用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黑人憎的怪獸家長
樓主: YokoS
go

黑人憎的怪獸家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+14-11-27+16:58

原帖由 h2dog1 於 14-11-27 發表
我冇報呢間呀...咁佢都有名既..d b6實識既...我見st cat and york都多b6
你講得啱,York 同我同房,4個小朋友,2個b6,另外個個唔肯定,唔肯定個個超唔掂,唔肯見,lur地,卦住玩玩具,本來佢見第一個,後來佢唔o石作,我女見先,第二個叫返佢,依然唔肯埋位,,zip下zip 下,最後見,仲要唔肯埋位,老師終於放我地走。 佢地係要全部見完,一齊出門口,但我地等左超勁耐,連大門老師都問我地幾點既?嘩,乜咁遲先見完吖。你諗有幾耐。

York 語境好,但我都擔心多b6

醒目開學勳章

引用:Quote:LedTV+發表於+14-11-27+22:37+我至憎

原帖由 Koala0000 於 14-11-27 發表
Why? 我都有,拎食物有咩吾妥?真心请教。
唔係個個人去面試都帶零食,等面試點解要係學校食?大家坐隔離,你小朋友食,咁會唔影响隔離小朋友咩?我試過2次有家長拎食物安撫小朋友,其他小朋友包括女我囡都想食,本來大家靜靜地玩緊,突然有就有小朋友扭,好彩老師醒,叫個家長收起d食物。話離開學校先食。

引用:我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋

原帖由 LedTV 於 14-11-27 發表
我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋友。
Why? 影響到你的小朋友? 其時很多原因都可以影響到你的小朋友, 是公共地方都會有. 很正常. 唯一可以做的, 就是想辦法別讓小朋友分心.

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+14-11-27+發表我至

原帖由 achieverone 於 14-11-27 發表
Why? 影響到你的小朋友? 其時很多原因都可以影響到你的小朋友, 是公共地方都會有. 很正常. 唯一可以做的,  ...
老師講得出唔好係到食,就姐係當時環境不適合食嘢。

如果唔係,老師唔會出聲。

同埋要安撫小朋友,可以就當地環境去變通,唔係想令小朋友靜,就用食物引佢。有書可睇h 書,有玩具可玩玩具,又可以睇下人地d勞作,仲之係學校範圍都大擺嘢可以令小朋友分心。

點解其他家長無食物比小朋友,人地又可以靜靜地同小朋友玩?

而你小朋友要特別d,要食嘢?

我既情況是剛剛幫阿女介甩奶嘴,玩具同其他野都安撫吾到阿女,淨係食野先得,應該係她仲懷念緊掇奶嘴既感覺。下次in我會注意下

回覆:Koala0000 的帖子

我試過個小朋友唔比我女一齊玩成座果d煮飯仔 跟住咬我女個肚 佢爸爸大叫你地唔好打交啦! 其實我女完全冇還手 傻傻咁比佢咬

道德教育十分重要。家長一時的"身教",害了小朋友的一世!

引用:我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋

我至憎d媽媽係等候其間拎d食物出黎安撫小朋友。
我都有拎食物比小朋友食但憎在何處?

引用:Quote:原帖由+achieverone+於+14-11-27+發

老師講得出唔好係到食,就姐係當時環境不適合食嘢。

如果唔係,老師唔會出聲。
當時情況係所有家長首要任務係要keep住小朋友穩定情緒,比著有需要我都會比食物自己小朋友,但一定會低調咁塞入佢口,如果唔用呢d絕招攪唔掂因此而騷擾/影響到你小朋友你都ok?正面d啦做人!

回覆:黑人憎的怪獸家長

我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小朋友在旁玩,校長入唻講完一段野,就問家長有無問題,有個呀爸不停問校長問題,因為佢嗰個係細仔,之前group in佢仔乜都唔識講唔識做,不過係坐得定,佢就不停問校長會唔會揀細仔,細仔比大仔差應該唔可以一齊比較,細仔唔識講野咁點評分...等等,問到下一批等入房in條龍超長,而我地呢批家長一早填晒問卷又要坐喺度等埋佢問先解散,最慘班小朋友已經坐得唔耐煩想行出位,佢一早拎左個玩具比個仔喺給旁邊坐定定玩,連個校長答到都唔耐煩。
我幾想舉手話完成問卷出去先,唔係話衰,你個細仔小朋友表現真係唔理想,咪下年再in囉,做乜煩住個校長呢,最尾應該個校長會問小朋友幾場問題,因為過時又好多人等,我地呢組8,9個小朋友無問問題就走,真係累街坊!

宏心  個老豆想大家同歸於盡!   發表於 14-11-28 07:09

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+14-11-27+發表老師

原帖由 rsx 於 14-11-28 發表
當時情況係所有家長首要任務係要keep住小朋友穩定情緒,比著有需要我都會比食物自己小朋友,但一定會低調咁 ...
我唔覺得人地小朋友嘈會騷擾到我小朋友喎,由其經過咁多次面試後,實有小朋友走黎走去架。真心覺得無影響,我十分唔介意你小朋友係我女身邊旭黎旭去或喊。基本上次次都見到呢d小朋友。

到底你係怕影响表現定怕小朋友嘈影響人呢?

但係你地拎d食物出黎咁比小朋友食,就真係好影響人啦。

都係個句,唔影響老師唔會叫收埋唔好食住。

試下用其他嘢去安撫小朋友,唔係咩地方都可以食嘢。

個個好似你咁講話快手塞落小朋友口既我諗唔會有人理同留意到,亦
唔會騷擾人。但我見親都係拎成個食物盒出黎慢慢食囉。

醒目開學勳章

引用:我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小

原帖由 creama 於 14-11-28 發表
我試過in學之園,最尾個part家長填問卷,小朋友在旁玩,校長入唻講完一段野,就問家長有無問題,有個呀爸不 ...
我同場問卷咪有家長拎食物盒出黎比小朋友食,自己填問卷。我都服左佢,咁近校長都咁做。佢仲要坐第二排,

我見隔離d家長都黑黑地面,因為人地個小朋友本來玩緊枱面2本書,

跟住見到佢小朋友食嘢,佢就開始抄阿媽袋搵食。

不過個位小朋友食左一陣已經又扭。

我女同我坐最後,睇晒前面d情況。不過我囡都敵唔過我地身後面d玩具。

我都試過面試時間撞正小朋友午睡,怕佢扭眼瞓,影響表現又嘈住旁邊嘅人,迫於無奈,快快手塞粒糖落佢口,氹下佢,其實大家小朋友都係兩歲度人仔,應該明白有時候小朋友真係好難控制,喺唔影響他人嘅情況下,問題都唔大啫

布希亞  對,不影響人有何不可  發表於 14-12-10 14:46

醒目開學勳章

引用:我都試過面試時間撞正小朋友午睡,怕佢扭眼

原帖由 Helloladies 於 14-11-28 發表
我都試過面試時間撞正小朋友午睡,怕佢扭眼瞓,影響表現又嘈住旁邊嘅人,迫於無奈,快快手塞粒糖落佢口,氹 ...
你呢d快快手唔影響真係無所謂,唔知點解我見親個d都係拎食物盒出黎慢慢嘆。

細佬仔,見到人食,佢又想食,但個環境又唔適合食嘢,咁個d慢慢開餐既小朋友係唔係真係唔影響人呢?

回覆:黑人憎的怪獸家長

In左幾間,都見唔少家長用多種方法安定小朋友,畢竟每次等候面試時間很長,各式其式,唱歌、睇書、講故仔、小食等等。。。我無咩所謂,平常心

引用:我仔之前in聖雅各伯幼稚園,+入到課室玩玩具

原帖由 candykiki123 於 14-11-27 發表
我仔之前in聖雅各伯幼稚園, 入到課室玩玩具等叫no interview, 我仔玩玩下走左去隔離枱玩枱上玩具, 當時果張 ...
把口咁賤嘅...

回覆 LedTV 的帖子

我都明白嘅,我小朋友都係為食一族,見到其他人開餐,自己又冇得食,都驚佢會嘈。唯有希望大家自律,儘量唔好做啲影響人嘅嘢啦。

醒目開學勳章

引用:回覆+LedTV+的帖子 我都明白嘅,我小朋友

原帖由 Helloladies 於 14-11-28 發表
回覆 LedTV 的帖子

我都明白嘅,我小朋友都係為食一族,見到其他人開餐,自己又冇得食,都驚佢會嘈。唯有 ...
心儀個d都見晒啦,收到offer既,龍校都唔會再去in la..

k1 interview 應該告一段落

‹ 上一主題|下一主題