用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不近人情的幼稚園~ 聖羅撤
樓主: jenniferichin
go

不近人情的幼稚園~ 聖羅撤   [複製鏈接]

回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

現實係殘酷嘅,遲到就係遲到,總不能話淨係開門俾當時門外幾個家長,如開咗俾你地,再有家長之後到達,咁又開門?假如唔開,咪有機會俾家長覺得唔公平?

考公開試、見工,遲到就係冇得入場

樓主只好怪自己低估學校附近交通情況

多謝樓上的媽媽支持!! 我方才已寄了封信給校監.
說的對! 不是一定投訴而是我想要表達對此事件不同的看法! 遲到固然不可犯, 但是法理不外乎一個情字~ 什麼對孩子還說最好的才是大家的出發點! 不是嗎?

平常要上班很少有機會可以拖住阿女上校車!
就今次阿女一聽到我請假去觀佢課就開心到要我帶她坐校車! 光是這個我已經拒絕不到了...
低估了交通問題, 我也只能認了! 凡事都是"早知道XXXX"  !!
如果是見工考試~我想我會嚥得下這口氣~因為沒情講 (我同事聽聞如果考試, 如遇上交通意外有證明文件的話, 考評局都可以酌情)  但是畢竟也只是幼稚園? 校方強硬的態度讓我覺得不敢恭維....有這需要嗎?

同意,只是幼稚園觀課,能與一生人考一次的公開試相提並論嗎?對沒有遲到的家長又到底有幾大影響幾唔公平先?
遲到唔係啱,設個buffer time都合理,考試也是開考後15(定30分鐘)先唔俾入,同埋學校可集中遲到的家長在適當時間(如:活動與活動之間)成批入,唔好逐個放入去,好似聽音樂會咁,盡量減低騷擾,總好過令家長miss了整個觀課日
很明白家長遲到都係無心,邊個父母唔想可以睇足全程,我小朋友果間連觀課日都冇

jenniferichin   多謝您~ !! 很中肯!   發表於 14-11-26 16:46

算啦!你都係想搵人認同你啫

樓主, 支持你

樓主,我也支持你!!正如樓上有jm話齋,就算是公開考試,也有酌情權!而且,家長去到也要去禮堂聽簡介,而唔係直接上課室,所以,跟本唔會影響到上課!

回覆:Katherinee 的帖子

好認同。

Deleted

回覆 jenniferichin 的帖子

很同情你的遭遇, 我看你的發帖也差點想哭.  最慘係唔知如何comfort小朋友....

Deleted

Deleted

回覆:jenniferichin 的帖子

Support support!!!
你做得絕對啱!:good

回覆:Katherinee 的帖子

講得好!

修女學校好麻煩!

只是幼稚園的处理手法太差,难道学校不想给家長觀課?如果小朋友遲到不能上学嗎?

引用:修女學校好麻煩! +

原帖由 小方b 於 14-11-26 發表
修女學校好麻煩!
這間學校出名好鬼嚴,興趣班 老師都叫我唔好報,她說守紀律是好,但太緊令小朋友成日返學軍訓就無晒童真,加埋上小學無so, 所以我最后連form 都無交

回覆 jenniferichin 的帖子

多謝分享。相信一定很激動難過 我也路見不平  不過希望你可以平服心情  不要影響到自己的女兒 她會感受到不滿  
其實真的明白妳的處境。學校太死板 不夠靈活 真擔心怎樣教育 原則不外乎人情 真的令人看不過眼

不過希望大家正面D面對 因為女兒仍然要繼續返學的!

一開始都擔心如果寫信會不會影響個女, 最終我覺得我傳遞給校監的是我對事件建議和心聲並不是要嚴懲邊個! 校方固然有他的原則, 但是站在將心比心的立場上是否可以做得圓滑一點...
如果今天我不將此事託出, 也許大家都沒有進步的空間!!
我突然想到有一次家長會, 校長說要我們家長不要下下都要投訴, 有些事情他們堅持就算去到教育局都沒用?! 這個意思是她常常"被人"投訴嗎??
唉~ 我個女最驚就係林校長....常說她罵人好大聲....唉~只能說"吃得鹹魚抵得渴" 想入人地間學校就要屈服啦!  好彩都已係K3最後一年!!

祝願大家 找/入到自己心儀的學校啦!!

PS. 方才回顧之前的留言, 想多講一句: 個觀課係寫明9:10先開始, 頭30分鐘是簡介會! 我本應可在8:45分到學校~所以我真的是預早很多ga!

林校長轉咗校長嗎

Sorry, sorry! 是李校長~
‹ 上一主題|下一主題