用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孖囝同班還是分班好?
go

孖囝同班還是分班好? [複製鏈接]

今日去學校註冊,校務處職員問我想孖仔同班還是分班。我仲以為一定要分班,原來我間學校有得揀。

請問有孖仔/女的家長,同班和分班哪樣較好?你們的小朋友喜歡同/分班?

如果同班,老師或同學會否認錯?孖仔/女唔鍾意比較成績?

如果分班,溫功課或參加學校活動會否不方便?

請指教!

0    0    0    0

我覺得分班會好d, 因為佢地係埋同一班, 太容易有比較, 壓力會大d
老師又容易認錯咗, 隨時叫死一個, 冇叫另一個
至於溫書方面, 同級進度應該都不會差太遠的
課外活動當然冇問題, 又唔係跟分班編

nekoneko79 發表於 14-11-27 11:53
我覺得分班會好d, 因為佢地係埋同一班, 太容易有比較, 壓力會大d
老師又容易認錯咗, 隨時叫死一個, 冇叫另 ...
If there is only one ellite class, then you need to sacrifice one!

回覆:weiweibb 的帖子

初小同班可以互相照應下。共同適應新環境。識新朋友。有共同話題。感情好好多

高小先分班都唔遲。到時大家可分享各班情況。而且到時亦會睇學習能力分班。

唔駛急分開佢地啦

我兩個k1,2同班。k3 分班
依傢好多幾傾。黎緊p1 同班

引用:今日去學校註冊,校務處職員問我想孖仔同班

原帖由 weiweibb 於 14-11-26 發表
今日去學校註冊,校務處職員問我想孖仔同班還是分班。我仲以為一定要分班,原來我間學校有得揀。

請問有孖 ...
亞仔亞女有對孖. 都喺分班.

比我都會簡貧班. 主要可以吸唔同老師教法.

回覆:孖囝同班還是分班好?

梗係分班好喇,獨立發展,各展所長,唔會太依賴另一個。

同班:- 老師到學期尾都未分到樣。- 上堂叫錯名。-但可以問個叻d 果個做左咩,回家協助差d果位。
分班:-差d果位壓力少d。-但有時真係講唔出學左咩,無從入手協助。大家介紹大家朋友,朋友仔多d同埋一齊玩。-睇到邊個老師好d。

各有好壞。

回覆 pinkichung 的帖子

我同你一樣, K1, K2 同班, K3 分班。我希望佢地小一同班先,因為驚佢地唔適應,一齊可以互相照應,小二才分班,但我老公話小一分班好D喎

小一是適應為主,唔單止小朋友要適應,家長都要適應,第一年同班比較好D,可以互相照應,抄手冊可以互相參考(因為我學校冇放手冊上網),另外最重要是默書測驗同日,他們可互做小老師互相溫習,家長可以慳功夫好多,升小二才分班都未遲

Twins 媽咪

回覆 fc926 的帖子

唔該晒!我諗都係小一同班小二才分班。小學會否像幼稚園一樣,有名牌掛在身上,老師容易分辨他們呢

fc926  我們學校有牌,但唔知其他學校有   發表於 14-11-28 10:11

幼稚園未遇過, 小學係分班的, 我既理解係方便其他人辨認.

其實,只要你對小朋友唔係似到只係其中一個耳背多一粒墨嗰類,老師同同學都會分得到邊個打邊個。呢個係我嘅親身經驗。

同班最大嘅好處係兩個小朋友會同一日評估測考,同交一樣嘅功課,你唔會記錯日子,因為互補不足,小朋友會少欠嘢漏嘢攪錯日子等等問題,家長晚會/家長日唔使走兩場,父母會輕鬆啲,對小一學生嚟講,有助適應。

唔好嘅地方就係,如果其中一個小朋友本來性格就較依賴沉靜,佢會變得更無存在感,成日跟著另一個後面。

所以其實好需要睇你小朋友嘅性格同父母希望佢哋嘅發展係點。

weiweibb  很好的分析,謝謝!  發表於 14-11-29 20:57

我地都有派到個牌,但未知點用,不過我兩個係唔同樣,所以唔駛擔心會被認錯

依傢父母有時太著重成績發展,但記得親情係一世,兒時玩伴好緊要,記一世

分班,因為同班老師資源經常投放在一個only, 好似當左佢地二合為一禁,除非精英班,否則都唔會放同班,加上同班會出現更多互相比較的情況,打擊另一個的自信,你要睇下佢地性格來決定,唔好比佢地依賴。

小朋友番學本來就唔會有兄弟姊妹同班的,不需給佢地額外的適應

weiweibb  真係十五十六,又是很好的分析!   發表於 14-11-29 21:02

倘若若是我的,我會幫他們報讀两間學校,根據他們所長,最好考試時不一樣,課程功課不一樣。
儘管是同一間不同班,老師仍然作比較,不同班,每一天的功課,两個會好混亂,而且好多時有得抄襲答案,反而同一班,你分開佢地各自做自己,仲好d。倘若有精英班,一個入到,一個入唔到,你都要諗下心理輔導。

weiweibb  你們都講得很有道理,我要消化完   發表於 14-11-29 21:03

孖的在同校好處就係互相幫助溫習及方便我去管理,自問真係比其他家長付出少,但效果令人相當滿意。至於比較,呢樣嘢她們由細到大都不停比較,我們從她們出世已經特別小心,一向最多買同款唔同色嘅衣服,從不買兩件一模一樣的東西,通常買兩款各一件交換share,但也難避免比較,幸好暫時都係良性競爭,她們大大下亦明顯各有所長,各向各所長發展

weiweibb    發表於 14-11-29 21:05
Twins 媽咪

小一既話相信同一班會比較好,因為除左小朋友,家長都要適應學校既功課安排,一齊會比較容易照顧吧!

vincher  agree  發表於 14-12-2 18:49

小一既話相信同一班會比較好,因為除左小朋友,家長都要適應學校既功課安排,一齊會比較容易照顧吧!

引用:今日去學校註冊,校務處職員問我想孖仔同班

原帖由 weiweibb 於 14-11-26 發表

請問有孖 ...
以上各媽咪都分析得很好,所以你要攪清楚孖仔是什麼類型而去選擇同班定分班,我大孖是獨立型,自己一班是無問題的,但同班的話,佢會分心去照顧妹妹;而妹妹是依賴型,同班只會另佢每事睇家姐頭,漸漸變得冇自信心,分班後佢變得更開心及有自信,所以分班係對我對孖最好的。

我亦問過小學教師朋友,佢眼見同班的孖,一到分開一個到精英班,精英班的會成績一落千丈,所以佢叮囑我不要同班,其實同班的好處只是方便了家長而已,真的沒必要同班,他們是兩個個體,唔通第日要做同一間公司?

‹ 上一主題|下一主題