用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黑人憎的怪獸家長
樓主: YokoS
go

黑人憎的怪獸家長 [複製鏈接]

引用:我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋

原帖由 LedTV 於 14-11-27 發表
我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋友。
我見過有媽媽不停餵個女食包、餅,等等下仲要用奶樽開支奶抱住餵,我覺得個媽媽好奇怪。

其實我第一次帶小朋友去面試,只帶咗一本圖書,萬一等好耐無嘢做時可以同佢睇。我完全無諗過會有人攞嘢出嚟食,我唔介意其他人咁做,不過自己唔會,只因為覺得個場合唔適合咁做,係禮貌問題,正如我唔會帶個飯盒去見工,就算唔開嚟食,都會有味㗎!況且整污糟人哋嘅地方都唔好,咁同喺交通工具上唔應該食嘢係一樣。

今日見到各位媽媽分享面試經歴,真正體會咩嘢叫做一樣米養百樣人,可說大開眼界!

引用:肉酸。。。算喇,就算俾佢入到,咁嘅格,遲

原帖由 sbux 於 14-11-27 發表
肉酸。。。算喇,就算俾佢入到,咁嘅格,遲早都會喺學校出醜。
X2

回覆:黑人憎的怪獸家長

我都試過。記得那還是pn 面試,面試最後一部分係校長見一組(7、8人)家長,校長坐中間,小朋友坐櫈圍半圈,家長坐自己小朋友後面。校長講完野,問家長有冇問題。答左幾條,我囡無端端學人 舉手問問題,原來佢問點解課室天花板有夾(那是用來夾住學生的美勞作品),校長立即用小朋友既語調同佢地可以明白既方法同我囡解釋。點知答完之後,旁邊一爸爸(囝囝來in)即問校長,問收生男女比例,因為女仔講野一般好過男仔,佢問校長點樣評估男仔既能力,又話男仔少講野未必唔識野之類。我坐旁邊就好尷尬。

引用:有次group+in,比父母一齊入,得我1個帶仔去i

原帖由 enkolee 於 14-11-27 發表
有次group in,比父母一齊入,得我1個帶仔去in, 格離對父母
老師叫唱歌, 佢地唱得仲大聲過佢個仔,
...
可能想表現出佢地成日會親子一齊玩

引用:我都試過。記得那還是pn+面試,面試最後一

原帖由 Christi 於 14-11-28 發表
我都試過。記得那還是pn 面試,面試最後一部分係校長見一組(7、8人)家長,校長坐中間,小朋友坐櫈圍半圈 ...
你囡囡觀察力好強呀!

引用:我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小

原帖由 creama 於 14-11-28 發表
我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小朋友在旁玩,校長入唻講完一段野,就問家長有無問題,有個呀爸不 ...
咁長氣嘅家長學校都唔收,煩死

引用:我諗大家都interview得7788,係到好想講下

原帖由 YokoS 於 14-11-27 發表
我諗大家都interview得7788,係到好想講下我係今次k1面試中見過最討厭的家長,唔知大家有冇見過同樣的家長 ...
手段卑鄙

我覺得interview家長處理手法都計分。去年in一間幼稚園,阿女一入group in課室就爆喊,我問老師:唔好意思,可以同小朋友坐離枱等佢平靜嗎?老師話ok。等女無喊,先俾佢返枱同其他小朋友唱歌。個interview係阿女in得最差一個,但結果都有am offer。

引用:我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小

原帖由 creama 於 14-11-28 發表
我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小朋友在旁玩,校長入唻講完一段野,就問家長有無問題,有個呀爸不 ...
我都in完學之園,最後家長小朋友坐半圓形聽校長講野,走果陣我隔離位國內媽媽細細聲喺佢個女耳邊講叫佢出去hug hug 校長,隻手仲推推佢背脊推佢出去。

我當時都有「大開眼界」既感覺

真係一養米養百樣人,大開眼界

我阿仔就係其中一個中招,係度等緊interview時隔離阿爸無端端攞盒提子乾出黎比個仔食,佢個仔當時仲要係冇喊,純粹等緊無聊,跟住佢揸住個盒慢慢食,本身阿仔冇事乖乖咁坐底等,就係比佢盒提子乾攪到阿仔扭計,因為佢都想食但人有佢冇,最慘係個waiting area喺坐喺interveiw緊既老師後面,唔係房出面,阿仔一扭d老師就望曬過黎,真係出曬事

其實我都覺得唔應該喺嗰個時候用食物氹小朋友(可能因為我係受害人啦~),因為個個小朋友都都為食,仲要係小朋友多數喜歡既食物,實影響到其他小朋友(如果小朋友嗰時心情唔好或眼訓就仲大鑊),老實講,你等緊見工時會唔會攞野出黎食?仲要攞d好香既野黎食?如果係地鐵扭計,係咪照攞食物出黎氹?係咪應該適當時候做識當既野呢?我知要小朋友乖乖咁等係一件難事,但其實係咪可以用一d唔影響到其他人既方法去安撫佢地呢?

布希亞  應該偷偷比小朋友食,唔好比其他   發表於 14-12-10 14:48

回覆:Sausauyeung 的帖子

個家長好cheap囉!我都試過有一次Group interview/ observation, 我都唔知玩乜好, 咁我就同個仔切字母, 切完我問個仔係乜嘢英文字呀, 佢都識答,不過他好細聲,老師係唔會聽到, 不過我覺得冇所謂,佢係怕羞, 所以Group interview比較單對單弱D。不過我想講既係,對面個家長見到我同個仔整字母,佢又跟住唔玩佢本來個玩具,跟住我切字母, 又跟住問阿仔, 阿仔講得細聲, 佢就不斷叫他大聲D, 大聲D (佢隻眼不斷睇住老師响邊度)! 勁黑人憎......(而我只望住我阿仔, 都唔知老師响邊 : p).....不過同意, 如果我們自己教得小朋友好, 就算遇到依D怪獸家長,都玩你唔到, 反而你小朋友既正面回應反而會加分!

如果大家覺得食野無問題, 咁以下大家又覺得有無問題呢?

話說有次去in半龍校, 前半part係group in, (起碼40人group in 果間)
有5張地墊, 仔揀咗最後果張地墊玩玩具, 本應玩得好地地, 有個爸爸同佢果仔過來玩, 睇似大仔, 佢囝一過來就瞓係道, 佢爸爸無理, 已經瞓咗大半張地墊, 佢仔跟手攞佢格私家車仔出來玩,
係呢個moment,我仔勁扭要車仔.
呢刻我幾想xyz佢, 不過我無, 只拉仔去第2張墊道玩

對付食品呢樣野, 第一日IN果時中過招之后, 每次IN我都有所準備了, 袋定出奇蛋, 你唔食我一定唔會拎出黎, 但一見到有家長拎食物出黎引, 我就會還拖lor, 有幾多小朋友頂得住朱古力. 你小朋友唔食你d野扭要朱古力唔關我事呀.  

renewdanny 發表於 14-11-28 10:21
對付食品呢樣野, 第一日IN果時中過招之后, 每次IN我都有所準備了, 袋定出奇蛋, 你唔食我一定唔會拎出黎, 但 ...
真係學到野, thx

我覺得怪獸家長出埋D拿渣手段害其他小朋友, 未必可以提升佢嘅小朋友嘅成功機會. D老師見到呢D家長&小朋友咁鍾意distrub人, 老師未必收佢, 費時收D滋事份子.

我個人覺得食少少野都ok ge, 畢竟佢地先得2歲人仔。我個女上次in 協恩等左好耐,見到人地小朋友食野佢都話要食,好彩安撫到佢,即刻in 完帶佢買餅食

但我都覺得如果老師睇到小朋友食野會冇咁好

學校最怕麻煩家長

對付食品呢樣野, 第一日IN果時中過招之后, 每次IN我都有所準備了, 袋定出奇蛋, 你唔食我一定唔會拎出黎, 但 ...

我都覺得去得interview, 要知己知彼, 自己都要準備以備不時之需, 你無得阻止人地帶食物, 你自己咪都帶定小小食物已備不時之需囉, 憎d 家長都無用架!

好彩我小朋友唔食零食,百毒不侵
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題