香港小朋友亦係正常做法,亦無歧視,香港學位香港人優先有咩出奇,去到外地人哋都係會滿足咗本地人嘅需求先會俾外地人啦,咁嘅做法不算歧視。

歧視很複雜! 知人知心不知面!

如果唔收個小朋友係歧視,平機會接到既投訴會係天文數字,大把學校歧視我小朋友。

有時你覺得被歧視,實在是自己正在歧視自己 ...

引用:Quote:achieverone+發表於+14-11-28+12:59+

原帖由 Amberbrandon 於 14-11-28 發表
唔該,你而家繼續講,只會越描越黑。自問真係無歧視過國内人,住我隔離都有一家,見面都有打招乎,有講兩句 ...
不識關forum. 怎麼做?

你又要呻..又唔講原因? 點有人幫你呀..
唔好以為呢度係大陸..乜都收收埋埋先得架..
如果個原因連你自己都講唔出..即是你自己都覺得有問題

你唔係自己歧視自己呀嘛??如果你自己唔覺有問題怕咩講呀???

引用:歧視很複雜!+知人知心不知面! +

原帖由 achieverone 於 14-11-28 發表
坦白講,人在他鄉就難免有歧視存在,始終大家文化有異,正如我們移民去外國一樣,不可能完全沒有歧視。解決方法有二:接受或離開,就是這麼簡單!

樓主, 這裡就是想讓媽媽們多了解各間學校, 既然你都不會選這間學校, 怕什麼跟大家分享了, 如果你說的歧視是事實, 就更應該跟大家說清楚...

你說大家不理你感受, 難道大家不知原因就支持你是對嗎?

achieverone 發表於 14-11-28 13:35

請問大家怎麼關forum? 說來說去, 沒完沒了! 真正識我的人, 就會明白. 謝謝大家! 別生氣! 祝大家小朋友有書讀!

樓主請你去吓鳩污鬆氣啦!!

越睇越嬲,返你大陸讀書啦請各位媽媽幫忙推上報令學校告呢位家長誹謗

引用:請問大家怎麼關forum?+說來說去,+沒完沒了!

請問大家怎麼關forum? 說來說去, 沒完沒了! 真正識我的人, 就會明白. 謝謝大家! 別生氣! 祝大家小朋友有書 ...
要對你自己講過的説話負責,這兒不能關貼的。

引用:Quote:原帖由+sunnymama2+於+14-11-28+發表

就算我小朋友考到明慧, 我都不會報. 因為我小朋友已有其他學校Offer. 天無絕人之路! 明天會更好! 我不會怪 ...
你宜家米前後不一囉,又話學校歧視你小朋友,又話講到名做到指令都係waiting list,宜家又話考到都唔會讀,唔該你啦,唔讀就唔好報,報左考唔到又懶人歧視,你有冇好好反醒自己衰乜導致學校唔收你小朋友

引用:Quote:原帖由+wawawa70+於+14-11-28+發表又

鬆氣!
鬆乜野氣牙,又要呻又唔講理由,又話人地唔明你,講真,你又要問人地考明慧嘅小朋友有冇比老師歧視,每個人覺得歧視嘅程度都唔同

‹ 上一主題|下一主題