用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學受傷事件要邊個比錢?
go

小學受傷事件要邊個比錢? [複製鏈接]

由于昨天啊仔係學校同同學玩,不小心整到同學仔跌係地下,導致額頭有d擦傷,昨晚好夜他媽媽先帶佢睇醫生,睇了$530,以家叫學校要我賠錢比佢,讀小學一年級,當時老師都冇人見到,遇到甘樣的情況我可以點做,求救,thx
   1    0    0    0

個日老師冇通知我,過了第二日先通知我

引用:個日老師冇通知我,過了第二日先通知我

你小朋友以前有無試過整傷人?

吾知有幾嚴重,不過擦傷額頭,正常情況係消毒藥水和貼膠布,極少話去睇醫生的。至於$530,有些私家醫生,坐低就係呢個數。

有疑問,可以問吓班主任什麼情況。

冇哦!我仔每次去公園都係被人嚇吾會還手,因為當時老師都吾係度,

回覆:wuliqing 的帖子

不會理會,報警判傷也只會看政府急症。

醒目開學勳章

如果係學校發生,但當時老師又無知會你,仲要第二日先通知你,

你要了解清楚事件,唔需要咁快作決定.

回覆:小學受傷事件要邊個比錢?

我唔知係咪好嚴重,但我未必會俾…………小朋友踫撞一定有,冇人睇到,邊個啱/唔啱冇人知,郁啲就要賠,下次唔知要賠啲咩俾佢。
如果真係整到人係唔啱,可以叫仔仔口頭道歉,加道歉咭/信

wuliqing 發表於 14-11-27 07:00
由于昨天啊仔係學校同同學玩,不小心整到同學仔跌係地下,導致額頭有d擦傷,昨晚好夜他媽媽先帶佢睇醫生, ...
正常普通擦傷唔會咁得閒去睇醫生, 可能係媽媽放工回家都好夜, 見到阿仔傷口有啲含膿發炎, 為安全計去睇醫生。你都知啦, 兒科好貴的。

我又覺得咁睇, 小朋友响學校玩, 碰撞在所難免, 又唔係故意, 無話邊個啱晒邊個錯晒。如果問完阿仔話真係佢衰, 整親人哋(例如玩得好顛, 興奮過頭背後推咗人一下搞到人跌親), 咁就真係同人道個歉係要既。至於賠湯藥, 真係無言了。如果真係自己阿仔錯, 又無理由好似樓上咁講, 要人輪政府的, 人哋已經係受害者了。真心道歉係要既, 但我唔會賠湯藥囉

問清楚件事,一齊玩整親,吾係惡意推佢,真係未必有責任賠湯藥。

5百幾元事少,未搞清件事就息事寧人賠咗,認咗吾知該吾該認的責任,咁日後萬一有記錄、萬一追究,又或者學校認定小朋友係打人搞事果種就麻煩。

可能想多咗,不過牽涉到小朋友的事,真係想清楚、問清楚,想做決定。

回覆 a_for_apple 的帖子

最重要搞清楚件事先, 對方家長一開口就要求賠醫藥費, 似乎太誇張
如果真是傷得很嚴重, 即使老師沒有即場發現, 都會事後上堂見到再追究責任

唔會啦!一開口就要錢都唔方好人,講真係我女比人整親,我會着眼有冇心,冇心既當唔好彩,叫小朋友以後玩得斯文d, 如果惡意,係要學校嚴肅處理,比個交代,要小朋友道歉,但唔係要錢!

對呀,問清楚事情真相,錢就唔係多,但事情未清楚,會令你小朋友被其他人label左,若小孩子玩時不小心,雙方有責任,不可單方面受責,你推我撞,什麼事也可發生。也從中教孩子,玩時要分串。

引用:由于昨天啊仔係學校同同學玩,不小心整到同

原帖由 wuliqing 於 14-11-27 發表
由于昨天啊仔係學校同同學玩,不小心整到同學仔跌係地下,導致額頭有d擦傷,昨晚好夜他媽媽先帶佢睇醫生, ...
報警

以家我都吾知點算好,小朋友平時都幾乖,

引用:由于昨天啊仔係學校同同學玩,不小心整到同

原帖由 wuliqing 於 14-11-27 發表
打比老師了解下先

wuliqing 發表於 14-11-27 12:10
以家我都吾知點算好,小朋友平時都幾乖,
1. 問清楚小朋友(但要預咗小朋友可能報喜不報憂)
2. 同班主任商量, 知唔知發生咗乜事
3. 可以請學校約對方家長見面, 有老師在場, 對小朋友受傷向對方家長表示慰問
4. 如果份屬意外, 態度要不卑不冗, 但不能令對方覺得你包庇自己兒子, 否則只會火上加油

所以呢, 點解咁多學校唔俾小息去操場玩, 就係有啲咁既家長。我都覺得無端端要人賠湯藥係有啲過咗火位。

其實呢個是家長定學校liability?

kerkermui  應該係學校喎  發表於 14-11-27 13:26

MrBeast 發表於 14-11-27 12:35
其實呢個是家長定學校liability?

Should most injuries at school be covered by school's insurance?

叫佢民事索償或小額庭,官判咪比囉。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題