用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁? ...
樓主: hkpapa852
go

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?   [複製鏈接]

johnwooo 發表於 17-3-9 11:22
樓主, 你意思係聖家書院不會比沙田band 1差?

聖家係直屬,唔係聯繫,坊間評係Band 1C。 成績中上,真係要諗清楚轉區決定,直屬始終有79個位提供俾2間小學。要試下轉回沙田住址,咪用自行2個位去摶吓囉,呢個係讀直小既一般做法 ~

hkpapa,
唔好意思, 我想問問, 若果b1尾男生, 九龍城還是油尖旺區較有利呢?

lemontea222 發表於 17-3-16 23:33
hkpapa,
唔好意思, 我想問問, 若果b1尾男生, 九龍城還是油尖旺區較有利呢?
如果肯定三呈後可以保持係B1, 又心儀油尖旺區既中學, 留係油尖旺區會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問男仔,邊個校網派位非天地網,派位比較平均?中西區,油尖旺嗎?

COSTA 發表於 17-3-27 05:31
請問男仔,邊個校網派位非天地網,派位比較平均?中西區,油尖旺嗎?
其實我唔係好明點解你睇完都仲會問11網男你好唔好, 睇埋呢個帖吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3400854
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

依家先睇得明,原來南區機會咁差,學校又少。

謝謝樓主,好有心機。可能我問早咗啲,但係而家要報幼稚園,幼稚園又同報小學有關。請問如果係女,2021年先入小一,計埋人口變化同埋港華搬去東區。最好校網係咪灣仔>中西?第3選擇係邊區? 如果可以,請分別列出女校和男女校。謝謝

回覆樓主:

樓主你好,如果有仔有女,得15分,係咪都係九龍塘41校網好過屯門70校網?
‹ 上一主題|下一主題