用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不近人情的幼稚園~ 聖羅撤
樓主: jenniferichin
go

不近人情的幼稚園~ 聖羅撤   [複製鏈接]

我諗大家都係唔明白點解呢位媽媽當日沒有選擇唔同囡囡一齊搭車(其他交通工具) 返學, 而選擇送囡囡搭校車,然後要係9點前趕到學校? 既然都係耍同一時間去到學校, 何不一齊返去, 重可以拖住囡囡手一齊入學校?

另外想請問下,點解幼稚園會耍記遲到記錄? 有咩目的? 好像小學般會記缺點

crystal媽咪  好多幼稚園都有在手冊吸遲到, 如   發表於 14-11-29 22:03

事實你係遲到,無得好投訴,

如果無塞車, 你都係早到8分鐘.

其實早8分鐘唔叫早到

都係果句, 係你唔好彩, 可憐

回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

睇到都想喊
希望懂事的女兒明白。

唔好唔開心啦, 都發生左了.....
不過小小唔明....點解你同女上車時間差不多, 但佢搭校巴又準時返到既?
下次如果見塞車, 唯有早D落車行去啦, 畢竟學校定左規矩, 就唯有遵守啦.

見到妳咁寫我又講下,佢一号同八号拎表日我都塞滿interview,本來諗住8号in 完九龍城趕得切(揸車),點知in 遲咗,即試下打去求情問如遲到少少得唔得,雖然已預咗唔得,但聽電話嘅唔講校名,仲好串嘅語調話:唔得喎,講明遲一分鍾都關門!

聽到後都幾驚訝,正常學校都會禮貌地回答唔好意思呀家長,咁會對其他家長唔公平之類...

不過咁,可能只係行政嘅員工差,老師未必都係咁

我個女平常校車時間是8:20-30分會到, 但是那天校車抵達時間是8:26分左右, 校車是不可以車D家長的! 如果當天我帶住阿女, 阿女都一樣會遲到. 有位同我住同區的媽咪特登不搭校車自己拖住個仔返學, 結果都塞在九龍城都遲到5分鐘! 按鐘後, 老師只讓小朋友進去, 家長已被攔下! 學校是如果你搭校車遲到不計遲到, 但是自己接送的遲到是計遲到的!

manman008 發表於 14-11-26 14:02
我諗大家都係唔明白點解呢位媽媽當日沒有選擇唔同囡囡一齊搭車(其他交通工具) 返學, 而選擇送囡囡搭校車,然 ...
呢間學校出名嚴,要記遲到唔出奇喎。而坐車,我相信校車好多會係屋企附近或甚至門口上車。咁唔使要小朋友同大人一齊行出去坐小巴。
我估呢位媽媽係咁冧,因為我自己會咁做。

一開始就應該帶阿女早d出門口搭其他交通工具。

好同情呢位媽媽, 但你投訴到校長到, 你小囡快升小一...怕吾怕學校評分時會有影響你小朋友架....

學校不近人情, 但學校本身都無錯....理智少少...就算我去見工, 我都吾會岩岩好準時到公司, 我會早到半小時已表誠意....同會計埋如果無車塞車呢D時間...

回覆:FranBB 的帖子

Agreed. 其實公道D講句, 由九龍城(經太子道西)到聖羅撒幼稚園,每日都很多車,而且好多時都會塞車. 與其埋怨學校近人情, 不如提醒自己下次要做足準備(早D出門口)

冇嘢值得投訴,老師講得啱:遲到就係遲到!比你入係人們、唔比你入係道理。

你女千叮萬囑你唔好遲到,你就應該早啲出門口,而唔係送完上校車先仆到去搭車!早啲嘅意思唔係幾分鐘,係最少15分鐘比你遇到突發事情可以夠時間去應變!

有小朋友搭校車返學嘅都應該知道,校車通常都喺上學時間前後10分鐘左右先到達學校,仲未計路上常有突發事情,所以我唔明你點解會覺得自己趕得切囉。

你將自己遲到嘅責任推比學校,要反省嘅係你自己!如果我係你,我見到阿女時會第一時間同阿女道歉,話比阿女聽自己預時間預得唔夠好因為遇上突發事情所以遲到。

allah    發表於 14-12-1 01:15
99dogdog  Exactly!! 同感!  發表於 14-11-27 12:43

看完你的文章,我也感受到你的失望和對小朋友失信的內疚,我覺得投訴並不是要有人問責,而是要表達意見及學校應反省一吓,我覺得可把信給校長及校監

你會轉校嗎?

人生就是咁多無奈,嬲都冇用。
交通意外都無人想。

DIE WAHRHEIT IST IRGENDWO DA DRAUSSEN

回覆:jenniferichin 的帖子

OMG.....the school don't need to be so mean!!!! I support u!

Amberbrandon 發表於 14-11-26 14:55
呢間學校出名嚴,要記遲到唔出奇喎。而坐車,我相信校車好多會係屋企附近或甚至門口上車。咁唔使要小朋友同 ...
agree. 我有時都會送小孩上校車先,自己再搭車去學校。

回覆 garfielddog 的帖子

我遇到校車EE問左她, 她說她們不走太子道西, 所以沒有遇到塞車!

回覆 target4 的帖子

不會, 因為她已經是K3了! 但是我不會扣門....
‹ 上一主題|下一主題