用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學受傷事件要邊個比錢?
樓主: wuliqing
go

小學受傷事件要邊個比錢? [複製鏈接]

阿Yan 發表於 14-12-2 09:36
如何對方平時都常欺負人, 即是沒有跟他玩, 他都會主動攻擊人呢? 若孩子在這情況下受傷, 你會報警或提出要賠 ...
即係技安?

如果我小朋友常被欺負, 我會嚴正同學校交涉, 因為這是欺凌事件, 如果學校唔處理, 我會好清楚咁表示會向教育局投訴, 如受傷更會報警跟進, 但唔會考慮賠償問題。

大部份學校都唔可能容許欺凌事件的, 小朋友又唔係校董個仔, 包庇佢做乜啫, 係咪?

回覆:little_yolky 的帖子

贊成這做法。雖然現實中很多學校都希望被欺凌而受傷小朋友的家人息事寧人, 但家長都應鄭重地請校方好處理, 以及報警。報警是要令校方和對方家長認清事件嚴重性, 同時備案, 保留追究權利(少少傷我不會要求賠償, 但嚇下對方也好, touch wood有甚麼長手尾, 亦真的可向對方索償, 讓對方負責任。)

至於, 小朋友一齊玩時不小心受傷的話, 就絕不會要求賠償。只能教導小朋友以後小心點。如果因為玩得太癲, 我會提他們以後要適可而止。

咁我算几好人了!
儿子小二被高年级同学chok甩手腕,
冇追究!
人家都唔想la,细佬仔,佢都受驚,
自己果仔都一定玩到顛!

引用:咁我算几好人了!儿子小二被高年级同学chok

原帖由 vincher 於 14-12-02 發表
咁我算几好人了!
儿子小二被高年级同学chok甩手腕,
冇追究!
我囝囝前幾日放學時俾個有過渡活躍症的同學仔用書包整到隻脚腫哂黑左一大噠,即場喊左,夜晚同我講,我仲插左佢幾句,話甘都避唔到,仲要喊,不過讚佢冇還手,因為我警告過佢如果在學校打架,就算還手都當佢錯

vincher    發表於 14-12-3 15:59

bibitom 發表於 14-12-3 00:33
我囝囝前幾日放學時俾個有過渡活躍症的同學仔用書包整到隻脚腫哂黑左一大噠,即場喊左,夜晚同我講,我仲插 ...
唔好話佢啦, 佢都咁慘了。

不過, 你囝囝唔係學功夫的嗎, 真係點解避唔到? 佢近來好啲未? 考試仲有無玩嘢?

引用:Quote:bibitom+發表於+14-12-3+00:33+我囝

原帖由 little_yolky 於 14-12-03 發表
唔好話佢啦, 佢都咁慘了。
佢同學仔放學時突然用手拉書包撞埋去,佢都估唔到。
佢考試第一日玩野,之後正常。第一日中文得六十幾分,其它 ok 啦

回覆:小學受傷事件要邊個比錢?

你應該contact 教育局,學校不可以這樣左手交右手的。

回覆 meowymeowy 的帖子

我也覺得責任主要在學校,如果是有 liability 都是學校(老師)的疏忽引起的。你可以當聽左算數,如果老師真係追(我覺得機會不大),你可以問洗唔洗經校長處理呢?洗唔洗報警呢?現在的處理手法(學校發生的意外,不在場的家長私下解決)好似有點唔 appropriate 呢。
‹ 上一主題|下一主題