用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資/私小同幼稚園有關嗎?
樓主: purin18
go

考直資/私小同幼稚園有關嗎? [複製鏈接]

請問學之園算是名幼嗎?

回覆 Taloon 的帖子

如果係咁講,英藝係比較好環境、語境,但老師方面,方方比較好,但校舍舊……新校'內'應唔錯及一定新,但'外'就唔及英藝了,冇室外遊戲場……

purin18 發表於 14-11-28 10:39

如果係咁講,英藝係比較好環境、語境,但老師方面,方方比較好,但校舍舊……新校'內' ...

一路覺得室外活動空間,或最少都有個天台,等小朋友有時間做戶外活動都算係重要的。

語境哩d 野唔可以只靠學校,識人讀 St. Cat 到小一英文都唔係好跟得到。

yes! to be honest, st. cat have 名氣, but somehow other school is better then st. cat! I didnt apply st. cat too...
in this case, sounds Zenith is better then Funful...but Zenith is PM offer, Funful is AM offer...I prefer AM...so headache..

引用:+本帖最後由+purin18+於+14-11-28+11:17+編

原帖由 purin18 於 14-11-28 發表

Zenith and funful not comparable to sc

邊間係名幼?個個把尺都吾同,多人識就是名幼,甘學生數量超多,係亦無太大意義,不如睇番課程、考學校track record,和是否適合小朋友。

SC好過英藝和方方。

識好多朋友仔女讀SC,有考到心儀學校,亦有四大皆空,不過就無人怨學校,好難得

Jane1983 發表於 14-11-28 11:40
邊間係名幼?個個把尺都吾同,多人識就是名幼,甘學生數量超多,係亦無太大意義,不如睇番課程、考學校trac ...

完全同意「邊間係名幼,個個把尺都吾同」的論調,最緊要選間適合你既小朋友。

至於話 「SC 有名氣, but somehow other school is better then st. cat」,我只可以講 SC 也只是一間很好的幼稚園,如果有人比佢好,都唔出奇,但是否有一把標準的尺去量度全港所有幼稚園,從而得出有學校比 SC 更好的結論? 都係個句,甲之良藥,乙之砒霜。比你入到一等一學校,如果唔啱小朋友性格,比你都無用。

回覆 minikoala 的帖子

其實每間幼稚園都一定有好處同短處,如果唔係都唔洗比較啦,,都係睇返小朋友同家長既要求姐。

至於話「識人讀 St. Cat 到小一英文都唔係好跟得到」,呢點唔出奇,因為 St. Cat 每年收超過 600 個小朋友,總有 d 叻 d, 有 d 無咁叻。

但「語境哩 d 野唔可以只靠學校」,我只可以話,一定唔少得學校既語境,因為小朋友除了在家,一定係在學校時間最長。學校好的語境絕對有助小朋友學好語文。

‹ 上一主題|下一主題