用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孖囝同班還是分班好?
樓主: weiweibb
go

孖囝同班還是分班好? [複製鏈接]

回覆 Orelia 的帖子

謝謝給我另一種意見,即老師的角度和經驗。但唔明點解分班令入了精英班的一個成績一落千丈?是單一例子,還是大多數例子?

醒目開學勳章

weiweibb 發表於 14-11-26 20:36
今日去學校註冊,校務處職員問我想孖仔同班還是分班。我仲以為一定要分班,原來我間學校有得揀。

請問有孖 ...

當年我選擇分班, 因為我唔想佢地有比較. 到高小精英班無得選. 回望當年選擇正確

最有趣小一時哥哥在走廊跑, 老師叫佢唔好. 之後到細佬跑, 又比同一個老師見到, 話佢: "頭先咪叫你唔好跑囉" 佢話無呀, 我今日第一次見到老師, 個老師當時即時醒覺, 大家都忍唔住笑

非常同意ORELIA 呢句話: 小朋友番學本來就唔會有兄弟姊妹同班的,不需給佢地額外的適應

功課寫家課冊小一下學期後我無再CHECK, 自己功課自己負責, 好彩, 佢地都好有責任心. 初小時係D默書會亂D, 成日我都攪亂點解默完又默

仲有D學號, 差1,2個NO, 永遠都攪亂.

回覆:孖囝同班還是分班好?

分班,小朋友應該各自發展,各自發掘興趣同性格,成日走埋一班會著重左係突出啲個位小朋友

如果是我, 同校的話一定選同班, 如果唔同班我諗我會唔識點同佢地跟功課, 呢個做左未, o個個完成未, 我會非常confuse!!!!
希望每天開心渡過 ;-)

Deleted
‹ 上一主題|下一主題