用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到首選k1 offer,但想做超大B,有機會轉PN offer嗎? ...
go

收到首選k1 offer,但想做超大B,有機會轉PN offer嗎?

如題。10月龍B,一心想做超大B,除咗首選報咗K1(PN未開始接受報名),其他學校全部報PN。當時抱住試下無妨心態報咗首選K1,有幸收咗。

但如果我仲係想讀首選PN,應該點做?同校長傾下有冇用?我又驚校長會唔開心,既然學校都相信小朋友可以讀K1,家長居然要求讀PN。大家會點做?

引用:如題。10月龍B,一心想做超大B,除咗首選報

原帖由 oneone_wan 於 14-11-26 發表
如題。10月龍B,一心想做超大B,除咗首選報咗K1(PN未開始接受報名),其他學校全部報PN。當時抱住試下無妨心 ...
Btw, 無論如何我都應該會讀哩間,所以唔希望令學校反感。跪求好方法

回覆:oneone_wan 的帖子

點解唔試下讀K1, 如果真係好想做大B,可以原校repeat K1都得,始終K1學既野比N會多D

引用:點解唔試下讀K1,+如果真係好想做大B,可以

原帖由 manjay 於 14-11-26 發表
點解唔試下讀K1, 如果真係好想做大B,可以原校repeat K1都得,始終K1學既野比N會多D

...
係咪大部分學校都會接受原校repeat? 我仔好細膽,唔係咁自信,我驚做細仔會打擊佢自信。我希望佢返學輕鬆同開心,遲一年學同一樣嘢,理論上會輕鬆哋

如果佢比你repeat,傳咗出去,第日佢仲點收生呀?

回覆:收到首選k1 offer,但想做超大B,有機會轉PN offer嗎?

呢條問題真係幾深

我都希望遇到

我仔係龍B十一月,我都想佢做大仔,不過都有報心儀學校既K1

若果我係樓主,我會要個K1 offer, 不過呢,真係唔想佢響原校 repeat K1, 怕佢會唔開心呀!點解個個同學一齊升班,我卻有全新的同學

樓主有冇再心儀既幼稚園呢?有就再考,轉校 repeat, 冇就睇佢K1情況啦!若果真係跟唔上或大小肌肉冇發展得特別快,原校 repeat 都應該可以既

引用:呢條問題真係幾深 我都希望遇到 我仔係龍

原帖由 dragonwarrior 於 14-11-27 發表
呢條問題真係幾深

我都希望遇到
我都係擔心Repeat k1會令小朋友唔開心,先至考慮係咪試下同學校傾下。哩間係我最心儀既學校,應該唔會考慮轉校Repeat,因為target佢既聯繫小學

引用:如果佢比你repeat,傳咗出去,第日佢仲點收

原帖由 C6709394 於 14-11-27 發表
如果佢比你repeat,傳咗出去,第日佢仲點收生呀?
咁即係冇機會喇

引用:Quote:原帖由+dragonwarrior+於+14-11-27+

原帖由 oneone_wan 於 14-11-27 發表
我都係擔心Repeat k1會令小朋友唔開心,先至考慮係咪試下同學校傾下。哩間係我最心儀既學校,應該唔會考慮 ...
有N班既幼稚園,有聯繫小學?

應該唔係好多間架喎

等我估下邊間先

引用:Quote:原帖由+oneone_wan+於+14-11-27+發表

原帖由 dragonwarrior 於 14-11-27 發表
有N班既幼稚園,有聯繫小學?

應該唔係好多間架喎
PM我睇下你估啱未?

比我會選他們的K1先,因為心儀首選的學校,而且N CLASS又未必又一定收,重要諗如果N CLASS 收了係咪100﹪上到K1先,如果不是,咁咪風險好大,
不如上了K1先,佢讀到咪比佢讀好過,等K3叩門多一年機會咪仲好~~~

10月B不算太細,無謂浪費一年作超大B。

if they take your BB, means he is ready! no worries

The school must think your child is ready for K1 in order to give you the offer.  Believe in your child, believe in the school.  Children always perform better than what you expect.  Teachers in school are very caring towards the kids, so don't worry too much about the self esteem issue.

引用:比我會選他們的K1先,因為心儀首選的學校,

原帖由 happyapril 於 14-11-27 發表
比我會選他們的K1先,因為心儀首選的學校,而且N CLASS又未必又一定收,重要諗如果N CLASS 收了係咪100﹪上 ...
我都有考慮過萬一PN升唔返K1既問題,不過機率比較細。你意思係repeat k3好過repeat k1或者讀PN?到時小朋友大個仔,h tui

引用:比我會選他們的K1先,因為心儀首選的學校,

比我會選他們的K1先,因為心儀首選的學校,而且N CLASS又未必又一定收,重要諗如果N CLASS 收了係咪100﹪上 ...
Repeat k3,到時小朋友大個仔,會唔會更加唔開心,唔明白點解d同學仔升小,佢仲要讀幼稚園?

引用:The+school+must+think+your+child+is+read

原帖由 echa1110 於 14-11-27 發表
The school must think your child is ready for K1 in order to give you the offer.  Believe in your ch ...
Thank you for the encouragement

回覆:收到首選k1 offer,但想做超大B,有機會轉PN offer嗎?

我都有同一煩惱。但意向都係做超大b, 上小學多個選擇隱陣d, 因聯繫小學都唔係guarantee 入到

回覆 oneone_wan 的帖子

之前我見ED 談幼稚園有個POST說小朋友返是數月PN,學校建議退學,見D人回應,好似不是個別例子,都不少人如此,雖一定是名幼<﹣﹣﹣所以必需看看你選的學校會否有這先例另外,我也見D 舊POST,D人話想入心儀小學,細B會repect K3 or P1
當然有沒有必要就自己衡量了
因為我仔仔也是龍年十月B,我想他做細B多D,如果佢讀到,不想浪費他一年,
而且仔仔身型肥大,我不想他做大B,變成技安咁

引用:回覆+oneone_wan+的帖子 之前我見ED+談幼

回覆 oneone_wan 的帖子

之前我見ED 談幼稚園有個POST說小朋友返是數月PN,學校建議退學,見D人回應,好似 ...
哈哈⋯我哋調轉,我仔好細粒,比同齡b都矮半個頭,到時都唔知有冇同學仔搏頭咁高