用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁? ...
樓主: hkpapa852
go

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?   [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

Tks for sharing.

回覆:邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?

剛派了小學正想開始了解升中,咁啱有呢個帖真好

但有些不太明白

「小學有直屬/聯繫中學的學生, 如想升讀直屬/聯繫中學, 必須在乙一填上該直屬/聯繫中學才可使用直屬/聯繫學額

- 直屬/聯繫學額其實都係抽, 只不過係學位只俾直屬/聯繫小學既學生, 一樣係按Banding嚟抽; 不過如果直屬/聯繫學位抽唔到, 那些學生還可以在大抽獎的乙一和同區學生一起抽那些"非保留學額"」

即如果小學係有直屬學位,但又想再搏一搏,仍可報兩間自行,及甲部仍可選不同學校?

hkpapa852  係!  發表於 16-7-12 11:14

謝謝樓主的分析和分享, 資料很有用呢!  相信樓主花了不少時間和心機去收集數據和作出分析, 謝謝分享!

回覆:邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?

有一點要留意的是普遍港島區的官津一線同九龍新界區的一線是兩碼子的事...(當然個別九龍新界區名校另計)

回覆:onas 的帖子

對不起,說兩碼子可能太盡,只能說始終有一些差距..

醒目開學勳章

HKPAPA

我啱啱學升中學d資料, 想請教一下

見到你觀塘區所派中學學位, 係唔係年年唔同呢??

我見你個表今年係冇黃忽南, 係唔係下年就唔會再有佢既學位呢??

到底每年一線中學誇區分配學位係唔係年年都會比資料家長??

係咪好似小一派位甘, 48網可以選46網會睇埋有幾多個學位甘呢????

kk80400 發表於 16-7-12 16:29
HKPAPA

我啱啱學升中學d資料, 想請教一下

只有本區學位基本不變, 他區中學學位唔一定年年一樣.

教育局每年4月中會出升中派位學額資料 (網站一樣有)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-7-12 16:37
只有本區學位基本不變, 他區中學學位唔一定年年一樣.

教育局每年4月中會出升中派位學額資料 (網站一樣有) ...
唔該哂
我睇你d數據, 男仔當然係灣仔區最著數

但係我見灣仔區都係2間一線男校, 仲要係有留直屬位

如果我派中學撞入去, 睇黎都冇著數喎, 對嗎????

kk80400 發表於 16-7-12 16:39
唔該哂
我睇你d數據, 男仔當然係灣仔區最著數
好大機會只能派去B1C既聖公會鄧肇堅
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-7-12 16:43
好大機會只能派去B1C既聖公會鄧肇堅
即係果207.07%睇下就算好啦

因為呢D全部都係留比直屬所有......

kk80400 發表於 16-7-12 16:51
即係果207.07%睇下就算好啦

因為呢D全部都係留比直屬所有......
唔係, 係扣晒直屬位..... 但灣仔區提供B1學額大戶係聖公會鄧肇堅

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-7-12 16:53
唔係, 係扣晒直屬位..... 但灣仔區提供B1學額大戶係聖公會鄧肇堅

因為我娘家係灣仔區, 初初冇唸到中學方面

而家讀緊48區, 但如果有207.07%灣仔區

我緊係想中學報返灣仔, 你覺得對嗎???我甘唸

kk80400 發表於 16-7-12 16:56
因為我娘家係灣仔區, 初初冇唸到中學方面

而家讀緊48區, 但如果有207.07%灣仔區

轉網就大問題係, 學生次弟要同新校網既學生比較過再排過位

如果本身係弱校讀緊 (或者小學術水平唔夠另一校網大多數小學強), 咁影響好大.

假設係一間觀塘區二線, 原本係本區Top 30%都可能係B1學生, 但如果想轉過灣仔...... 人地區內"強"小學都佔咗區內一半, 咁到時, 有機會要係原本間小學要做到Top 20%以內, 去到灣仔先仲可以係B1學生

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-7-12 17:02
轉網就大問題係, 學生次弟要同新校網既學生比較過再排過位

如果本身係弱校讀緊 (或者小學術水平唔夠另一 ...

明白明白, 甘我睇研究研究先, 真係唔該哂你既意見

kk80400 發表於 16-7-12 17:04
明白明白, 甘我睇研究研究先, 真係唔該哂你既意見
要考慮升中轉網, B1比例要小心估計.

1. 如果係全港性一線小學就讀 (升B1>=60%, 如APS, SFA), B1比例起碼打個9折去估計會安全D
2. 如果係地區一線小學就讀 (升B1>=45%, 如李兆強), B1比例起碼打個8折去估計會安全D

如是者..... 一路打折去考慮

醒目開學勳章

引用:Quote:kk80400+發表於+16-7-12+17:04+明白

原帖由 hkpapa852 於 16-07-12 發表
要考慮升中轉網, B1比例要小心估計.

1. 如果係全港性一線小學就讀 (升B1>=60%, 如APS, SFA), B1比例起碼打 ...
唉 甘就仲難捱,睇你甘講都係留返本區穩陣d甘,起馬都估到自己個小朋友係咪屬於b1生

hkpapa852
想請教,如果是band2 女仔1,由黄大仙轉沙田或是將軍澳,有利定有弊?沙田中學較多,好似好抽D。謝謝你。

回覆 hkpapa852 的帖子

Hi hkpapa,
點解黃大仙係最差既?我都係剛開始想研究升中資料,謝謝解答

回覆:邊個小學網/中學網好

Hi hkpapa

想問如果男仔,中學網係東區好定灣仔好?

‹ 上一主題|下一主題