用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 家教會親子旅行
go

家教會親子旅行 [複製鏈接]

參加左之前十次的家教會親子旅行,今年終於唔駛再燒野食喇!

入正題:今年特別多小一家長競選家教會,唔知跟你們的通訊群組令你們一早
就打成一片是否有關呢?!  

0    0    0    0
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:家教會親子旅行

旅行費平過幼稚園

回覆 奥脫福 的帖子

我都參加了旅行,一家三口,到時見!

奧脫福希望到時有緣見面!

妳仔仔讀得OK嗎?有無玩課外活動呀?

呢個星期應該各科都在試前溫習啦!今日中默考成點呀?

今年有些家長反映九月份時教學進度太慢,以致後期要「追進度」!個人都
有點認同,唔知係咪同今年的小一收生程序拉得太長有關呢?

回覆 奥脫福 的帖子

sorry 遲了覆你,你講得對,九月份很輕鬆,但一到十月便來料了,差不多晚晚都要温書,星期六日更不用說了,但仔尚算適應,因老師都日日叫佢地温習,佢都肯接受,加上中英數,電腦科老師適時獎勵,也加大其學習興趣.

今天考oral,希望佢能順利啦!總括而言,阿仔讀書至今,也是開心的,但作為家長的我,反而會因默書考試而緊張囉!

theodorechung 發表於 14-12-1 09:59

回覆 奥脫福 的帖子

sorry 遲了覆你,你講得對,九月份很輕鬆,但一到十月便來料了,差不多晚晚都要温書,星期 ...

咁唔錯丫,至少仔仔適應到學校,投入到,咁呢六年就可以在愉快中渡過!

印象中我好似鼓勵過你仔仔黎聖小。。。其實諗落都幾驚架,妨且你重係有一個唔少
觀塘家長夢寐以求的津小學位係手!依家總算可以鬆番口氣!諗番以前未有通訊群組
,我的仔咁渣都攪得掂,我就一心以為大家都無問題、都攪得掂。呢兩年在群組見到
其他的家長都對老師有不少的意見,孩子們亦有不少的蝦碌,咁我都開始覺得自己之
前也有很多事情都疏忽了,放哂手俾學校。。。無什麼大事發生實在萬幸!

PS:黎緊我估大家有機會碰面的不是在親子旅行,而係黎緊的十九號啊!今年阿仔
懶散左,真係無眼睇。。。驚驚!

回覆 奥脫福 的帖子

到目前為止,我也覺得沒有選錯學校,還越來越喜歡這學校的教學模式呀!D人成日話40幾人一班點教呀?事實證明又得喎,
阿仔D英文進步超速,讀reader超流暢,我無補習的,全部都是老師的功勞.

今年小一家長沒有對老師及學校有什麼怨言,全部都跟著學校節拍去做,大部同我一樣都喜歡學校.

theodorechung 發表於 14-12-1 11:26

回覆 奥脫福 的帖子

阿仔D英文進步超速,讀reader超流暢,我無補習的,全部都是老師的功勞.

忽然想起,下個學期就會有「English Variety Show」,成個一年班都會表演英語話劇!
而呢個話劇亦應該會在六月份於葵青劇院的畢業禮上再表演多一次!

到時好好感受身為家長望著仔仔在台上表演的那一刻的興奮!

今年小一家長沒有對老師及學校有什麼怨言,全部都跟著學校節拍去做,大部同我一樣都喜歡學校.

正能量好重要!家校合作亦是達到教育事業是否成功的重要一環!九月份無疑係輕鬆
一點,但其實同時亦係俾上年追唔切的同學一個緩衝的機會。

‹ 上一主題|下一主題