用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學受傷事件要邊個比錢?
樓主: wuliqing
go

小學受傷事件要邊個比錢? [複製鏈接]

回覆:小學受傷事件要邊個比錢?

我的意見是全交學校管理層處理, 不要直接與該投訴家長有任何對話, 我認為該家長開聲要賠錢, 初步估計也是麻煩人! 因為自己小孩依然要在這讀書, 該家長失禮是該家長的事, 保持自己的風度先! 再看學校下一步意見!

vincher  agree  發表於 14-12-2 18:54

搞到去報警驗傷法庭見, 我認為就不必了, 不要影響小朋友

或許我太多e心,會不會賠左就=accept 左個liability 咁之後有乜頭暈身興都入你數。

不過點都好,問清楚小孩發生乜事先

醒目開學勳章

我會先了解咗件事先,如果雙方都有責任,無理由要我賠!
最好由學校做中間人,如果明明自己小朋友無錯或大家都有責任,我一定唔會賠!
想賠就報警,到時唔知邊個搞大件事喇!

wuliqing 發表於 14-11-27 07:00
由于昨天啊仔係學校同同學玩,不小心整到同學仔跌係地下,導致額頭有d擦傷,昨晚好夜他媽媽先帶佢睇醫生, ...

Please don't pay any compensation in whatever mean!
It is because the parent can further sue / claim you on consequence(s) of the "injury"!
The worst case is to report police, and ask them to investigate!

引用:我的意見是全交學校管理層處理,+不要直接與

原帖由 sweethoho 於 14-11-27 發表
我的意見是全交學校管理層處理, 不要直接與該投訴家長有任何對話, 我認為該家長開聲要賠錢, 初步估計也是麻 ...
我估學校己傳達賠償的要求。學校唔會再有意見。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-11-27 13:41
我估學校己傳達賠償的要求。學校唔會再有意見。
The school just relay the parent message, just ignore it!

kingkingxoxo 發表於 14-11-27 12:01
報警

Exactly true!

Reply the parent:
"I am not kind!
Come on! Guy!"

MrBeast 發表於 14-11-27 13:26
或許我太多e心,會不會賠左就=accept 左個liability 咁之後有乜頭暈身興都入你數。

不過點都好,問清楚小 ...
Totally agree with you!

回覆 sweethoho 的帖子

講得對,擦傷少少(老師第二日先打比家長,應該係輕的),就走去睇醫生,仲向你索償,係都應該係比較難搞的家長,無謂直接對話。

vincher  agree  發表於 14-12-2 18:55

如果在校內受傷, 係唔係可以claim學校保險

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+14-11-27+13:46

原帖由 kenwong888 於 14-11-27 發表
五嚿唔俾多,但如果唔報警,佢得閒搵你出錢睇醫生驗身,有排煩。
如果真係孩子唔啱,可叫孩子給對方畫畫或寫咭道歉,但錢真係唔好俾,唔合理

我想知唔理佢会有乜後果,老師都無即時call你唔会好大件事吧~唔知会唔会去照腦,然後claim你錢呢?

(我估學校己傳達賠償的要求。學校唔會再有意見。)朋友的孩子在學校附近玩,其中一個跌倒,滿口血,是意外大家都唔想.另一個朋友的孩子學校玩,撞跌同學眼鏡.對方家長要個配新的,約過千元,朋友不肯,最後不了了之,                        件事如嚴重,應立刻看政府急症,照X光,入院。小朋友不是技安大雄最好,就要提以後小心玩,真是小小事件.

引用:或許我太多e心,會不會賠左就=accept+左個l

原帖由 MrBeast 於 14-11-27 發表

不過點都好,問清楚小 ...
與我想法一樣。賠錢即承認錯,如果之後幾日小朋友突然暈低或休克呢? 會否責任全在你們身上呢? 那個家長會認定是你們了。
小朋友玩起上來,誰是誰非難判斷,有可能是對方出手先而你小朋友還拖把對方推跌了..又或他們玩你抱我我抱你諸如此類... 如我是你,我會通過學校約對方家長見面再傾,到時執生,不過會客客氣氣,但不會輕易賠錢。

首先問小朋友,再同老師了解。此終事件在學校發生,無可能在老師不知情況下賠錢了事。如果當日有受傷,該小朋友沒可能不與老師投訴,再前往醫療室檢查。 所以賠錢小問題,但要了解事件,有錯要認,無錯無可能要小朋友食死貓……

聽大家咁講, 既然對方有可能是麻煩友, 又好似報警備案, 叫對方驗傷穩陣喎!

sweethoho 發表於 14-11-28 00:40
聽大家咁講, 既然對方有可能是麻煩友, 又好似報警備案, 叫對方驗傷穩陣喎!

...

想問下在什麼情況下,學生受傷或眼鏡手錶被損壞,
而要求賠償才算合理?抑或所有金錢賠償的要求都是不合理?
(純粹詢問)

回覆 leungkit1005 的帖子

整爛嘢,責任誰屬?索賠?都係好煩、好傷腦筋和unpleasant的事,處理的過程,好大可能會同老師、家長,甚至校長嘈起上來,甚至搞到報警。
所以,學校都會叫家長千萬不要讓小朋友帶貴重嘢返學校。
‹ 上一主題|下一主題