用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

英文程度 [複製鏈接]

想請教……can train to speak up to native level without hongkie accent? tks

0    0    0    0

回覆:Julybabe 的帖子

No. Even international class is not enough to turn your kid into a native speaker if he/she is surrounded by Cantonese speakers after school.  If u want your kid to speak like a native speaker, you have to speak English with him/her at home (like me), and that also means his/her accent is developed at home not in school.   I can tell the difference in accent between my kid and other Ming Wai students who speak Cantonese at home.

回覆:英文程度

唔明中國人點解唔學好中文先!我自己教英文但我唔會刻意同小朋友講英文!反而姐姐講係正常。太多偽鬼佬

我仔明慧PN讀起(國際班),喺屋企全家講廣東話,得姐姐講英文(菲律賓口音),平時會看英文DVD(Barney/ Peppa Pig/ Disney/ Hi-5 etc),夜晚就睇返港劇,他沒有上任何英文課程,PHONICS/CAMBRIDGE果啲咩都冇喺出面學。

他現在K3,英文完全外國口音,同外籍人仕溝通完全冇問題,但班中並非全部同學都有此口音。

我個女啱啱讀完K3升小一, 其實都想講一下明慧間學校, 等家長都了解下

首先無可否認係依間學校 (北角國際班) 出黎既小朋友都係叻仔叻女, 自己個女讀過, 所以好清楚, 其實唔係好關佢間學校事, 只係家長係背後既功勞 (課外學英文, 數學, 還有其他...), 明慧只係比到個好好既環境佢地, 因為係裡面, 面對既都係英文老師(外國口音)同普通話老師, 變左只有兩個語言既環境底下(小朋友互相都會用英文對話), 英文同普通話對話比平均水平高, 我個女係K3已經可以讀到1本英文故事書唔需要大人幫助(因為我每星期都會同佢去圖書館睇2~3本英文圖書+1本中文圖書)

還有另外一點, 明慧既程度(中英數)係比平時既幼稚園高一點

希望以上既資料對家長們有幫助, 還有一點, 明慧真係一間商業機構, 這點不用解釋, 明白既人會明白

回覆:Gul 的帖子

我想問下點解明慧既小一派位咁神秘?一般學校website係show嗰個年度既派位,但明慧係show過去派位。。。妳知道今年大約考/派到d咩小學嗎?

‹ 上一主題|下一主題