用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 天水圍有冇幼稚園收A仔?
go

天水圍有冇幼稚園收A仔? [複製鏈接]

我個仔3歲4個月,講緊密集,老師建議比佢讀主流幼稚園接觸多啲人,但唔知天水圍邊間願意收,請大家提供資料拜託

0    0    0    0

回覆 shanna1114 的帖子

你可以試下天悅邨中華基督教青年會幼稚園,校長同老師好有愛心,佢地知道小朋友係a, 只要冇攻擊性行為人,佢地都肯收,囝囝坐唔定,認知大小肌較弱,老師又唔會閒置一旁,要囝囝參與課堂常規及活動範圍。
媽媽加油,只要唔放棄,一定搵到包容佢地既主流學校!

引用:回覆+shanna1114+的帖子 你可以試下天悅邨

原帖由 Stone媽媽 於 14-11-30 發表

你可以試下天悅邨中華基督教青年會幼稚園,校長同老師好有愛心,佢地知道小朋友係 ...
你講緊尼間,前題係要小朋友坐得定,我女當年入去讀左一年,我後悔比佢讀,因我女坐唔定,老師就同我講,只要叫佢兩次唔做,就由佢坐埋一邊,仲要好多時叫我提早接佢走,又試過受傷番黎(係成面比人抓到傷晒),問老師點解,老師答我唔知道,因佢成日會無端端哭,所以冇理佢,果一年係我最辛苦既一年,可能係我小朋友比較唔定掛(我入學有話比老師知小朋友係自閉,排緊s位)

回覆:天水圍有冇幼稚園收A仔?

請問係全日班定係半日班?

回覆 wowobb 的帖子

可能同校老師都有參差啦!我囝囝都坐唔定,坐一陣就企起身想走開,但老師會叫佢坐返底,囝囝肯坐一陣,又想起身,要老師不斷口頭或捉佢坐返底嫁。但我入學前有電話同校長講囝囝係a, 講明如果學校包容唔到,我唔會迫學校收佢,寧願唔讀,校長同班主任係電話到同我講到明唔會歧視特殊需要小朋友,會包容。之後我都唔放心,我係要求面見校長,等班主任同校長睇下囝囝適唔適合讀先再決定。校長見我時又係講解學校理念,同埋會包容特殊需要小朋友。老師都只係帶囝囝係學校四圍行,冇考佢野。
當然我冇得日日睇住老師點上堂,唔知老師係咪真係日日次次都捉返囝囝坐底上堂,但接放學時,老師成日都有講下囝囝表現或問題(唔係投訴,只係想我地了解囝囝表現)。雖然囝囝社交同表達冇咩進步,但做家課時,囝囝又跟到,所以我覺得已經好滿足啦!

shanna1114 發表於 14-11-30 20:21
請問係全日班定係半日班?
佢有半日或全日。但我聽人講,學校只會留全日學位比父母都要返工既小朋友。

回覆:Stone媽媽 的帖子

半日就夠,阿仔上午要上密集

回覆:天水圍有冇幼稚園收A仔?

天水圍那麼多幼稚園,找遍也找不到一間幼稚園收留我3歲半的A仔😭😭😭
現只讀2天3小時的密集,點好?

回覆:shanna1114 的帖子

有冇去教署個網站看看還有邊間有位?因為雙非多,天水圍北區可能真少學校有位

回覆:llam1210 的帖子

同病相憐!有位都唔收,我剛試過啦!

引用:有冇去教署個網站看看還有邊間有位?因為雙

原帖由 llam1210 於 15-02-18 發表
有冇去教署個網站看看還有邊間有位?因為雙非多,天水圍北區可能真少學校有位

...
看了,有位都唔收。😭

引用:同病相憐!有位都唔收,我剛試過啦! +

原帖由 Alam123 於 15-02-19 發表
同病相憐!有位都唔收,我剛試過啦!
都唔知政府幫倒咩

引用:回覆+shanna1114+的帖子 你可以試下天悅邨

原帖由 Stone媽媽 於 14-11-30 發表

你可以試下天悅邨中華基督教青年會幼稚園,校長同老師好有愛心,佢地知道小朋友係 ...
呢間依家只有上午班同全日班,我小朋友上午返密集,所以冇得諗了

‹ 上一主題|下一主題