用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黑人憎的怪獸家長
樓主: YokoS
go

黑人憎的怪獸家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:我尊登揾返呢個post+,講下我同囡囡in培正既

原帖由 nor.nat. 於 14-12-10 發表
我尊登揾返呢個post ,講下我同囡囡in培正既所見所聞!
初時我睇完你們所講,心諗,唔會有咁攻心計的家長挂 ...
好可怕吖心寒

甘恐佈,攻心計,現在的人各出奇謀,上次in 培道個B6 個仔係要我女的砌好既lego ,她又唔阻止,女無喊,我叫女女折左俾幾個小朋友玩,好彩女又肯,折左俾幾舊個小朋友,自己再砌過

雖然我唔知個位家長咩心態 但我覺得又唔好成曰覺得家長做錯就話人地有目的 其實可能係佢真心單純想俾糖 但係佢冇諗過咁做影響小朋友!佢只係處理不當!我相信好多家長都善良的!

引用:Quote:原帖由+nor.nat.+於+14-12-10+發表我

原帖由 carol0914 於 14-12-10 發表
雖然我唔知個位家長咩心態 但我覺得又唔好成曰覺得家長做錯就話人地有目的 其實可能係佢真心單純想俾糖 但 ...
呢個年代&呢個場合&呢個年紀既小朋友,完全唔應該咁做,話佢冇心真係好難說服絕大多數既人

回覆 rsx 的帖子

我同意....
早唔比糖, 遲唔比糖, 係要人地入去IN的前一刻比....好難唔令人覺得呢位家長另有目的!

如果真心想請小朋友食糖, 首先要問下家長可唔可以, 好多大人成日以為想比就比, 係好單向的好意, 如小朋友咳緊或病緊....

再講, 如果係善良的, 真心覺得小朋友得意, 請食糖, 係咪應該比小朋友的父母, 講:面試完, 媽媽獎你食啦......

我都相信, 大部份父母都係善良, 但你自己無心害人, 都不能沒有防避的心, 始終宜家社會複雜左, 內地的風氣(愛走後門, 使橫手)同香港比較又唔好唔同, 一個想害人, 自然會傳染....
‹ 上一主題|下一主題